Latviešu rakstnieces Lauras Dreižes jaunais romāns "Naktstauriņš"

Latviešu un arī pasaules rakstnieku vidū diez vai ir daudz autoru, kuriem jau 21 gada vecumā ir publicēti veseli četri apjomīgi romāni. Latviešu meitenei Laurai Dreižei izdevies šo rekordu sasniegt ar mānīgu vieglumu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Apgādā Zvaigzne ABC tikko nācis klajā Lauras ceturtais romāns “Naktstauriņš”, bet autores pierakstu burtnīcā jau top nākamie darbi.
Līdz šim Laurai veiksmīgi izdevies izvairīties no pirmos panākumus sasniegušo darbu apnicīgas reproducēšanas, no kuras nereti neizbēg arī daudz vairāk pieredzējuši rakstnieki. Katrs Lauras romāns ir rakstīts citā stilā, itin kā iemēģinot dažādas valodas: pirmais darbs “Pūķa dziesma” tapa klasiskās fantāzijas žanrā, otrais – “Nepabeigtais skūpsts” – pārfrāzēja tolaik populāro vampīrromanci, trešais – “Laimes monitorings” – bija zinātniskās fantastikas romāns ar kiberpanka elementiem, bet jaunākais darbs “Naktstauriņš” svārstās starp fantāzijas, detektīva un šausmu žanru iezīmēm. Talants, ražīgums un daudzveidība nav palikuši bez ievērības – pirmie trīs Dreižes romāni ieguva literārā konkursa „Zvaigznes grāmata” balvas, bet „Pūķa dziesma” guva arī 2010. gada Bērnu žūrijas atzinību.
Romānā “Naktstauriņš” rakstniecei kārtējo reizi izdevies savērpt intriģējošu sižetu. Romāna varone – divdesmitgadīgā  Robina – studē jurisprudenci un strādā vietējā policijas iecirknī, turklāt meitenei piemīt pārdabiskas spējas paredzēt nākotni. Šīs spējas sagādā ne tikai nežēlīgas galvassāpes, bet ietekmē arī attiecības meitenes ģimenē. Un tad šķietami visparastākā vizīte pie ģimenes ārsta ierauj Robinu baisu notikumu kaleidoskopā, kuru griež kāds nenotverams, galvaspilsētā klejojošs sērijveida slepkava ar iesauku Naktstauriņš. Gaišredzīgi redzējumi, neizskaidrojami notikumi, noziegumi un vajāšanas liek Robinai arvien skaidrāk apjaust, ka pasaule nepavisam nav tāda, kādu viņa to iedomājusies...

 

KO PAR SEVI STĀSTA JAUNĀ RAKSTNIECE? VIDEO

Reklāma
Reklāma


Jautāta par to, kas mudinājis jau piecpadsmit gadu vecumā sākt nopietni pievērsties rakstīšanai, autore gan nosauc iemīļotākos fantāzijas žanra autorus, tostarp īpaši izceļot “Gredzenu pavēlnieka” sāgas autoru Dž. R. R. Tolkīnu, gan bilst, ka pirms pieciem sešiem gadiem Latvijas grāmatu tirgū bijis jūtams tieši jauniešiem adresētas literatūras trūkums. Arī šobrīd Laura pauž cerību, ka “Latvijā izdos vairāk jauniešiem adresētas literatūras (gan pašmāju, gan tulkotās), turklāt visdažādākajos žanros, lai ko lasīt būtu gan fantāzijas, gan fantastikas, gan reālajai dzīvei pietuvināto darbu mīļotājiem”.
Lauras Dreižes romāni valdzinās katru, kurš vēl nav aizmirsis, kā tas ir: iztēloties neiespējamo, baudīt galvu reibinošus piedzīvojumus un ceļot iztēles pasaulēs.
 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv