Līgo dienas pasākumi Latvijā - kalendārs

Kur ielīgot, līgot un sagaidīt jāņu rītu? Pasākumu programma dažādās Latvijas pilsētās un novados. 

Alus, siers un pīrādziņi groziņā un uz priekšu līgot.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alus, siers un pīrādziņi groziņā un uz priekšu līgot.

 

Jāņu svinības Rīgas centrā – Krastmalā
23. jūnija vakarā grandioza svinēšana notiks Rīgas centrā, Daugavas krastmalā. Jau 23. jūnija vakarpusē sāksies Līgo svētki krastmalā, lai turpinātos līdz pat pirmajiem saules stariem. Sanākušie varēs doties rotaļās, iepazīties ar dažādiem latviešu rituāliem — vainagu mešanu kokos un lēkšanu pāri ugunskuram, būs arī danči un sadziedāšanās līdz pat rīta gaismai. Sanākušie varēs piedalīties siera siešanā un alus brūvēšanā, uzzināt, kur vislabāk atrast papardes ziedu. Varēs nogaršot pašus labākos Līgo vakara cienastus — putojošu alu, sieru saules dzeltenumā, smaržīgus pīrāgus. Uzstāsies folkloras kopas un ansambļi, stāstot par latviešu Līgo tradīcijām, kā arī populārās mūzikas pārstāvji — no rokmūzikas līdz šlāgerim! Tautas ticējumi vēsta — Līgo vakarā parasti līstot, taču īstus līgotājus tas nebiedē, arī Krastmalā tiks uzslietas teltis, kur omulīgi pavadīt gada īsāko nakti. 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā bez maksas.

 

Zāļu tirgus Doma laukumā
Gaidot Līgo svētkus Rīgā, jau tradicionāli Doma laukumā notiek Zāļu tirgus, kas šogad risināsies trešdien, 22. jūnijā, no plkst. 9.00 līdz 19.00. Tirgū iedzīvotāji varēs iegādāties sieru, maizi, gaļu, zivis, medu, zemnieku piedāvāto produkciju, pirts lietas, kā arī Jāņu zāles, vainagus un amatnieku  izstrādājumus. Līdztekus tirgum  Doma laukumā būs iespēja redzēt dejotāju, dziedātāju, koklētāju, mūziķu, koru un pūtēju orķestru uzstāšanos.

 

Rīgas centrā vasaras saulgriežu gadatirgus
Līdz 22. jūnijam
Rīgā, Vērmanes dārzā, norisināsies Jāņu ielīgošanas pasākums
– “Rīgas vasaras saulgriežu gadatirgus”, kas aicinās iepazīt un izdzīvot Jāņu tradīcijas pašā Rīgas centrā. Gadatirgū piedalīsies amatnieki no visiem Latvijas novadiem.

Jau par stabilu tradīciju ir kļuvuši ielīgošanas pasākumi Rīgā. Ielīgošana pilsētā ir guvusi pilsētnieku atbalstu un cilvēki labprāt pavada laiku Rīgas ielās, piedaloties pirmssvētku aktivitātēs un ļaujoties svētku sajūtām. Vērmanes dārzs kļūs par vienu no centrālajām ielīgošanas vietām galvaspilsētā, kur būs iespējams izbaudīt svētku sajūtu un iegādāties amatnieku piedāvāto sortimentu. Gadatirgū būs iespēja iepazīties ar svētku svinēšanas tradīcijām, uzzināt par vainagu pīšanu, ugunskura kuršanu un daudzām citām Jāņu un Līgo tradīcijām. Pasākuma apmeklētājiem tiks piedāvāts līdzdarboties dažādās svētku aktivitātēs, iepazīties ar ielīgošanas tradīcijām, izmēģināt seno amatu prasmes.

Vērmanes dārza teritorija tiks sadalīta „ielās”- rīdzinieki un pilsētas viesi varēs promenādēt, iepazīt dažādas Jāņu tradīcijas, izklaidēties un labi pavadīt laiku. Katra iela būs veltīta kādam tematam – pasākumā būs sava amatnieku iela, maizes iela, siera iela, zāļu iela un alus iela. Pasākuma oficiālā mājas lapa: www.rigasgadatirgus.lv. Ieeja bez maksas.

