Rīgas drosmes un prieka vasaras notikumi: bezmaksas pasākumu programma no 25.–30. jūlijam

Rīga šovasar piedāvā virkni krāšņu un iedvesmojošu kultūras notikumu, iedzīvinot Rīgas apkaimju unikālo kultūrvēsturisko raksturu. Atklāj, ieelpo un piedzīvo siltuma un prieka pielieto Rīgu!
Dažādi pasākumi visas nedēļas garumā!

FOTO: Publicitātes foto

Dažādi pasākumi visas nedēļas garumā!

25.jūlijs

 

Ukraiņu bandūras virtuozes Darjas Leleko un čellista Kārļa Auzāna koncerts “Spogulis spogulī”

  • Brīvības laukums plkst. 16.00
  • Viesturdārzs, plkst. 18.00

 

Ukraiņu bandūras virtuoze Darja Leleko un čellists Kāris Auzāns ir izveidojuši īpašu koncertprogrammu “Spogulis spogulī”, lai sniegtu desmit bezmaksas koncertus Rīgas iedzīvotājiem un tā viesiem simboliski izvēlētās vietās dažādās Rīgas apkaimēs, akcentējot “Rīgas drosmes un prieka vasaras” galveno svētku motīvu “Drosme un prieks dzimst, kad satiekamies”, īpašu akcentu liekot uz izvirzīto vēstījumu “Mēs aizstāvam citus viņu cīņās par brīvību, jo zinām, ka tā ir mūsējā”. Prieka un drosmes sajūta tiks sniegta arī tiem, kuri kādu iemeslu dēļ šobrīd nevar baudīt tādu brīvību, kā citi – bērniem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem Strazdumuižas parkā.

Muzikālo duetu raksturo drosme un vienotība un kā pati bandūriste Darja vēstī: “Instruments ir mana cīņa”. Koncerti būs kā atgādinājums, ka karš vēl nav beidzies un mūsu atbalsts ukraiņiem joprojām ir nepieciešams.

Koncertos duets izpildīs gan latviešu, gan ukraiņu tautas mūziku, ukraiņu-ebreju tautas mūziku, ukraiņu garīgo mūziku un Kārļa Auzāna orģinālmūziku. Darja Leleko ir ļoti pateicīga Latvijai par tās atbalstu Ukrainai un ar lielāko prieku dzied latviešu valodā un spēlē latviešu tautas mūziku uz ukraiņu nacionālā instrumenta bandūras.

 

26.jūlijs

 

Koncerts bērniem un ģimenēm “Emociju rečitatīvi”

Jaunatnes dārzā, kalniņā pie Lapu ielas 24, plkst.19.00

 

Pārdaugavas radošais centrs kopā ar apkaimes māksliniekiem, mūziķiem, novadpētniekiem un radošajām organizācijām aicina visus uz kultūras norisēm, kas veidotas, domājot par Āgenskalnu un apkaimes iedzīvotājiem.

Programma tiks atklāta trešdien, 26. jūlijā, plkst.19.00 ar īpaši šiem svētkiem veidotu bērnu un ģimeņu koncertizrādi “Emociju Rečitatīvi”, kurā piedalīsies profesionāli solisti: Nora Kalniņa, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Mārtiņš Zvīgulis un mūziķi – Austris Kalniņš un Ernests Mediņš.

 

Ekskursija-pārgājiens ar gidu. Zaļā pilsētas oāze Lucavsala

Lucavsalas atpūtas parks, plkst. 17:00

Lucavsala – sala Daugavā, kas vēl pirms dažiem gadiem bija pilna ar pamestām dārza būdiņām, pēc uzsāktas labiekārtošanas ir kļuvusi par iecienītu atpūtas un peldēšanās vietu Rīgā. Tur tiek rīkoti arī dažādi kultūras notikumi. Lucavsalas atpūtas parks pulcina bērnus, aktīvā dzīvesveida piekritējus un rīdziniekus, kuri vēlas izbraukt pie dabas, vienlaikus paliekot pilsētas centra tuvumā. Pārgājienu vadīs ceļotājs, vēsturnieks un pieredzes bagāts Latvijas vides aizsardzības kustības dalībnieks Aivars Jakovičs no projekta “Zaļie pārgājieni”. “Zaļie pārgājieni” ir biedrības “VAK Mantojums” projekts ekotūrisma (vides tūrisma) popularizēšanai.

