Ar gadu vecu bērnu uz simfoniskā orķestra un baleta koncertu? Lieliski!

Vai tiešām bērnam tur ir, ko darīt? Vai tiešām tik smalkā pasākumā nav garlaicīgi? Nē! Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris (LNSO) katru gadu organizē īpašus koncertus bērniem. Lasi Sofijas mammas Ilzes recenziju.

Jauno balerīnu uzstāšanās mazos skatītājus neatstāj vienaldzīgus! Foto: LNSO

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jauno balerīnu uzstāšanās mazos skatītājus neatstāj vienaldzīgus! Foto: LNSO

Kad mēs ar vīru izdomājām mūsu 1,5 gadu veco meitiņu aizvest uz LNSO koncertu bērniem Baleta mūzika, skaidri sapratām, ka mūsu mazā būs ja ne pati jaunākā, tad viena no jaunākajām koncerta apmeklētājām. Tomēr fakts, ka koncertā būs ne tikai mūzika, bet arī dejas, mūs pamudināja pieņemt lēmumu doties uz pasākumu.

Jau tuvojoties Lielajai Ģildei jutām, ka tur šodien ir bērnu pasākums. Tuvējās Vecrīgas ieliņās skan priecīgu un smejošu bērnu balsis, kuri kopā ar mammām, tētiem, vecmāmiņām un vectētiņiem dodas uz koncertu. Visi bērni sapucēti, uzposušies, kas arī pieaugušajos raisa patīkamu svētku sajūtu. Bērniem pirmais lielais prieks ir turpat pie ģērbtuvēm novietotie podesti, uz kuriem salikti milzum daudz krāsaino zīmuļu un flomāsteru, un eleganti ģērbtas meitenes katram iedod kādu skaistu zīmējumu, kuru izkrāsot. Bērni, turpat satupuši, arī cītīgi darbojas, cits krāso, cits līmē, cits vienkārši vēro pārējo rosību. Daži mazie tā aizraujas, ka gandrīz vai piemirst, ka galvenais šīsdienas notikums — koncerts vēl tikai gaidāms.

Šodien ir metāla pūšamo instrumentu prezentācija, tāpēc drosmīgākie var ne tikai apskatīt izliktos instrumentus, bet arī pamēģināt, kā tad skan trompete, mežrags vai pat milzu tūba.


Balerīnu tērpu un pūšamo instrumentu apskate
Meitenēm liels prieks ir apskatīt turpat izliktos balerīnu tērpus. Šķiet, ka arī mammas atceras bērnību, jo kura gan no mums bērnībā nav vēlējusies uzvilkt balerīnas kurpītes, skaisto baleta tērpu un nodejot mazo gulbīšu deju?
Šodien ir metāla pūšamo instrumentu prezentācija, tāpēc drosmīgākie var ne tikai apskatīt izliktos instrumentus, bet arī pamēģināt, kā tad skan trompete, mežrags vai pat milzu tūba.

Pie foto: Starpbrīdī instrumentus varēja ne tikai apskatīt, bet arī izmēģināt!
Kad esam apskatījuši instrumentus un mazliet arī pazīmējuši, atskan pirmais zvans un, mazliet satraukti gan mēs, gan mazā, dodamies un zāli. Arī zālē, protams, kņada ir pamatīga, tomēr viss šķiet tieši tā, kā šādos koncertos jābūt. Vienā brīdī šķiet, ka mūsu mazajai daudz vairāk interesē blakus sēdošie bērni, nekā koncerts, tomēr, kad zālē nodziest gaisma un atskan aplausi, mazās uzmanība ir cieši pievērsta skatuvei.
Iznāk orķestris, pēc tam diriģents un tad arī atskan mūzika. Kā mazliet vēlāk pastāsta diriģents Andris Vecumnieks, šodien koncertā skan Čaikovska Gadalaiki — tie ir 12 nelieli skaņdarbi, veltīti katram gada mēnesim. Mūziku papildina arī atbilstošas video projekcijas, kas ļauj vizuāli izdzīvot līdzi dabas pārvērtībām visa gada garumā.

 

Reklāma
Reklāma

Mazā nenovērš acis no spilgtos tērpos ģērbtajām, graciozajām dejotājām. Un ik pa brīdim pati mazliet „padejo” tētim klēpī.


Mazītiņo balerīnu uzstāšanās
Brīdī, kad parādās dejotājas, abi ar vīru saprotam, ka neesam kļūdījušies, izvēloties mūsu meitiņu šodien atvest uz koncertu — mazā nenovērš acis no spilgtos tērpos ģērbtajām, graciozajām dejotājām. Un ik pa brīdim pati mazliet „padejo” tētim klēpī. Vislabāk, šķiet, viņai patika vismazākās dejotājas skaistos balti — rozā tērpos, kas ar ziediem rokās graciozi izdejoja maija mēneša melodiju.
Pirmā daļa paiet nemanot un klāt jau pārtraukums — vecākiem, lai iedzertu kafiju, mazajiem, lai apēstu kādu kūku. Tomēr arī te mūs gaida pārsteigums — pieci no orķestra metāla pūšamo instrumentu grupas mūziķiem izpilda vairākus skaņdarbus, lai nodemonstrētu instrumentu skanējumu, gan visiem kopā, gan katram atsevišķi. Mazajā ansamblītī ir 2 trompetes, mežrags, tūba un trombons. Katrs mūziķis arī mazliet pastāsta par savu instrumentu. Atskanot motīvam no multfilmas Rozā Pantera, daži drosmīgākie bērni mazliet arī uzdejo.


Un tad jau atskan zvans, kas aicina doties uz zāli, lai baudītu koncerta otro daļu. Arī otrā pusstunda paskrien ātri, sekojot līdzi mazo balerīnu dejas soļiem un orķestra mūzikai.
Pēc koncerta, ejot uz mašīnu, meitēns gan ir saguris. Visu ceļu viņa bez apstājas runā un kādā brīdī pat sāk dziedāt. Mūs ar vīru pārņēma prieks par apmeklēto pasākumu. Un mēs skaidri zinām, ka nāksim vēl!
Interesanti, cik no šī koncerta mazajiem apmeklētājiem kādreiz kļūs par mūziķiem un baleta trupas locekļiem?
Paldies LNSO un mazajām dejotājām par burvīgo sestdienu!

Nākamais būs koncerts Dzīvnieku pasaulē, tas notiks 12. martā un pārtraukumos gaidāma lielo stīgu instrumentu prezentācija!

Autore: Sofijas mamma Ilze