Skaties pats un parādi bērnam: mazuļi tiešraides balto stārķu ligzdā apgūst lidošanas prasmes

Video tiešraidē redzamajā balto stārķu ligzdā, kas izvietota uz viena no AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balstiem un kuras iemītnieki nodēvēti par Fāzi un Voltu, braši aug četri jaunputni. Kā ir novērojuši tiešraides skatītāji, vecāki atvases baro vairākas reizes dienā, tie ātri vien pieņemas spēkā un jau apgūst lidošanas prasmes.
Parasti jaunputni lidot iemācās aptuveni astoņās nedēļās.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Parasti jaunputni lidot iemācās aptuveni astoņās nedēļās.

Ornitologi norāda, ka parasti jaunputni lidot iemācās aptuveni astoņās nedēļās.

"Pirmie ligzdu jau jūlija vidū vai mēneša beigās parasti atstāj jaunie stārķi, pēc dažām dienām – arī vecie putni. Līdz promlidošanai tie lielākās un mazākās grupās (pat līdz vairākiem simtiem vienkopus) pulcējas ar barību bagātās vietās, uzkrājot spēkus garajam ceļam. 

Sagaidāms, ka jau augusta beigās vai septembra sākumā baltie stārķi dosies ziemot uz Āfriku," 

komentē Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas darbiniece Dr.biol. Māra Janaus.

 

 

Kopumā stārķu mātīte Fāze bija izdējusi piecas olas. Pirmā ola šķīlās 22. maija rītā, šīs pašas dienas vakarā šķīlās otra ola, 24. maija rītā vecāki sagaidīja trešo stārķēnu, bet naktī uz 25. maiju – ceturto. Piektā ola šķīlās 28. maija rītā, taču putnēns miris šķilšanās laikā.

 

Reklāma
Reklāma

"Sadales tīkls" organizē tiešraidi, lai iedzīvotājus iepazīstinātu ar Latvijā tik plaši sastopamo balto stārķi, ļaujot tuvplānā redzēt tā ikdienu, un iedrošinātu iesaistīties stārķu izmitināšanā, jo elektroapgādes infrastruktūra nav drošākā ligzdošanas vieta. Vēsturiski liela daļa stārķu ligzdoja tieši uz cilvēku izveidotām mākslīgajām ligzdu pamatnēm, bet, mazinoties cilvēku iesaistei, svēteļi pakāpeniski pārcēlušies uz elektroapgādes balstiem.

 

Ja ir pieejams lauku īpašums, kurā ir vēlme un iespēja izmitināt stārķu pāri, risinājums var būt mākslīgi izveidotas stārķa ligzdas pamatnes izvietošana, piemēram, uz saimniecības ēkas jumta vai speciāli tam domāta staba. Ieteikumi pamatnes veidošanai pieejami Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā www.lob.lv. Savukārt par balstu vai jau gatavu metāla pamatņu iegādi un izvietošanu iedzīvotāji var interesēties pie vietējiem elektromontāžas uzņēmumiem.

 

Šī ir otrā sezona tiešraidei no balto stārķu ligzdas, ko "Sadales tīkls" organizē sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu (LDF). Kameras sistēma uzstādīta elektrolīnijas balstā Kurzemes pusē. Tiešraide skatāma "Sadales tīkla" mājaslapā un LDF YouTube kanālā, kā arī portālā Dabasdati.lv un LMT Straumē. LDF dabas norišu tiešraides internetā nodrošina jau vienpadsmit gadus, taču šī ir pirmā kamera, kas nodrošina arī nakts redzamību un kuras tehniskā sistēma ir uzstādīta aktīvā gaisvadu elektrolīnijas balstā.
 

Saistītie raksti