Kā palīdzēt sev un draugam – Bērnu dienas festivālā darbosies pirmās palīdzības skola

Kā glābt slīkstošu draugu, kā sev palīdzēt, ja iekodusi bite, kā rīkoties, ja gadījies pārkarst saulē vai piedzīvot kādu citu vasarai tipisku traumu – šos un citus padomus varēs uzzināt un praktiski izmēģināt svētdien, 29. maijā, Bērnu dienas festivālā, kur dienas garumā darbosies "Pirmās palīdzības skola". Mazākie apmeklētāji aicināti ierasties ar savām lellēm vai rotaļu lācīšiem, lai tām kopīgi ar dakteri iemācītos uzlikt pārsēju brūcei. Pasākums sākas plkst. 11.00.
Pirmās palīdzības skolā festivāla laikā darbosies trīs praktiskās stacijas, kurās būs iespēja apgūt, kā pareizi pārsiet brūces, kā veikt atdzīvināšanas pasākumus un palīdzēt, ja notikusi aizrīšanās.

FOTO: Shutterstock.com

"Pirmās palīdzības skolā" festivāla laikā darbosies trīs praktiskās stacijas, kurās būs iespēja apgūt, kā pareizi pārsiet brūces, kā veikt atdzīvināšanas pasākumus un palīdzēt, ja notikusi aizrīšanās.

Gadu no gada Latvijā diemžēl saglabājas augsti bērnu mirstības rādītāji no nejauši gūtām traumām, tāpēc Bērnu dienas festivālā, kas ir Starptautiskajai Bērnu aizsardzības dienai veltīts pasākums, darbosies “Pirmās palīdzības skola”. Tajā dienas garumā strādās mediķi, skaidrojot un praktiski rādot, kā traumas gadījumā palīdzēt sev vai draugam.


“Eiropas Savienības kontekstā bērnu traumatisma ziņā Latvija nemainīgi ir šī skumjā topa augšgalā. 

Iesoļojot vasarā, ik gadu bērni biežāk nonāk slimnīcu uzņemšanas nodaļās – ar dažādām traumām. Absolūtā vairākumā gadījumu šīs traumas varēja novērst! 

Tā ir vecāku un citu pieaugušo līdzatbildība – izvērtēt drošības aspektus dažādās situācijās,” teic ārsts Mareks Marčuks, “Mammamuntetiem.lv” eksperts un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors.


Atdzīvināšanas pasākumu treniņš uz manekeniem

Slimību profilakses un kontroles centra provizoriskie dati par 2021. gadu liecina, ka gada laikā bojā gājuši 26 bērni un jaunieši vecumā līdz 19 gadiem, kuru nāves cēlonis saistīts ar ievainojumiem, saindēšanos un ar citām ārējām iedarbes sekām. Nejauša slīkšana kā nāves iemesls norādīts septiņiem bērniem. Tāpēc “Pirmās palīdzības skolā” festivāla laikā darbosies trīs praktiskās stacijas, kurās būs iespēja apgūt, kā pareizi pārsiet brūces, kā veikt atdzīvināšanas pasākumus un palīdzēt, ja notikusi aizrīšanās. Tāpat būs pieejama informācija, kā rīkoties, ja piedzīvots apdegums, ja iekodis kāds insekts, kā arī – kā palīdzēt slīkstošam cilvēkam.

Brūču stacijā paši mazākie festivāla apmeklētāji aicināti ierasties ar savu rotaļlietu, lai mācītos pārsiet brūci. Apgūstot prasmes, kā veikt atdzīvināšanas pasākumus un kā rīkoties aizrīšanās gadījumā, būs pieejami RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju manekeni, kas imitē cietušos. 

Būtiski, ka šie manekeni ir interaktīvi un uzreiz var redzēt glābšanas efektivitāti – cik procentuāli veiksmīga ir atdzīvināšana, vai svešķermenis no elpceļiem izkrīt vai ne. Būs arī glābšanas demonstrējumi.

 

Reklāma
Reklāma

Vai nespeciālists var izglābt cilvēka dzīvību?

“Spēkus izmēģināt dzīvības glābšanā varēs gan bērni, gan vecāki. Ja pirmajā reizē nesanāk, nevajag nolaist rokas, jo patrenēties varēs vairākas reizes,” teic Mareks Marčuks. Vai parasts cilvēks var izglābt dzīvību? “Noteikti, tāpēc jau stacijas tiek veidotas, lai cilvēki gūtu šīs iemaņas. Praktiski darot, ir vieglāk atcerēties, kā jārīkojas, ja ir dzīvībai bīstams scenārijs. Arī muskuļu atmiņa darbojas – ja liekas, ka no galvas viss ir pazudis, saglabājas muskuļu atmiņa, kas stresa gadījumā var palīdzēt izpildīt nepieciešamās darbības.”

Drošības zonā darbosies ārste rezidente pediatrijā Diāna Stoldere, daktere Liene Vītola, ārste rezidente bērnu psihiatrijā, un ārsts, “Mammamuntetiem.lv” eksperts, Mareks Marčuks, viņš arī RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors.

 

Jau ziņots, ka par godu mācību gada noslēgumam un Starptautiskajai Bērnu aizsardzības dienai svētdien, 29. maijā, no plkst. 11.00 līdz 17.00, “Esena dārzos” Pārdaugavā gaidāmi vērienīgi svētki īpaši bērniem un jauniešiem – Bērnu dienas festivāls. Tā rīkotāji – vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” – aktivitātes plānojuši tā, lai tās būtu saistošas visai ģimenei, neatkarīgi no vecuma. Pasākuma laikā notiks lielkoncerts, kurā uzstāsies teju 600 bērnu un jauniešu no visas Latvijas! Apmeklējums pasākumā bez maksas. 

Bērnu dienas festivāla “Pirmās palīdzības skolu” atbalsta Labklājības ministrija un materiālus nodrošina medicīnas un higienas preču ražotājs no Vācijas – uzņēmums PAUL HARTMANN AG.

Saistītie raksti