Iznākusi iepriekš nepublicēta Zentas Ērgles grāmata!

Atzīmējot populārās rakstnieces Zentas Ērgles (1920—1998) jubileju, pirmo reizi publicēta rakstnieces grāmata Pāri gadiem bērnības zemē — atmiņu tēlojumi par mazās Zentas un viņas draugu bērnības gadu notikumiem un piedzīvojumiem 20. gadsimta 20.—30. gadu Rīgā un laukos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rakstniecei raksturīgā labestīgā, saistošā stilā uzrakstītie stāsti būs saprotami gan jaunajai paaudzei, gan ar savu kulturvēsturisko vēstījumu būs interesanti arī pieaugušam lasītājam. Mākslinieks Guntars Sietiņš. Grāmatu izdevis apgāds Zelta grauds.


10. decembrī plkst. 17 Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10) notiks Zentas Ērgles piemiņas izstādes Pāri gadiem cauri dzīvei atklāšana un divu nupat iznākušo grāmatu Pāri gadiem bērnības zemē un triloģijas Starp mums, meitenēm, runājot… un citi stāsti atvēršanas pasākums. Izstāde būs apskatāma līdz 2011. gada 1. martam. Izstādes kuratore — Inguna Mīlgrāve.

Zentas Ērgles grāmatas Pāri gadiem bērnības zemē ceļš pie lasītājiem bija ilgs — tā uzrakstīta jau 1987. gadā. Sākotnēji to paredzēja publicēt izdevniecība Liesma, 90. gados — Sprīdītis. Taču bērnības atmiņu tēlojumi tā arī neieraudzīja dienasgaismu autores dzīves laikā — tiesa, ar tās fragmentiem lasītāji varēja iepazīties laikraksta Elpa 1994. gada numuros. Un tikai tagad, 23 gadus pēc sarakstīšanas, atzīmējot rakstnieces 90 gadu jubileju, grāmatas ceļš pie lasītāja ir galā.

Vai Tu zini, kas ir sisenīte? Kas atradās tajā vietā, kur tagad var atpūsties un spēlēties Ziedoņdārzā? Kādas bija bērnu spēles senāk, kas ir bļendoks un retūrbiļete, un kas tiem kopējs? Kā pirms 90 gadiem svinēja svētkus? Vai Purvciemā bija govis, un vai suņi māk dziedāt? Kādi piedzīvojumi gaida pilsētas bērnu laukos? Kuras skolas direktoram uz darbagalda sēdēja dzīva vāverīte, un vai Latvijas policija ķēra bērnus?
Par to visu un daudz ko citu var uzzināt mazajos atmiņu tēlojumos jaunajā Zentas Ērgles grāmatā.


Zenta Ērgle dzimusi Rīgā, 1920. gada 23. decembrī — pašos Saulgriežos, kad nakts visgarākā un diena visīsākā. Pēc profesijas būdama arhitekte, 20. gs. 50. gados Zenta Ērgle pievērsās literatūrai un ar savām grāmatām bērniem un pusaudžiem kļuva par vienu no populārākajām latviešu jaunās paaudzes rakstniecēm. Kopumā sarakstīti vairāk nekā 30 darbi, kas tulkoti un izdoti 15 valodās 2 miljonos eksemplāru.

Reklāma
Reklāma


Nupat vienā grāmatā iznākusi arī triloģija Starp mums, meitenēm, runājot…, Bez piecām minūtēm pieauguši un Nosargāt mīlestību. Izdevumā iekļautas arī padomju laikā nepublicētās nodaļas, kā arī pievienota skaidrojošā vārdnīca.