 

Dziesminieka Kārļa Kazāka koncerts

Kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, plkst.19.00

 

Trešdien, 26. jūlijā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, Andreja Saharova ielā 30, viesosies mūzikas autors un tautas iemīļots dziesminieks Kārlis Kazāks ar akustisku vasaras koncertu. Mūziķis koncertā izpildīs savas oriģināldziesmas.

Kārlis Kazāks par gaidāmo koncertu saka šādi: “Tā ir īpaša sajūta – satikt klausītājus it kā ikdienišķā vidē, kaut kur starp daudzstāvu mājām un automašīnām, pēc ikdienas darbiem un pa ceļam uz mājām. Dziesmas te skan citādi.” Kuras dziesmas pieteiksies izskanēt, arī pats mūziķis uzzinās tikai mirklī, kad satiks Tevi kādā no Rīgas “Stropiem”.

Mūziķis apzināti dziesmas sācis rakstīt no 14 gadu vecuma. Muzicējis paša radītās Jelgavas grupās. Kārlis Kazāks ir izdevis piecus solo dziesmu albumus, divus šūpuļdziesmu albumus bērniem, radījis mūziku izrādēm vairākos teātros. Projekta “Velomūzika” idejas autors un organizētājs vairāku gadu garumā. Neskatoties uz dažādo un plašo pieredzi, Kārlis Kazāks dziesmas rakstījis vienmēr  tikai latviski.

 

27.jūlijs 

 

Muzikāls priekšnesums “Rīgas vitrāžas”

Sarkandaugavas parks, plkst.16.00

 

“Rīgas vitrāžas” iecerēts kā muzikāli izklaidējošs un skaņu vitrāžu pilns muzikāls pasākums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Kvintets BRASS.EDU kopā ar situminstrumentālistu Normundu Evertu un akordeonistu Artūru Noviku piepildīs klausītāju dvēseles ar izklaidējošu muzikālu programmu, kurā izskanēs gan klasiskās mūzikas šedevri, gan latviešu un ukraiņu komponistu skaņdarbi, kā arī tautasdziesmu aranžijas, tādējādi paužot atbalstu mieram pasaulē.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Šaha diena

Kalnciema kvartāls, plkst.18.00

 

Viena no pasaulē populārākajām šaha interneta spēļu vietnēm Chess.com ziņo par rekordlielu interesi – šī gada janvārī reģistrēti 20 miljoni aktīvo lietotāju vienā dienas laikā. Arī Latvijā šobrīd ir novērojams liela šaha entuziastu eksplozija, īpaši jauniešu vidū, kas savos viedtālruņos sociālo tīklu šķirstīšanu iemainījuši pret tiešsaistes šaha spēlēm. Lai godinātu un vēl vairāk popularizētu pasaulē vienu no vecākajām un populārākajām galda spēlēm, 27. jūlijā Kalnciema kvartālā tiks rīkota “Šaha diena”, kas seko lielu interesi ieguvušajam “Šaha turnīram”, kas pirms diviem gadiem vasaras izskaņā pirmo reizi tika rīkots Kalnciema kvartālā.

Rīkojot īpašu šaham veltītu dienu Kalnciema kvartāla pagalmā, tiek veicināta dažādu paaudžu mijiedarbība, kā arī dalībnieku stratēģiskā un kritiskā domāšana un kvalitatīva laika pavadīšana dažādām auditorijām un īpaši jauniešiem. Šaha spēle attīsta atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī kultivē sportisko garu, godīgumu un cieņu pret pretinieku.

Visa vakara garumā – DJ.

