No 25.jūlija skatāma izstāde par godu īsfilmai "Cēloņi un sekas"

No 25. jūlija līdz 1. augustam Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38–4, atvērta ekspresizstāde, kurā apmeklētāji var iepazīties ar ilggadējā Rīgas Kinostudijas mākslinieka inscenētāja, jaunībā – arī kinostudijas grima mākslinieka, Daiļa Rožlapas veidotajām kolorītajām grima skicēm īsfilmai „Cēloņi un sekas”.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

 

Ar filmu „Cēloņi un sekas”, kas veidota pēc Andreja Upīša tāda paša nosaukuma noveles, 1956. gadā kinematogrāfā debitēja režisors Varis Krūmiņš (1931.–2004.)

Kopā ar operatoru Māri Rudzīti viņi bija pirmie, kas ieguva profesionālu izglītību Vissavienības valsts Kinematogrāfijas institūtā Maskavā, un īsfilma bija abu diplomdarbs.

 

Stilistiski izturētajā filmā darbojās izcils aktieru ansamblis: Emīlija Bērziņa, Dzidra Ritenberga, Luijs Šmits, Alfrēds Jaunušans, Kārlis Sebris. Epizodiskās lomās filmā redzami arī citi ievērojami mākslinieki.

Izteiksmīgās, dažādiem aktieriem veidotās grima skices, iezīmē Andrejam Upītim tik tuvo satīriski dzēlīgo tipāžu galeriju.

 

Reklāma
Reklāma

Filmas otrais režisors Rolands Kalniņš, atceroties pirms 55 gadiem tapušo noveles „Cēloņi un sekas” ekranizāciju, pastāstīja, ka kinostudijas praksē šis bijis pirmais gadījums – aktieriem veidot grima skices: „Viņi visi bija jauni – Krūmiņš, Rudzītis, Rožlapa, tikko ienākuši kinematogrāfā un vēlējās strādāt citādāk, novatoriskāk.”

 

Ekspresizstāde veltīta režisora Vara Krūmiņa 80. jubilejai un filmas „Cēloņi un sekas” ekranizācijas 55. gadskārtai.

 

 

Tuvāka informācija: www.memorialiemuzeji.lv un www.upisamuzejs.lv