Estere piedzima ar svaru 950 grami! Kā priekšlaikus dzimušajiem palīdz Mātes piena banka?

Kopš Latvijā 2022. gadā atklāta Mātes piena banka, kas atrodas Bērnu slimnīcā, 56 bērniņi ir saņēmuši kopumā vairāk nekā 130 litru piena, ko ziedojušas 57 donores. Pārsvarā donoru pienu saņem priekšlaikus dzimuši bērniņi ar zemu dzimšanas svaru līdz 1,5 kg, kā arī bērni ar zarnu iekaisumu vai pēc tā un bērni, kuriem dzemdību laikā bijis skābekļa bads un nepieciešama terapeitiskās hipotermijas procedūra.
Attēlam ilustratīva nozīme.

FOTO: Shutterstock.com

Attēlam ilustratīva nozīme.

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. 

Kā rāda statistika, Mātes piena banka Latvijā ir palīdzējusi panākt nozīmīgus bērnu veselības uzlabošanās rādītājus: tās pirmajā darbības gadā zarnu iekaisuma nekrotiskā enterokolīta risks mazuļiem samazinājies par 50%, un pašlaik slimības izplatība saglabājas tikpat zema.

Pirmajās dzīves nedēļās vien daži desmiti mililitru vērtīgā mātes piena priekšlaikus dzimušam bērniņam ļauj būt paēdušam visu dienu.

 

 “Estere negaidot piedzima 26. grūtniecības nedēļā ar svaru 950 grami. Jā, varat vien iedomāties, kādas bailes un neziņa – kas un kā būs, vai vispār būs? Kā zināms, bērns tik agrīni zīst nav spējīgs, turklāt atrodas inkubatorā. Ko varēju darīt es kā mamma? Lūgties, ticēt, lasīt pasakas, dziedāt dziesmas, būt blakus. Ko es par donoru pienu domāju pirmajās sekundēs? Nē! Kā tas būs, ka mans bērns ēdīs

 citas sievietes pienu? Jutos nekam nederīga, nodevīga pret savu bērnu. Bet, kad pārgāja egoistiskais izmisuma vilnis, kurā domāju tikai par sevi un savām sajūtām, sapratu, ka manam bērnam tas būs pats labākais, ko varam dot, un man ir jādomā par viņu. Šo stāstu, jau mājās esot un rokās šūpinot savu nu jau četrus kilogramus smago meitiņu – skaistu un veselu, laimīgu un paēdušu, pateicoties mammām, kuras ziedo savu pieniņu,” stāsta Esteres mamma Sņežana.

 

Dace Sniedze, Bērnu slimnīcas Mātes piena bankas vadītāja, atzīst, ka donoru piens, kas atrodas turpat nodaļas ledusskapī, daudzām jaunajām mammām sniedz drošības izjūtu: 

“Esmu pateicīga ikvienam, kas ir daļa no Mātes piena bankas komandas – māmiņām donorēm un viņu ģimenēm par veltīto laiku un pacietību, mūsu māsām un ārstiem par to, ka strādājam kopā vienam mērķim – lai katram mazulītim, kam nepieciešams mātes piens, tas ir drošs un pieejams. Paldies māmiņām, kas pieņem šo dāvanu saviem bērniņiem. Citējot mazā Rūdolfa, donoru piena saņēmēja, mammu Inesi: “Paldies visām mammām, kas ziedo savu pieniņu. Tas man dod drošības sajūtu. Rūdolfs to labi pieņem un aug. Kaut būtu vairāk tādu cilvēku, kas dara tik labus darbus!”

 

Divu gadu laikā, augot Mātes piena bankas darbības aktivitātei, lielāks kļuvis arī tās kolektīvs, un komandai ir pievienojusies vēl viena medicīnas māsa. Savukārt pienu ziedojušas 57 sievietes, un šobrīd Mātes piena bankā aktīvi darbojas 15 donores. 

Neiznēsātajiem bērniem pienu var ziedot pilngadīgas māmiņas, kurām ir zīdaiņi līdz 12 mēnešu vecumam un kurām piena ir tik daudz, ka pietiek gan pašas bērniņam, gan arī paliek pāri.

Reklāma
Reklāma

Pirms ar krūti barojoša māmiņa var kļūt par piena donori, viņai jākonsultējas ar neonatalogu un jānodod analīzes, lai apliecinātu savu veselības stāvokli. Tāpat jārēķinās ar vairākus mēnešus ilgu sadarbību.


“Mans lēmums ziedot nāca ilgi. Redzēju plakātus ar informāciju par Piena banku, un man bija sajūta, ka es varētu ziedot, bet tajā pašā laikā lielas bailes un uztraukums, vai pēc tam pietiks pašas bērniņam. Taču pēc mēnesi ilgušas neizlēmības saņēmos un pieteicos. Un tad nu sākās mana “misija” – barot ne tikai savu bērniņu, bet vēl kādu.

 

Esmu neizsakāmi priecīga, ka pieņēmu šo lēmumu, jo, ziedojot pieniņu, zinu, ka laimīga ir ne tikai mana meitiņa, bet vēl kāds bērniņš un viņa mammīte. Un tikai ar saviem labajiem darbiem mēs mācām savus bērnus un padarām labāku arī pasauli mums apkārt! Citām mammām ieteiktu nebaidīties un, ja pieniņa pietiek, ziedot to! Jo to vairāk atslauksi, jo tas vairāk ražosies,” aicina viena no Mātes piena bankas donorēm Elīna.

 

“Mātes piena banka ir ļoti vērtīgs palīgs priekšlaikus dzimušiem bērniņiem un atbalsts šo bērnu vecākiem, kuri noteikti var justies drošāk, zinot, ka šāda veida palīdzība bērniņam ir pieejama arī Latvijā. 

Ceļš uz Mātes piena bankas izveidošanu ir bijis garš un izaicinošs, taču esam ļoti gandarīti, ka mums ir bijuši uzticami partneri un ka šis darbs ir izrādījies vajadzīgs, palīdzot augt lieliem vairākiem desmitiem bērnu,” stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

 

Partneris šajā projektā visā tā gaitā ir bijis lielveikalu tīkls Rimi. “Vienmēr esam ticējuši, ka mūsu nākotne un labklājība ir mūsu pašu rokās – un mūsu visu rokās, palīdzot tiem, kam tas nepieciešams. Bērni, kas piedzimst šodien, veidos Latvijas nākotni pēc 20 un 30 gadiem, kad daudzi no mums paļausies uz viņu gudrību un drosmi. Tāpēc mūsu visu uzdevums ir radīt tādus apstākļus, lai Latvijā varētu augt gudri un drosmīgi bērni un lai ikviens mazulis justos gaidīts šajā pasaulē,” saka Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.


Lai atklātu Mātes piena banku Latvijā, Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021. gada labdarības kampaņā “Katra lāsīte palīdz augt” savāca nepieciešamos vairāk nekā 150 000 eiro iekārtu un aprīkojuma – piena analizatora un sonifikatora, CO2 inkubatora, automātiska mātes piena pasterizatora, piena pudeļu aizvalcētāja, laboratorijas ledusskapja un trīs saldētavu, bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapja, aukstumelementu, transportēšanas aukstumsomu un uzglabāšanas trauku – iegādei.
 

Saistītie raksti