Jūlijā turpinās brīvdabas pasākumi un kino seansi. Brīvdienu pasākumu izlase

Jūlijā saule mūs lutina un šis ir gada festivālu un brīvdabas pasākumu laiks. Mēneša pēdējā nedēļas nogalē iesakam apmeklēt vairākus spilgtus notikumus ģimenēm ar bērniem, piemēram – Rojas kino brīvdienas.

FOTO: Shutterstock.com

Bet tiem, kuriem saule šķiet pārāk svelmīga vai nav laika ilgākiem izbraucieniem - ir arī pāris ne tik ilgstoši iekštelpu pasākumi.
 

Rojas kino brīvdienas
26.jūlijā seansi notiks Kaltenē un Melnsilā, kur tiks demonstrētas trīs dokumentālās filmas – “Ziedonis”, “Dziesmuvara”, kā arī otrā filma no triloģijas par Latvijas rokmūzikas vēsturi – “Savējie sapratīs, Septiņdesmitie. Spožums un posts”. Gan Kaltenē, gan Melnsilā ar skatītājiem tiksies viens no filmas veidotājiem Mareks Berents.

27.jūlijā, kino skatīšanās turpināsies trīs brīvdabas kinoteātros Rojā. Šajā vakarā ar skatītājiem tiksies režisore Ināra Kolmane un režisors Ivars Zviedris. Tiks demonstrētas filmas “Dubultā dzīve. Sekss un PSRS”, “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule”, kā arī “Zāģeri” un “Dziesmuvara”. Atsevišķa brīvdabas kinozāle paredzēta arī video filmām par Roju laiku lokos.

Rojas kino brīvdienu kulminācija būs sestdienas vakarā, kad to noslēgumā, uz lielformāta ekrāna Rojas pludmalē pie pašas jūras tiks demonstrētas divas filmas. Rojas pirmizrādi piedzīvos režisores Ināras Kolmanes jaunā latviešu spēlfilma “Bille”, pirms kuras tiks teikti režisores ievaddvārdi. Filmas sižetā attēlotajā laikā iejusties palīdzēs pūtēju orķestra Talsi prologs tauru skaņās.
Savukārt turpinājumā, nakts seansā, būs iespēja noskatīties leģendāro režisora Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli”.
Sestdienas vakarā Rojas pludmalē norisināsies Jaunjelgavas gleznotāju performance” Akmeņi latvieša dzīvē un sadzīvē”, bet “ROJA ART LAB” ,kurā šogad piedalās mākslinieki no Polijas, Anglijas, Taivānas, Spānijas, Meksikas, ASV, Brazīlijas un Latvijas, piedāvās POP-UP izstādes un performances.


Brīvdabas kino Elejā - filma "Paradīze '89"
27. jūlijā Elejas Muižas parkā bezmaksas brīvdabas seanss filmais “Paradīze '89". Organizatori aicina paņemt līdzi plediņus ērtai sēdēšanai.

Anotācija par filmu:
Rīdzinieces Paula un Laurēns vasaras brīvlaikā ierodas pie māsīcām Maijas un Lindas, kuras dzīvo idilliskā mazpilsētā. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Maija, idealizējot savu reti klātesošo mammu Ievu un iejūtoties mātes lomā, uzņemas meiteņu sadzīves vadīšanu. Paulai pēc telefona sarunas ar savu māti rodas sajūta, ka arī viņas vecāki šķiras, – viņa ir apjukusi. Spriedzi kāpina televīzijas ziņas par satraucošiem notikumiem, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas. Paulā aug kareivīgums, un viņa nolemj rīkoties, cerot, ja Latvija atgūs brīvību, jaunā situācija izvērsīsies par labu visiem – māsīcu māte Ieva atgriezīsies pie savām meitām, nejaušam paziņam, lietuvietim Jonasam nebūs jāslēpjas no iesaukuma Padomju armijā un viņa ar Laurēnu tiks mājās un saglābs brūkošo ģimeni. Televīzija sludina ārkārtas stāvokli valstī. Ar cerību Paula viena dodas uz "Baltijas ceļu"



Tirgus un jogas nodarbības 28. jūlijā 10:00 - 16:00
Kalnciema ielas kvartāls
28. jūlijā Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgu papildinās bezmaksas jogas nodarbība bērniem un pieaugušajiem visas dienas garumā.
Tirgū veselīgā dzīvesveida piekritējiem patiks ne tikai Latvijā audzētas ogas – krūmmelenes, ērkšķogas, jāņogas un upenes, bet arī spēcinoša ZeMaize no bioloģiskām sastāvdaļām, kā rudzu, auzu, griķu milti un sēklas. Par veselīgām nodarbēm rūpējas arī amatnieki – ROYAL GAMES GL un Solid Wood Gifts piedāvā bērniem āķīgas attīstošās spēles un puzles.
Baltic Kundalini Yoga Festival piedāvās trīs kundalinī jogas nodarbības, ko vadīs Latvijā zināmi pasniedzēji – plkst. 10:00 Jolanta Vasermane, plkst. 12:00 Jānis Zušmanis un plkst. 14:00 Judite Zapolska. Uz nodarbībām ir aicināti ikviens – gan pieredzējuši, gan iesācēji. Jogotājiem līdzi jāņem sporta vai tūrisma paklājiņš, kā arī pleds vai sedziņa relaksācijas brīdim.
Dalība visos pasākumos ir bez maksas.
 