23. jūnijā plkt. 20.00 Līgo svētkus Rīgā, sekojot latviešu tautas tradīcijām un baudot vērienīgu koncertprogrammu, aicina svinēt Dzegužkalnā kopā ar folkloras kopu “Atštaukas”, postfolkloras grupām “Iļģi” un “Rikši”, kā arī ar “Jauno Jāņu orķestri” un dūdu un bungu grupu “Auļi”.

Svētkus tradicionāli atklās un vadīs Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Vispirms rīdziniekus vareni aplīgos kurzemnieces – Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”, tad skanēs līgotnes un Jāņu dziesmas Ilgas Reiznieces un postfolkloras grupas “Iļģi” izpildījumā. Kopā ar Valdi Putniņu un Rīgas Danču kluba dalībniekiem ikviens viegli apgūs arī latviešu rotaļas un dančus, lai svētki izdotos īsteni lustīgi.

Būs arī Jāņu uguns rituāls: ugunsrata, pūdeles un Jāņuguns iedegšana lielajā ugunskurā. Kad saules gaisma būs pārtapusi Jāņugunī un pusnakts sagaidīta, ar goda apli un ozollapu vainagiem godināti tiks arī klātesošie Jāņi. Tumsu skanīgi un gaiši aizvadīt palīdzēs Juris Kaukulis un “Jauno Jāņu orķestris”, kā arī Ēriks Zeps un postfolkloras grupa “Rikši” no Rēzeknes, bet Jāņu rītu Dzegužkalnā šogad ierībinās dūdu un bungu grupu “Auļi”.

Dzegužkalnā var nokļūt ar 3. autobusu (braucot līdz pieturai “Dzegužkalns”) vai arī ar 5. tramvaju (braucot līdz pieturai “Buļļu iela”). Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā ir bez maksas. Ieeja bez maksas. Vairāk info www.austrasbiedriba.lv

 

Reklāma
Reklāma

Daugavpils novads aicina uz jautru Jāņu svinēšanu Višķu brīvdabas estrādē
Līgošana Višķu brīvdabas estrādē Luknas ezera krastā 23. jūnijā. Šogad Daugavpils novada vērienīgākais Jāņu
pasākums iecerēts līksmā kolhoznieku garā “Jampadracis kol(c)hozā”, atceroties tos gadus, kad šie svētki bija kļuvuši oficiālajai varai nevēlami, bet tautā joprojām svinēti. Pasākums sākas 20.30, bet balle – 22.30. Ieejas maksa – 3 EUR, ar vainadziņiem – 2 EUR.
Pat visbargākajos padomju varas gados Jāņu svinēšana turpinājās – klusāk vai skaļāk, viltīgi svētkus pārdēvējot vai atklāti godā ceļot – un tā bija zīme, ka tautas dzīvā uguntiņa nav nodzisusi. Tādēļ pasākuma organizētājs – Daugavpils novada pašvaldības aģentūra “TAKA” vēlas svētku teatralizētajā uzvedumā parādīt, kā šos svētkus svinēja kolhoznieki nesenajā pagātnē. Netrūks ne joku, ne jautru izdarību, koncertu kuplinās grupas “Pankūkas (Inga un Normunds)” un “Latgales dāmu pops”, Santa Kasparsone, TDA “Līksme”, Agate Jermaļonoka, VIA “Mažors”, AIK “Romaškas”. Pēc saulrieta Juris Ostrovskis aicinās uz zaļumballi ar “Dvinskas muzikantiem”. Darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš, zāļu tirdziņš, kolhoza priekšsēdētājs pacienās ar alus glāzi un siera šķēli, būs pieejamas piepūšamās atrakcijas. Sīkāka informācija par pasākumiem Līgo brīvdienās Daugavpilī var uzzināt vietnē www.visitdaugavpils.lv