Baltajā naktī caur mākslu varēs uzzināt par zinātnes sasniegumiem

Nākamnedēļ, 7.septembrī, Rīgā atkal notiks "Baltās naktis". Rīgas Mākslas telpas Intro zālē plānots īstenot projektu "Vakuuma enerģija", kura mērķi ir veicināt apmeklētāju izpratni par to, kā ar mākslas izteiksmes līdzekļu palīdzību iespējams ieskatīties dabas zinātņu aktualitātēs.

Baltās nakts laikā Rīgas Mākslas telpā varēs aplūkot dažādas instalācija par zinātnes tēmu. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Baltās nakts" laikā Rīgas Mākslas telpā varēs aplūkot dažādas instalācija par zinātnes tēmu. Publicitātes foto.

 

Kad?

7.septembrī no plkt.15 līdz 8.septembra plkst.3 Rīgas Mākslas telpas Intro zālē.

Kāpēc?

Starptautiskie projekti ne tikai Rīgā, bet daudzās pilsētās, kur notiek "Baltā nakts", bagātina un pilnveido mūsdienu kultūras forumu programmu, ļaujot apmeklētājiem novērtēt ne tikai pašmāju mākslinieku, bet arī ārzemju autoru darbus, tādejādi gūstot plašāku priekšstatu un zināšanas par aktualitātēm mūsdienu mākslas jomā.

Šogad piedāvātais projekts "Vakuuma enerģija" jau pabijis vairākās izstādēs Itālijā, tostarp Boloņas "Baltajā naktī", un nu tas tiek piedāvāts eksponēšanai Rīgā mākslas un zinātnes entuziastiem, kā arī visiem interesentiem.

Projekta mērķis

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2013" laikā Rīgā eksponēt starpdisciplināro projektu "Vakuuma enerģija", veicināt apmeklētāju izpratni par to kā ar mākslas izteiksmes līdzekļu palīdzību iespējams ieskatīties dabas zinātņu aktualitātēs, informēt par nozīmīgām parādībām un atklājumiem cilvēkus, kas par citkārt par zinātnes sasniegumiem neinteresējas

Projekta autori

Itālijas Nacionālais kodolfizikas institūts ir vadošā institūcija savā nozarē Itālijā. Institūts dibināts 1951.gadā, un tā mītnes vieta atrodas Itālijas galvaspilsētā Romā, bet plašais filiāļu tīkls aptver teju visu valsti, tās atrodas Bari, Boloņā, Katānijā, Florencē, Milānā, Pizā, Turīnā, Triestē un citās Itālijas pilsētās.

Itālijas Nacionālais kodolfizikas institūts pamatā nodarbojas ar zinātnisko darbību, tas ir pārstāvēts visās lielākajās nacionāla mēroga Itālijas universitātēs, līdztekus institūta paspārnē darbojas četras laboratorijas.

Institūts aktīvi informē arī iespējami plašu sabiedrību par aktualitātēm dabaszinātņu jomā, nereti veidojot mākslinieciskus un interaktīvus projektus ar apmeklētāju iesaisti. Šāds projekts tiek piedāvāts arī Mūsdienu kultūras forumam "Baltā nakts 2013 Rīgā.

Reklāma
Reklāma

Projekta dalībnieki

Dr.Vincenzo Napolano - projekta idejas autors un instalācijas kurators

Paolo Scoppola - projekta programmēšanas risinājuma autors

Barbara Martinazzi Detto Botter - projekta tehniskais speciālists

Projekta apraksts

"Baltās nakts" laikā iecerēts īstenot projektu Vakuuma enerģija"" , kas ar interaktīvu datorprojekciju palīdzību iedziļinās visuma uzbūvē un ļaus apmeklētājiem būt par lieciniekiem telpas un laika paradoksiem, kā arī masas rašanās brīnumam.

Instalācija "Telpas un laika liekums" ļaus apmeklētājiem ar savu kustību palīdzību deformēt telpas un laika līnijas, par pamatu izmantojot datorvizualizāciju, kas ataino modeli, kādā telpa un laiks tiek liekts ap objektiem ar lielu masu, piemēram, zvaigznēm.

Publicitātes foto.

Instalācija "Gift Of Mass" ar interaktīvu datorprojekciju palīdzību ļaus apmeklētājiem būt par lieciniekiem masas rašanās brīnumam. Projekta laikā apmeklētājiem ar virtuālas pieredzes palīdzību tiek demonstrēta Higsa lauka īpašība - piešķirt citām elementārdaļiņām masu. Higsa-Bozona daļiņu, sauktu arī par "dievišķo daļiņu", gandrīz 20 gadus ir meklējuši zinātnieki no Eiropas kodolpētījumu organizācijas (CERN) un pierādījumi tās eksistencei ir iegūti tikai izmantojot Lielo Hadronu paātrinātāju.

"Baltās nakts" laikā rīdziniekiem un pilsētas viesiem tiks dota unikāla iespēja klātienē vērot šo procesu, atklājot un apzinoties ciešās saistības starp dabaszinātnēm un mākslu.