Info par reģistrāciju: Facebook.com/Kalnciemaiela sadaļā “Events”

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

18.00 Sākums

19.00 Simultānā spēle

23.00 Noslēgums

 

Biedrības “Zero Waste Latvija” darbnīca un izrāde ģimenēm “Burunduka TV šovs”

Kultūrtelpa "Strops", Čiekurkalna filiālbibliotēkas pagalmā, plkst. 18.30

 

27. jūlijā Čiekurkalna “Strops” piedāvās biedrības “Zero Waste Latvija” darbnīcu, kuras laikā būs iespējams iepazīties ar bezatkritumu dzīvesveida vadlīnijām, kā arī uzzināt vairāk par ilgtspējīgu izejmateriālu kompostēšanu. Pasākuma otrajā daļā piedāvāsim izrādi, kas iepriecinās gan mazus, gan lielus skatītājus. Daudz spēļu un rotaļu, dažādu piedzīvojumu, kuros varēs piedalīties arī mazie skatītāji. Izrādes varoņi būs pavisam priecīgi un pateicīgi, ja mazie skatītāji pirms izrādes apmeklējuma iemācīsies dziesmas „Jūras putas” piedziedājuma vārdus.

 

Latviešu animācijas un kinofilmu mūzikas koncertprogramma bērniem. Solisti Kristīne Pāže un Didzis Bordo

Vērmanes dārzs estrāde, plkst.19.00

 

Īpaši bērnu auditorijai veidota koncertprogramma, kuras pamatā ir populārāko latviešu animācijas un pilnmetrāžās filmu mūzika. Tajā skanēs jau par zelta klasiku kļuvušās Imanta Kalniņa dziesmas no tādām animācijas filmām kā “Zaķīšu pirtiņa”, “Zelta sietiņš” un ”Kabata”, Zigmara Liepiņa mūzika no cikla “Pasaciņas” un Imanta Zemzara mūzika no animācijas filmas “Fantadroms”. Izskanēs arī mūzika no tādas spēlfilmas bērniem “Sprīdītis”.

Koncertprogrammu veidojuši un izpildīs jau citos tautā iemīļotos koncertos iepazītie mūziķi – Kristīne Pāže, Didzis Bardo, Rinalds Maksimovs un Krists Krūzkops. Paši mūziķi iejutīsies dažādos multfilmu tēlos. Programma veidota, lai tā būtu saistoša visai ģimenei. Koncerts būs lieliska iespēja iepazīties ar 20. gadsimta latviešu animācijas filmu mūzikas zelta klasiku.

 

Folkloras kopas “Vilcenes” koncerts

Kultūrtelpā “Strops”, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, plkst. 19.00

 

Ceturtdien, 27. jūlijā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā (Prūšu ielā 13B), uz kopīgām rotaļām, tautas dziesmu izdziedāšanu un ticējumu izzināšanu aicina sievu folkloras kopa “Vilcenes”.

Sievu kopa “Vilcenes” dziesmu programmas tiek veidotas, apgūstot oriģinālas teicēju melodijas no dažādiem Latvijas novadiem. Gadu gaitā kolektīva sastāvs ir mainījies, taču saglabājusies “Vilceņu” vēlme izzināt un nest tautā paaudzēs pārmantoto sievišķo gudrību, dzīvības stīgu, kas ļāvusi latviešiem gan pārdzīvot sliktus laikus, gan zelt un ziedēt labajos.

Sievu kopa “Vilcenes” izveidota 1995. gadā. Gadu gaitā “Vilcenes” viesojušās daudzās Latvijas vietās, regulāri piedalījušās folkloras festivālos “Baltica” un Dziesmu svētkos.

 

28.jūlijs

 

Koprades vasara Āgenskalna tirgū. BRĪVRUNAS TIRGUS

Āgenskalna tirgus, plkst.18.00

Piektdienu vakaros Āgenskalna tirgus pārtop par vietu, kur piedzīvot kopradi, kur mutuļo daudzveidīga kultūra un priekpilnas satikšanās – apkaimes iedzīvotāji un tās viesi var būt kopā, dalīties pieredzē un līdzdarboties koncertos, darbnīcās, izrādēs, stendapos, brīvrunas un mūzikas vakaros un citos jaunrades pasākumos.