Jūrmalas krāsu skrējiens 28. jūlijā 11:00
Kauguros, Tallinas ielā
"The Color Run" krāsu maratoni šobrīd notiek vairāk nekā 200 pasaules pilsētās. Jūrmalas sacīkstes notiks divās distancēs - Lego bērnu (500 m) un 5 km distancē, kurā jāstartē baltas krāsas apģērbā, ik pa kilometram saņemot pamatīgu krāsas šalti: pirmajā jūras zilu, otrajā dzeltenu, trešajā oranžu un ceturtajā rozā. Ēverģēlībās tiek izmantotas nekaitīgas pārtikas krāsvielas. Vēlams uzvilkt saulesbrilles.

 

Reklāma
Reklāma


Bērniem vajag mākslu 28. jūlijā 11:00 - 14:00
MVT Vasaras mājā
Kā jau katru vasaru MVT Vasaras mājā bērni un to vecāki ir aicināti piedalīties radošajās darbnīcās, kreatīvi izpaužoties, veidojot lielformāta darbus galerijas telpās, savā ziņā topot par daļu no veidotās mākslas instalācijas. Šovasar bērni un viņu vecāki ir aicināti iepazīties ar jaunradītajām skaņu gleznām, ko komponējuši projekta dalībnieki – grupa Instrumenti, grupa Mumiy Troll, komponists Imants Kalniņš, mūziķis Intars Busulis, pianists Vestards Šimkus un grupa Prāta Vētra – iedvesmojoties no mākslas darbiem, ko katrs mūziķis izvēlējās no Zuzānu mākslas kolekcijas. Radošo darbnīcu dalībniekiem jāveido viņu vizuālā interpretācija par tajā brīdī “izstādīto” skaņu gleznu, kā arī apvienojot tajā sajūtu, ko sniedz arī telpiskie iespaidi – izstādes scenogrāfija par mūziķu izvēlēto mākslas darbu. Tādā veidā radošo darbnīcu apmeklētāji piedzīvo līdzīgu pieredzi, kādu to piedzīvoja projekta mūziķi, kuriem bija lūgts muzikāli interpretēt mākslas darbu – ko tas nozīmē citādi atveidot jau esošo?
Ieeja bez maksas.


Lielā slinkuma darbnīca 28. jūlijā 11:00 - 13:00
Raiņa un Aspazijas mājā
28. jūlijā pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni kopā ar vecākiem ir aicināti uz “LIELĀ SLINKUMA DARBNĪCU” Raiņa un Aspazija mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30.
Vizuālās un kustību mākslas darbnīcā pētīsim, kā rodas slinkums. Kopā ar horeogrāfi Alisi Putniņu un vizuālo mākslinieci Evu Vēveri ceļosim pa Raiņa dzejoli “Lielais slinkums”, lai caur kustību apzināšanos, novērojot slinkuma sajūtu ķermenī un domās, pārnestu to zīmējumā. Zīmējot ar plaukstām, pēdām, elkoņiem, izmantojot ķermeņa kontūras un spontānas idejas, veidosies “Lielā slinkuma” portrets.
Darbnīcas ilgums ir divas stundas. Vecāki aicināti aktīvi piedalīties. Darbnīcā paredzēts kustēties un zīmēt ar ogli un citiem mīkstajiem zīmēšanas materiāliem, tāpēc ieteicams ierasties brīvā apģērbā, kuru nav bail nosmērēt. Kājas basas vai neslīdošās zeķītēs. Būs iespēja pārģērbties.
Lūdzam pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu dora.pauzere@memorialiemuzeji.lv vai zvanot pa tālruni 29572469.
Ieeja ģimenēm ar bērniem – 3 eur.


BRĪNUMPUTNS mūzikls jauniešiem un viņu vecākiem 29. jūlijā 19:00
Vidzemes koncertzālē “Cēsis”
Mūzikls “Brīnumputns” ir īpaši jauniešiem un viņu vecākiem radīts iestudējums, kas veidots pēc Annas Brigaderes pasaku lugas “Lolitas Brīnumputns” motīviem. Tam pamatā ir radīts jauns opuss, ko veido radošā komanda: Arnolds Auziņš (librets) un Andrejs Jansons (mūzika). Mūzikla aktieri, dziedātāji un orķestra dalībnieki ir Latvijas un ASV jaunie mūziķi, jaunieši vecumā no 16-25 gadiem. Savā iestudējumā režisore Andra Berkolda īpaši vēlas izcelt Annas Brigaderes lugā “Lolitas brīnumputns” iezīmētos spilgtos pasaku tēlus, kuri, caur izteiktām metaforām un simboliem iezīmē konkrētus, ikvienam atpazīstamus raksturus.
Mūziklā Brigaderes tēlu raksturi tiks izcelti gan ar skaņdarbu, gan spilgtas, krāsainas scenogrāfijas un atbilstoši veidotu kostīmu palīdzību. Scenogrāfiju iestudējumam veido Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas audzēkņi mākslinieka, pedagoga Edgara Groševa vadībā.
Klasisko pasaku lugu papildinās horeogrāfa Jāņa Putniņa veidota laikmetīga mūsdienu horeogrāfija. Biļetes cena – 5 eur.


Vairāk pasākumu ģimenēm un bērniem meklē http://kurpes.lv/pasakumi/berniem!