Arī Rīgā patlaban iespējams pabūt kā laukos. Izstāde

Tuvojoties Līgo svētkiem, vēlamies pabūt tuvāk dabai – laukos. Taču "pabūt laukos" šobrīd iespējams arī tepat pilsētā - apmeklējot izstādi „Lauki” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls. 
 Lai pētītu bišu koloniju un vides savstarpējo mijiedarbību, māksliniece Briseles zaļajās zonās ir uzstādījusi vairākus bišu stropus, kuriem pievienotas tīmekļa kameras, mikrofoni un sensori, sniedzot iespēju reāllaikā novērot bišu koloniju uzvedību un barības meklējumu ceļus. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai pētītu bišu koloniju un vides savstarpējo mijiedarbību, māksliniece Briseles zaļajās zonās ir uzstādījusi vairākus bišu stropus, kuriem pievienotas tīmekļa kameras, mikrofoni un sensori, sniedzot iespēju reāllaikā novērot bišu koloniju uzvedību un barības meklējumu ceļus. Publicitātes foto.

 

 

Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē „Lauki” mākslinieki pievērsušies visdažādākajiem laukiem – elektromagnētiskajiem, krāsu, skaņas, datu, redzes, apziņas un citiem. Taču pirmssvētku nedēļā plānots iepazīstināt ar tiem mākslas darbiem, kuros lauki parādās mums daudz ierastākā veidā. Izstādē piedalās mākslinieki, kas rīko akcijas kviešu laukos, kartē bišu barības laukus – laukos un pilsētā, un – ejot pa piena pēdām – parāda lauku cilvēku ikdienu un tās saistību ar globālo pārtikas tirgu.

 

Instalācijā „Barības lauki” māksliniece un biškope Annemija Māss (Annemie Maes) atklāj, kā bitēm, lauku iemītniecēm, sokas pilsētā – urbānā ekosistēmā. Daudzviet pasaulē bišu koloniju eksistence ir apdraudēta, un parasti tas saistāms ar vides ekoloģisko stāvokli to dzīvesvietās.  Lai pētītu bišu koloniju un vides savstarpējo mijiedarbību, māksliniece Briseles zaļajās zonās ir uzstādījusi vairākus bišu stropus, kuriem pievienotas tīmekļa kameras, mikrofoni un sensori, sniedzot iespēju reāllaikā novērot bišu koloniju uzvedību un barības meklējumu ceļus. Šis pētījums un instalācija iecerēti kā atvērta platforma diskusijai par to, kā ar savu rīcību mēs ietekmējam vidi, kurā dzīvojam.

 

Projekta „Piens” autores – nīderlandiešu māksliniece Estere Polaka un latviešu mākslas zinātniece un kuratore Ieva Auziņa, pievērsušās „piena pēdām” starptautiskās pārtikas tirdzniecības kartē. Projekta ietvaros vairākiem Latvijas un Nīderlandes piensaimniekiem, siera ražotājiem un pārdevējiem uz vienu darba dienu tika izdalītas GPS ierīces, kuras reģistrēja viņu un piena ikdienas gaitas, tādējādi izsekojot piena ceļu no pašas govs līdz pat patērētāja šķīvim. Gūtie dati ir vizualizēti datorvidē un interaktīvā formā izstādes apmeklētājiem ir iespēja iepazīties gan ar „piena ceļu”, gan projekta dalībniekiem un viņu ikdienu. Projekts „Piens” (Milk) 2005. gadā ieguva prestižā festivāla Ars Electronica galveno balvu „Zelta Nīke” (interaktīvajā mākslā).

 

Reklāma
Reklāma

Izstādē apskatāms arī 60.gadu avangarda darbs - slovēņu mākslinieku grupas OHO pārstāvja Milenko Matanoviča 1969.gadā radītais konceptuālais landārta projekts „Kvieši un virve”. Apvienības OHO pārstāvji centās rast jaunas pieredzes  un saskares punktus cilvēku garīgā stāvokļa un dabas salīdzinājumā. Milenko Matanovičs un viņa domubiedri devās kviešu laukā, lai ar virves palīdzību radītu tajā dažādus rakstus. Ar šiem eksperimentiem OHO kolektīvs bija viens no pirmajiem, kas centās vērst sabiedrības uzmanību uz ekoloģiskajām problēmām ne vien vidē, bet arī mākslā.

 

Lai tuvāk iepazītos ar šiem un pārējiem izstādes mākslas darbiem, ikviens aicināts apmeklēt izstādi "Lauki", kas būs atvērta līdz 3. augustam.

 

Izstādi apmeklējot ceturtdienās un sestdienās plkst.14, ir iespējams pievienoties uz vietas organizētām grupu ekskursijām gida pavadībā (par biļetes cenu, bez papildu maksas). Grupu ekskursijas kompetenta gida vadībā ir iespējams pieteikt arī citos laikos.

 

LNMM izstāžu zāles Arsenāls adrese: Torņa iela 1. Darba laiki: P. slēgts, O., T. 12.00-18.00, C. 12.00-20.00, Pt. 12.00-18.00, S., Sv. 12.00-17.00. Biļešu cenas: 3,56 EUR / 2,13 EUR, ceturtdienās – 1,42 EUR.

 

Līgo svētku laikā – 23. un 24. jūnijā, izstāde ir slēgta.