Brīvrunas tirgū iepazīsim brīvrunu kopā ar improvizācijas grupas “Brīvrunu projekts” dalībniekiem – sākumā bērni un jaunieši tiks aicināti piedalīties brīvrunas jeb repa improvizācijas darbnīcā un izkopt izpausmes prasmes caur valodu, pēc tam sekos grupas koncerts, kurā dalībnieki improvizēs un kopā ar skatītājiem radīs brīvrunu par skatītāju ieteiktām tēmām.

Šajā vakarā svinēsim rakstīto un runāto vārda brīvību, drosmi izpausties, iedvesmosim un paplašināsim redzesloku, kā arī iepazīsim latviešu valodu caur aktuālo repa mākslu. Šī gada oktobrī “Brīvrunu projekts” piedalīsies bērnu un jauniešu literatūras festivālā Siguldā, un šī būs unikāla iespēja pirms tam piedalīties šāda formāta pasākumā Rīgā.

Brīvrunas darbnīca bērniem un jauniešiem plkst. 18.00–20.30

Improvizācija ir instruments, kas palīdz ne tikai ieklausīties sevī un atklāt radošo brīvību, bet attīsta spēju formulēt viedokli, parādīt sevi publikas priekšā un sniedz pārliecību par saviem spēkiem. Ar šo darbnīcu iedrošināsim bērnus un jauniešus atklāt brīvrunu un kopā attīstīsim prasmes, lai satiktos uz skatuves. Dalībnieki meistarklasē uzzinās par brīvrunas vēsturi, formām, dažādām tehnikām, kā arī iejūtīsies brīvrunātāju lomā, izmēģinot dažādus brīvrunas elementus – atskaņu veidošanu, punchline veidošanu, skaitīšanu uz ritma u. c. Fiksēsim bērniem un jauniešiem noteiktā laika posmā radīto saturu literatūrā, veicinot arī jaunu oriģināldarbu rašanos.

Brīvrunu projekta improvizācijas koncerts plkst. 21.00–22.00  

Koncerta formāts ir vienkāršs dažāda veida uzdevumi īsāki un garāki, kurus brīvrunātāji (atsevišķi vai kopā) cenšas izpildīt pēc iespējas izkoptāk, radot uz vietas stāstus, situācijas un negaidītus risinājumus. Neatsverama loma ir skatītājiem, kuri tiek iesaistīti uzdevumu veidošanā, tādā veidā iesaistot un dodot balsi publikai un mijiedarbojoties kopīgu stāstu radīšanā. Brīvrunu projekts ir pirmais un vienīgais repa improvizācijas teātris Latvijā. Katrs viņu koncerts ir neatkārtojams, jo koncertu tēmas, rindas un piedziedājumi tiek radīti uz vietas, pateicoties skatītāju ieteikumiem. “Brīvrunu projekta” komanda ir: Abra, Edgars Sniegs, E.V. Zirnis, Bergs un par savu darbošanos viņi saka: “Ar brīvrunu esam nesuši vārdu festivālos, pilsētu apkaimēs, forumos, kolizejā, radio un TV, saules apspīdētās terasēs, uz teātra skatuves, parkā, angārā, rūpnīcas pagalmā…tagad tiksimies tirgū”.

 

 

 

29.jūlijs

 

Čiekurkalna apkaimes svētki

Čiekurkalna krustceles, plkst.12.00

 

Pievienojies Rīgas drosmes un prieka vasarai Čiekurkalnā!

Šī būs iespēja satikties ar draugiem un iepazīties ar kaimiņiem, baudīt laiku kopā ar ģimeni, klausīties labi pazīstamo grupu “Carnival Youth” un “Pērkons” koncertus, dziedāt un dejot kopā ar Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisiju Rīgas danči, piedalīties aktivitātēs visas dienas garumā – griezties karuselī, piedalīties radošās un izzinošās darbnīcās un mākslas plenērā.

