Iznākusi Luīzes Pastores jaunā grāmata pusaudžiem "Šis ir mans seriāls"

Pazīstamās latviešu bērnu rakstnieces Luīzes Pastores jaunākais darbs veltīts pusaudžu auditorijai un aizved lasītāju jau nedaudz piemirstā pagātnē. Tā sižets risinās deviņdesmito gadu otrajā pusē, kad Latvijā strauji ienāca glancētie žurnāli, reklāma un televīzijas seriāli.
“Neparastais grāmatas dizains palīdz atspoguļot pusaudža iekšējās pasaules fragmentāro dabu un emociju amerikāņu kalniņus,” uzskata grāmatas autore.

FOTO: Publicitātes foto

“Neparastais grāmatas dizains palīdz atspoguļot pusaudža iekšējās pasaules fragmentāro dabu un emociju amerikāņu kalniņus,” uzskata grāmatas autore.

Grāmatas galvenā varone, trīspadsmitgadīgā Beta, pati īpaši nevēlas pieteikties atlases konkursam par lomu topošā pusaudžu seriālā. Toties viņas mammai tā šķiet lieliska iespēja. Visiem par pārsteigumu Betai paveicas nokļūt izredzēto jauniešu vidū un vesels gads meitenes dzīvē aizrit, gatavojoties lielajai zvaigžņu stundai televīzijas ekrānos. 

 

““Šis ir mans seriāls” ir daļēji patiess, daļēji izdomāts stāsts, papildināts ar pamatīgu devu bezatbildīgas fantāzijas. Tas ir stāsts par deviņdesmito gadu beigu sabiedrību, kurā vēl tikai sāka veidoties izpratne par ētikas robežām,” stāsta Luīze Pastore. “Tas bija laiks, kad nevienam īsti nebija skaidrs, kāds televīzijas saturs ir piemērots bērniem un pusaudžiem un kādas ir pieļaujamās attiecības starp režisoru un nepilngadīgu aktieri. Laiks, kad visi drīkstēja visu. Radās visādiem līdzekļiem “izbīdīti” projekti, katram cenšoties izdzīvot un izgrozīties pēc savas sapratnes. Seriāls “Supertīnis” ir viens no šādiem projektiem, kurā savu pieaugšanas stāstu izdzīvo Beta.”

 

Luīzes Pastores jaunākais darbs izdots formātā, kas vairāk izskatās pēc žurnāla nevis grāmatas. 

 

“Neparastais grāmatas dizains palīdz atspoguļot pusaudža iekšējās pasaules fragmentāro dabu un emociju amerikāņu kalniņus brīdī, kad jauna cilvēka dzīvē tūdaļ, tūdaļ notiks liels pavērsiens: cilvēks pieaugs,” uzskata grāmatas autore. 

 

 

Māksliniece Rute Marta Jansone, kas veidojusi gan grāmatas ilustrācijas, gan dizainu, pieņēmusi Luīzes piedāvāto ideju veidot grāmatu žurnāla stilā kā ambiciozu izaicinājumu. “Šis projekts bija sapņa piepildījums, jo kopā ar Luīzi varējām rakties arhīva materiālos un ceļot atpakaļ laikā, esot uz viena viļņa,” atzīst Rute Marta Jansone. 

Reklāma
Reklāma

“Šī ir mana pirmā grāmata, un tās veidošanas laikā esmu izdzīvojusi visus Betas noskaņojumus un pārdzīvojumus. Esmu ļoti pateicīga Luīzei par šo brīnišķīgo stāstu un iespēju piedalīties “seriālā”, kas tik dzīvi stāsta par pusaudzības esenci un sava ceļa bruģēšanu!” 

 


 

Luīze Pastore (1986) ir daudzu bērnu grāmatu autore, kuras darbi saņēmuši nozīmīgus apbalvojumus. 2022. gadā grāmata “Laimes bērni” saņēma prestižo Boloņas Bērnu grāmatu tirgus balvu ”Jaunie apvāršņi”, ko piešķir īpaši inovatīvai grāmatai. Luīze Pastore vairākkārt saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu (2014. un 2016. gadā), Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā (2015. un 2022. gadā), 2018. gadā britu žurnāls “The Guardian” iekļāvis ”Dog Town” (darba “Maskačkas stāsts” tulkojums) gada labāko jauno bērnu grāmatu izlasē. Darbi vairākkārt iekļauti arī “White Ravens” starptautiskajā sarakstā. Pēc Pastores darbu motīviem tapušas animācijas filmas.

 

Rute Marta Jansone (1996) ieguvusi bakalaura un maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, šobrīd studē LMA profesionālās doktorantūras programmā, pētot attēlu uztveres jautājumus. Piedalās izstādēs Latvijā un Eiropā. Kā ilustratore strādājusi pie bagātīgi ilustrētām kartēm sadarbībā ar izdevniecību “Jāņa Sēta” un AS “Latvijas Valsts meži”.

 


Grāmatu var iegādāties “Aminori” grāmatnīcā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 69, aminori.lv, drīzumā arī grāmatnīcās visā Latvijā.

Saistītie raksti