Stīvens Hokings: Īsi par manu vēsturi

Klajā nāk leģendārā kosmologa Stīvena Hokinga autobiogrāfija un saistošs ekskurss Visuma dzīļu izpētē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Jāņa Rozes apgādā” iznācis pasaulslavenā britu fiziķa un matemātiķa Stīvena Hokinga dzīvesstāsts “Īsi par manu vēsturi” (My Brief History), kurā lasītāji var gūt aizraujošas liecības ne vien par Visuma izpēti un atklājumu pieredzi, bet pirmo reizi ielūkoties arī zinātnieka privātās dzīves aizkulisēs. Grāmata atklāj, kā veidojies, attīstījies un ko izjutis viens no mūsdienu pasaules izcilākajiem prātiem, piedzīvojot gan žilbinošu zinātnieka karjeru, gan smagu slimības nastu. Tā  viņu kopš jaunības piekalusi ratiņkrēslam, tomēr nav bijusi šķērslis, lai ar saviem darbiem iemantotu pasaules slavu, nodibinātu ģimeni, piedzīvotu arī šķiršanos un kaislīgu mīlestību.

 

“Man ir bijusi pilnvērtīga dzīve, un jūtos gandarīts par sasniegto,” atzīst grāmatas autors Stīvens Viljams Hokings (Stephen William Hawking), kurš dzimis 1942. gada 8. janvārī Anglijā un savos zinātniskajos darbos pievērsies laika un telpas īpašībām, kā arī laiktelpas neregularitātēm. Būtiski ir viņa ieguldījumi melno caurumu izpētē un termodinamikā. Taču plašākai publikai pasaulē un arī Latvijā viņa vārds visvairāk ir pazīstams saistībā ar populārzinātniskām grāmatām, kurās meklētas atbildes uz fundamentāliem jautājumiem par laiku, dzīvi un Visumu – kad un kā tas radās, un kāpēc mēs pastāvam. Par dižpārdokļiem kļuvušas vairākas grāmatas: “Īsi par laika vēsturi”, “Visums rieksta čaumalā”, “Vēl īsāk par laika vēsturi” (sadarbībā ar L. Mlodinovu; grāmatas tulkotas latviešu valodā), eseju krājums “Melnie caurumi un visumi – atvases”. 

 

 

“Manuprāt, ir svarīgi cilvēkiem iegūt pamatzināšanas par zinātni, lai viņi varētu pieņemt gudrus lēmumus zinātniski un tehnoloģiski aizvien sarežģītākajā pasaulē. Kopā ar manu meitu Lūsiju esam sarakstījuši arī vairākas “Džordža” grāmatas, kas ir zinātniski pamatoti piedzīvojumu stāsti bērniem – rītdienas pieaugušajiem,” stāsta autors. Viņam raksturīgā spēja pasniegt sarežģītas fizikas tēmas viegli saprotamā valodā, ievijot sarkastisku humora dzirksti, atklājas arī nupat iznākušajā autobiogrāfijā. Lakonisko, asprātīgo un raito stāstījumu papildina plašs fotogrāfiju klāsts. Grāmata ir pieejama Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī Jāņa Rozes interneta grāmatnīcā.

Reklāma
Reklāma

 

No angļu valodas tulkojusi Vita Holma 

Zinātniskais konsultants Ilgonis Vilks

Mākslinieciskais noformējums: Iveta Paegle

 

 

Ieskaties: www.jr.lv