Šajos svētkos ikviens aicināts viesoties Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra teltī, tuvāk iepazīties un aprunāties ar apkaimju koordinatoriem, aktīvajiem cilvēkiem, kuri savas pūles velta tam, lai apkaimi padarītu par labāku, drošāku un patīkamāku vietu dzīvošanai. Kaimiņiem būs iespēja kopīgās sarunās spriest par to, kas Čiekurkalnā pēdējos gados ir mainījies un ko ir iespējams izmainīt pašu spēkiem.

Arī svētku dienās nedrīkstam aizmirst, cik būtiski ir iestāties par to līdzcilvēku vajadzībām un brīvībām, kuri līdzās mums atrodas grūtībās – vai tie būtu apkaimes vientuļie seniori cienījamā vecumā, cilvēki ar dažādiem ierobežojumiem vai kara bēgļu ģimenes no Ukrainas…

Svētku kulminācijā koncertu sniegs rokgrupa “Pērkons”, kuras daiļrade nu tik ļoti piestāv drosmīgajam Čiekurkalnam! Grupas “Pērkons” labākās dziesmas ir kļuvušas par latviešu tautas dziesmām, tādēļ ikviens tiks aicināts dziedāt līdzi svētku dalībnieku un apmeklētāju kopkorī.

Uz Čiekurkalna apkaimes svētkiem tiek aicināti cilvēki no tuvām un tālākām Rīgas apkaimēm, no visas Latvijas – lai drosme un prieks dzims, kad satiekamies!

 

Jaunatnes dārza svētki

Jaunatnes dārzā, kalniņā pie Lapu ielas 24, plkst.12.00

Reklāma
Reklāma

Sestdien, 29. jūlijā, notiks “Jaunatnes dārza svētki”.  Dienas garumā būs iespēja iepazīties ar apkaimes vēsturi, piedalīties radošajās darbnīcās, aplūkot apkaimes stāstu izstādi un baudīt kvalitatīvu mūziku programmās “Poētiskais kvartets”, kurā skanēs Jēkaba Nīmaņa komponēta mūzika ar dzejnieku, tajā skaitā mūsu apkaimes autoru Ojāra Vācieša un Jāņa Akuratera vārdiem un “Āgenskalna šķautnes” ar Noru Kalniņu (balss), Dārtu Liepiņu (balss), Ievu Paršu (balss), instrumentālistiem: Mariannu Puriņu (vijole), Kristīni Stumburi (flauta), Rihardu Plašanovu (taustiņi), Gertrudi Jerjomenko (klavesīns) un Platonu Buravicki (elektronika).

Plkst. 11.00–23.00

Radošās darbnīcas, lekcijas, sarunas, koncerti, kafejnīcas

11.00–16.00 Lapu ielā 24

11.00–14.00 “Senais Āgenskalns”

Foto konkurss un aizraujoši stāsti; fotoalbumu skenēšanas un stāstīšanas akcija, kurā aicināti piedalīties iedzīvotāji ar seniem fotoattēliem, kuros redzams Āgenskalns un āgenskalnieši.

14.30–16.00 “Zaļais Āgenskalns”

Lekcija “Āgenskalna dārzs”. Sarunas par dabu, apkaimes dārziem.

13.00–17.00 Teltī pie Lapu ielas 24

13.00–15.00

“Drošias Āgenskalns”

Sarunas par paveikto un darāmo satiksmes drošības uzlabošanai mūsu apkaimē.

