Romāns jauniešiem "Delīrijs"

Iznācis amerikāņu rakstnieces Lorenas Oliveras fantastikas romāns jauniešiem “Delīrijs”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Romāns jauniešiem “Delīrijs”, no vienas puses, atsauc atmiņā klasiku – “Romeo un Džuljetu” un citus stāstus par aizliegtu mīlestību. No otras puses, tas nevainojami iekļaujas 20. – 21. gadsimta antiutopiskās literatūras tradīcijā, kuru aizsāka Oldesa Hakslija “Brīnišķīgā jaunā pasaule” un Džordža Orvela “1984”, bet jauniešu auditorijai adaptēja pirms dažiem gadiem milzīgu popularitāti iekarojušais Sūzenas Kolinsas cikls “Bada spēles”.
“Delīrijs” ieved lasītāju nākotnes pasaulē, kurā – kā jau antiutopijā – vispārējas laimes un kārtības vārdā ir atklāts veids, kā cilvēkus ārstēt no... mīlestības – tā sauktās amor deliria nervosa, kas padara cilvēkus emocionālus, neloģiskus un bieži mudina uz nesaprātīgu rīcību. Ir izstrādāta īpaša dziedniecības metode, kas ļauj uz visiem laikiem atbrīvoties no šīs nepārredzamās emociju gammas un nodrošina visiem utopiskās pasaules iedzīvotājiem drošu, paredzamu un laimīgu dzīvi. Operācijai tiek pakļauti visi, kas sasniedz astoņpadsmit gadu vecumu. Taču zinātnieki nav rēķinājušies ar vienu: reizēm mīlestības bacilis cilvēku inficē vēl pirms šī datuma. Tieši tā notiek ar Lēnu Heloveju. Līdz dziedniecības procedūrai atlikuši vien nepilni trīs mēneši, kad ar Lēnu notiek kaut kas neiedomājams – viņa iemīlas...
“Delīrijs” piedāvā ne tikai sižetiski blīvu stāstu ar neparedzamiem sižeta pavērsieniem, bet arī literatūru, kas mudina lasītāju domāt un rast analoģijas pašam ar savu dzīvi. "Spēcīgi raksturi, spilgts jauniešu dzīves tēlojums represīvā sabiedrībā un jautājumi, ko tikpat labi var attiecināt uz mūsdienu pasauli – tas viss padara šo grāmatu bezgala aizraujošu," tā raksta School Library Journal.

 

Autore par grāmatu:

Reklāma
Reklāma


30 gadus vecā Lorena Olivera pasaules slavu iekaroja ar savu pirmo jauniešiem veltīto grāmatu “Before I Fall” (“Pirms es krītu”), ko šī gada rudenī tāpat izdos Apgāds Zvaigzne ABC. Abas grāmatas jau uzreiz pēc publicēšanas iekļuva vairākos desmitos bestselleru sarakstu un ir saņēmušas nedalītu lasītāju un kritiķu atzinību.

 

Vairāk par šo un citām izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajām grāmatām lasi www.zvaigzne.lv