Rundāles pils muzejā atvērs durvis uz vēsturi

Atzīmējot muzeja piecdesmitgadi, Rundāles pils muzejā 30. septembrī atklās izstādi “Durvis uz vēsturi: Rundāles pils muzeja darbība arhitektūras un mākslas izpētē”.
Izstāde vēsta par kultūras mantojuma apzināšanas, izpētes un saglabāšanas ekspedīcijām, kurās Rundāles pils muzeja darbinieki devās 20. gadsimta 60.–80. gados.

FOTO: Publicitātes foto

Izstāde vēsta par kultūras mantojuma apzināšanas, izpētes un saglabāšanas ekspedīcijām, kurās Rundāles pils muzeja darbinieki devās 20. gadsimta 60.–80. gados.

Muižu un baznīcu kultūras mantojuma saglabāšana neatbilda padomju varas ideoloģijai, tāpēc lielākā daļa no tām bija lemtas iznīcībai. Rundāles pils muzejs bija viens no retajiem, kas uzdrošinājās glābt baznīcu iekārtas, priekšmetus un ēku arhitektūras detaļas, un viens no pirmajiem Latvijā, kas nodarbojās ar kultūrvēsturisku objektu padziļinātu izpēti.
 

Izstāde Rundāles pilī vēsta par kultūras mantojuma apzināšanas, izpētes un saglabāšanas ekspedīcijām, kurās Rundāles pils muzeja darbinieki devās 20. gadsimta 60.–80. gados. Šajās ekspedīcijās izdevās apzināt vairāk nekā 3000 kultūras pieminekļu, daudzos no tiem notika arī padziļināta izpēte, fiksējot objektu tā brīža stāvokli un cenšoties noskaidrot, kā tie izskatījušies sākotnējā veidolā. 

Padziļināti pētītas, piemēram, Kurzemes hercogu Bīronu pilis Lustē, Jelgavā un Vircavā. Izstādē būs aplūkojamas gan arhitektūras un būvelementu detaļas no tām, gan fotoattēli, kas liecina par šo ēku stāvokli dažādos laika posmos. 

 

Daudzi no izstādē izvietotajiem eksponātiem nav pilnībā restaurēti un sniedz priekšstatu par to, kādā stāvoklī priekšmeti nonāca muzejā un kāds darbs bija jāiegulda restauratoriem.

 

Reklāma
Reklāma

Aizvadītajos 50 gados muzejā strādājuši 45 restauratori, kas specializējušies dažādās jomās. Viņi paveikuši lielu darbu gan muzeja krājuma priekšmetu, gan visas Latvijas kultūras mantojuma restaurācijā, strādājot arī muižu un baznīcu ēkās uz vietas. Atsevišķu priekšmetu restaurācijā iesaistīti ne tikai Rundāles pils muzeja speciālisti. 
Izstādi papildina melnbaltas lielformāta fotogrāfijas ar izpētes objektiem un sadzīves ainām no ekspedīcijām. Sadzīves apstākļi tajās bija ļoti pieticīgi, dažkārt vairākas dienas nācās mitināties teltīs, vārīt zupu uz ugunskura un pašiem izgatavot darba rīkus. 
 

 

Izstādes darba grupas kodolu veido Rundāles pils muzeja Mākslas pētniecības nodaļas speciālistes – izstādes kuratore Anita Bistere un ekspozīcijas māksliniece Lauma Lancmane – un grafiskā dizaina autore Katrīna Vasiļevska. Izstādes izveidē un iekārtošanā piedalījies plašs Rundāles pils muzeja speciālistu loks.
 

Noslēdzot muzeja piecdesmitgadei veltīto pasākumu ciklu, 21. oktobrī Rundāles pils muzejā notiks izstādes tematikai veltīta konference. Uzmanības lokā būs jaunākie pētījumi un atklājumi Latvijas arhitektūrā un mākslā, aptverot laika posmu no 18. gadsimta līdz 20. gadsimta sākumam.

Saistītie raksti