16.00–17.00

Diskusija par vandālismu pilsētvidē

14.00–17.00 Laukumā Jaunatnes dārza augšējā daļā

14.00–15.00

Rīgas cirka paraugdemonstrējumi un meistarklases

15.00–17.00

Radošās darbnīcas vides objektu un sēklu bumbu izgatavošanā

17.00–23.00 Kalniņā pie Lapu ielas 24

17.00–18.00 Pārdaugavas jauno mūziķu programma

19.00–20.00 “Poētiskais kvartets”

Jēkaba Nīmaņa mūzika ar Rīgas dzejnieku vārdiem

Jēkabs Nīmanis (klarnete)

Baiba Renerte (balss)

Artūrs Noviks (akordeons)

Viktors Veļičko (kontrabass)

 

21.00–23.00 “Āgenskalna Šķautnes”

Āgenskalna profesionālo mūziķu programma:

  • Nora Kalniņa (balss)
  • Dārta Liepiņa (balss)
  • Ieva Parša (balss)
  • Marianna Puriņa (vijole)
  • Kristīne Stumbure (flauta)
  • Rihards Plašanovs (taustiņi)
  • Gertrudi Jerjomenko (klavesīns)
  • Platons Buravickis (elektronika)

 

Zolitūdes apkaimes svētki

Pie Ziemeļvalstu ģimnāzijas, plkst. 12:00

Zolitūdes apkaimes svētki iecerēti kā vērienīgs notikums šajā apkaimē, īpaši vēršot uzmanību tam, ka Rīgas vasaras prieks ir beidzot kopā arī ar šīs apkaimes iedzīvotājiem. Un tas ir jānosvin!

No plkst. 12.00 līdz pat 22.00 uz skatuves sagaidāmas daudzveidīgas norises – izrādes ģimenēm un bērniem, koncerti, kuros skanēs gan franču mūzika, gan rokenrols, latviešu un pasaules hiti, kantrī mūzika, savukārt noslēgumā iedzīvotājus iepriecinās deju vakars Katrīnas Dimantas un grupas “Folk kardio” vadībā.

Svētku teritorijā būs spēka un veiklības atrakciju zona, notiks plenērs, kā arī tematiskas radošās darbnīcas, kuru saturs būs saistīts ar dažādām leģendām par Zolitūdes apkaimes vēsturi.

Līdztekus darbosies apkaimju telts, kurā plānotas diskusijas un sarunas par apkaimes aktualitātēm un nākotnes vīzijām.

Skatuves programma

12.00  Izrāde bērniem “Kur kaijas ziemo”

13.00  Izrāde bērniem “Kartonstāsti”

14.00  Grupas “Kopā reti esošu draugu organizācija jeb K.R.E.D.O.” koncerts

15.00  Andra Ērgļa koncerts

16.00  Grupas “Klaidonis” koncerts

17.00  Laimja Rācenāja, Diānas Pīrāgs un “Le Petit Paris” koncerts

18.00  Elzas Rozentāles koncerts

19.00  Grupas “Tirkiz band” koncerts

20.00  Ivara Pētersona koncerts

21.00  Katrīnas Dimantas un grupas “Folk kardio” priekšnesums

Teritorijā

12.00–18.00

Atrakciju zona “Mazais stiprinieks”, radošās darbnīcas, plenērs, diskusiju telts.

 

Nordeķu prieka mirkļu parks. Apkaimes iedzīvotājs caur kameras aci

Nordeķu parks, plkst.13.00

 

Nordeķu prieka mirkļu parka 29. jūlija programmas tēmas saistītas ar apkaimes iedzīvotāju stāstiem un to iemūžināšanu ar dokumentālā kino palīdzību. Fotogrāfes Intas Rukas personālizstādes motīvus savā veidā turpinās jauno fotogrāfu radīto apkaimes iedzīvotāju portretu izstādes atklāšana, fiksējot apkaimes šodienu. Veicinot ilgtspējības izpratni, māksliniece Ieva Putniņa aicinās koprades darbnīcā veidot jaunu vides mākslas objektu no lietām, kas iepriekšējos gados rotājuši Rīgas pilsētvidi. Veicinot zināšanu un pieredzes apmaiņu, kā arī savstarpēju iepazīšanos, brīvā gaisotnē norisināsies sarunas ar vietējiem apkaimes ikdienas ekspertiem. Pievakarē koncertu sniegs džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas trio. Vēlāk notiks kino programma, kas atainos Iļģuciema vēsturi un šodienu. Nordeķu parkam netālu atrodas LNMM krātuve, kuras tēlniecības kuratore Artas Vārpa vadīs sarunu par kinoarhīva materiāliem. Tajos varēs redzēt dokumentālus kadrus no 1947. līdz 1995. gadam ar Iļģuciema stikla fabriku, Rīgas 41. vidusskolu, Dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcu, jaunuzceltiem dzīvojamiem namiem un Stomatoloģisko poliklīniku. Vakaru noslēgs Jaunā Rīgas teātra aktrises un režisores Elitas Kļaviņas dokumentālā filma “Iļģuciema māsas”, kas tapusi sadarbībā starp JRT aktieriem un Iļģuciema cietuma ieslodzītajām, kā arī Katrīnas Tomašickas dokumentālā filma “Uzlūdz dāmas” par senioru mīlestības meklējumiem.

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

13.00-14.00 Kustību aktivitāte

14.00-15.00 Nordeķu apkaimes iedzīvotāju portretu izstādes atklāšana

15.00-18.00 Mākslinieces Ievas Putniņas mākslas objektu pārstrādes darbnīca

15.00-18.00 Svarīgi jautājumi. Sarunas ar apkaimes ekspertiem

19.00-20.00 Kristīnes Prauliņas džeza trio koncerts

20.00-21.00 Kinohronikas par Iļģuciema apkaimi ar kuratori Artu Vārpa

21.00-22.00 Dokumentālā filma “Iļģuciema māsas”

22.00-23.00 Dokumentālā filma “Uzlūdz dāmas”

 

Zaļumballe Āgenskalnā

Pāvula Jurjāna Mūzikas skolas brīvdabas estrāde, plkst. 17.00

Pasākuma muzikālo noskaņu, iejūtoties aizgājušo laiku noskaņās, veidos kapela “Hāgenskalna muzikanti”, kas darbojas ar mērķi popularizēt latviešu instrumentu spēles tradīcijas un mūzikas repertuāru, kas balstīts 19.gs beigu un 20.gs pirmās puses sadzīves muzicēšanas stilos. Kapelas vizītkarte allaž ir bijusi iejūtīga attieksme pret seno dziesmu un mūzikas repertuāru, meklējot laikmetam atbilstošāko skanējumu. Romantiskas ziņģes, deju mūzika, latviešu kuplejas un lokalizēti ārzemju grāvēji, zināmu un nezināmu autoru tautā iemīļotas un mazāk zināmas dziesmas ir kapelas repertuārs, kas priecējis klausītājus daudzviet Latvijā un ārpus tās.

Koncertā skanēs gan visiem zināmās, līdzi dziedamās dziesmas un dejojamās, gan no aizmirstības izceltas aizgājušo laiku muzikālās pērles. Koncertu vadīs kapelas “Hāgenskalna muzikanti” vadītājs Ilmārs Pumpurs. Koncertu krāšņos Rīgas Kultūras centra “Dejotprieks” dzīvespriecīgie dejotāji.

 

Romantisks un radošs vasaras vakars Latvijas Nacionālā vēstures muzeja “Dauderi” parkā

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja “Dauderi” parks, plkst.17.00

Romantisks un radošs vasaras vakara koncerts kopā ar stīgu trio “Madara”. Grupā muzicē čelliste un dziedātāja Madara Fogelmane, čelliste Erna Daugaviete un kontrobasiste Undīne Adele Berga.

Vakara gaitā pasākuma apmeklētāji varēs vērot mākslinieka, tekstilnieka Jāņa Tropa zīda apgleznošanas meistarklasi, kā arī paši mākslinieka vadībā apgleznot kādu zīda interjera priekšmetu, kas paliks viņu īpašumā.

PASĀKUMA PROGRAMMA 

17.00–18.10 Romantisks un radošs vasaras vakara koncerts kopā ar stīgu trio “Madara”. Grupā muzicē čelliste un dziedātāja Madara Fogelmane, čelliste Erna Daugaviete un kontrobasiste Undīne Adele Berga.

18.20–19.30 Zīda apgleznošanas meistarklases kopā mākslinieku, tekstilnieku Jāni Tropu.

 

30.jūlijs

 

Krāsaini dzirkstošā balle parkā ar “Sunny Groove Dixie”

Ziemeļblāzmas parks, plkst.16.00

Krāsaini dzirkstošā balle parkā ar Sunny Groove Dixie – muzikāli izklaidējošs notikums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Muzikālā performancē apvienosies Latvijā spilgti un pazīstami profesionālie mūziķi diksilenda „Sunny Groove Dixie” sastāvā un džeza dziedātāja Marta Monta Zūdiņa. Drosmīgākajiem klausītājiem būs iespēja pieteikties un iegūt savā īpašumā īpaši zīmētu portretu, ko profesionāls mākslinieks zīmēs koncerta laikā.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Visa koncerta laikā mākslinieks zīmēs drosmīgākos skatītājus un klausītājus. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas Drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Koncerts no Rīgas Rātsnama balkona

Rīgas Rātsnama balkons, plkst. 20.00

Šovasar katru svētdienu plkst. 20.00 no Rīgas Rātsnama balkona rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs Rīgas Sakbutu konsorta koncerti. Tie notiks 16. jūlijā, 23. jūlijā, 30. jūlijā, 6. augustā,
13. augustā, 20. augustā un 27. augustā.

 

Tajos muzicēs Rīgas sakbutu konsorts: Vairis Nartišs – sakbuts, alpu rags; Kaspars Majors – sakbuts; Pēteris Vaickovskis – sakbuts; Kaspars Šmits – čimbaso.

 

Kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama Kultūras sastāvdaļa ir bijusi Vecrīgas Torņu mūzika. Šī tradīcija ir aizgūta no viduslaikiem, ka Eiropas pilsētu rātsnamos dežūrēja speciāli algoti pūšaminstrumentālisti, kuri pilsētas iedzīvotājus un viesus informēja vai brīdināja par dažādiem notikumiem – svētkiem, kara draudiem, pilsētas viesiem.

2023. gada vasaras moto ir drosmes un prieka vasara, kas Ukrainas kara kontekstā šādus Torņu mūzikas tradīcijas atjaunošanu paceļ jaunā nozīmīgumā – kā koncertu vadmotīvs tajos skanēs slavenākā viduslaiku tēma, kas izmantota daudzās Mesās – “L’Homme Arme” (karavīrs), kas jaundibinātās koncertvienības Rīgas Sakbutu konsorta priekšnesumā pēc gadu simtiem skanēs ar autentiskiem trombona priekštečiem – sakbutiem.

Sakbuti pārsvarā bija vieni no plašāk izmantotākajiem metāla pūšaminstrumentiem viduslaikos, jo tie bija pirmie hromatiskie metāla pūšaminstrumenti.

Koncerti tiks ievadīti ar vienīgā Baltijā gandrīz 4 metrus garā alpu raga signāla skaņām, kas Rīgas iedzīvotājus un viesus simboliski aicinās uz koncertiem Rīgas Rātslaukumā.

 

Koncertu programmā – G. Difajī, J. Okegems, M. Pretoriusa, M. A. Šarpentjē, H. Pērsela,
O. di Laso, G. F. Tēlemena, Dž. P. de Palestrīna, V. Nartišs.

 

Mākslinieku apvienības “Impakt” koncerts

Mazjumpravas muižas dārzā, plkst.15.00

 

“Impakt”  ir piecu jauno mākslinieku apvienība, kuru ikdienu saista džeza mūzikas studijas, taču katrs no māksliniekiem darbojas sev tīkamos mūzikas virzienos. Kopā spēlējuši gan savas oriģinālkompozīcijas, gan pop un džeza koncertus. Programmā iekļauti jauniešu iecienītākie skaņdarbi, kas atspoguļo apvienības plašo žanru spektru.

Apvienībā spēlē Julianna Tīruma (vokāls), Līna Māra Krastiņa (taustiņi), Gustavs Saulītis (bass), Jēkabs Reinis (trompete) un Makars Kravals (sitaminstrumenti)

Saistītie raksti