Turpmāk daudziem Latvijas zīdainīšiem būs pieejams donoru mātes piens! Nesen Latvijā atklāta pirmā Mātes piena banka

Lai palīdzētu izdzīvot priekšlaikus dzimušiem bērniem, kā arī slimiem zīdaiņiem, nesen Latvijā atklāta pirmā Mātes piena banka. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas, kā arī Mātes piena bankas vadītāja Dace Sniedze intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka donoru mātes piens var pasargāt zīdainīšus no vairākām nopietnām slimībām.
Mātes piens ir ļoti svarīgs visiem jaundzimušajiem un zīdaiņiem, bet īpaši nepieciešams tas ir tiem mazulīšiem, kuriem ir papildus izaicinājumi, piemēram, viņi piedzimuši slimi vai krietni pirms laika. “Viņiem mātes piens ir kaut kas daudz vairāk par ēdienu.”

FOTO: Shutterstock.com

Mātes piens ir ļoti svarīgs visiem jaundzimušajiem un zīdaiņiem, bet īpaši nepieciešams tas ir tiem mazulīšiem, kuriem ir papildus izaicinājumi, piemēram, viņi piedzimuši slimi vai krietni pirms laika. “Viņiem mātes piens ir kaut kas daudz vairāk par ēdienu.”

Viņa pastāstīja, ka līdz šim Latvija bija pēdējā valsts Eiropas Savienībā, kurā nebija savas mātes piena bankas. Pasaulē mātes piena banku pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 100 gadiem.

 

Maisījums ir tikai trešajā vietā

Ārsti un speciālisti ir vienisprātis, ka mātes piens jaundzimušajiem un zīdaiņiem ir pats svarīgākais ēdiens. Ja mātes piens nav pieejams vai tas ir nepietiekamā daudzumā, ir jāsaprot, kas ir otra labākā alternatīva. Visi ir atzinuši, ka tas ir donoru mātes piens, bet tikai pēc tā ir maisījums.

Mātes piens ir ļoti svarīgs visiem jaundzimušajiem un zīdaiņiem, bet īpaši nepieciešams tas ir tiem mazulīšiem, kuriem ir papildus izaicinājumi, piemēram, viņi piedzimuši slimi vai krietni pirms laika. “Viņiem mātes piens ir kaut kas daudz vairāk par ēdienu.”

 

Mātes piens pasargā no zarnu iekaisumiem  

“Ir zināms, ka mātes pienam ir aizsargājošas īpašības. Tas spēj zīdaiņus, īpaši priekšlaikus dzimušos bērniņus, pasargāt no divām nopietnām viņu veselību un, iespējams, visu nākamo dzīvi ietekmējošām slimībām.

Viena ir zarnu slimība, ko sauc nekrotiskais enterokolīts. Tas nozīmē, ka zarnas iekaist, tajās var veidoties caurumi jeb perforācijas. Var gadīties, ka jāveic operācija un dažreiz zarnu fragmenti jāņem ārā. Tā ir smaga slimība. Mammas piens var no tās aizsargāt. Protams, ne 100%, jo ir arī citi iemesli, bet pētījumos ir apstiprināts, ka mammas piens aizsargā no tās.

 

Arī no smagas infekcijas mātes piens pasargā

Otra slimība ir smaga infekcija. Arī no tās mazos bērniņus spēj aizsargāt mammas piens. Smaga infekcija var atstāt bērniņam gan tūlītējas sekas, gan tālākas sekas, gan var būt jāpavada slimnīcā ilgāks laiks, gan var būt jādod antibiotikas vairāk un ilgstošāk. Ja slimība izpaužas smagi, tad diemžēl bērniņš var arī nomirt no tās.

Ja mēs saliekam kopā to, no kā mēs maksimāli gribam pasargāt savus pacientiņus, tad ir skaidrs, ka tas nesanāk bez Mātes piena bankas! Ir jābūt drošam veidam, kā dalīties ar mātes pienu. Tas ir ļoti svarīgi. Piena banka nozīmē ne tikai organizētu piena savākšanu, bet tam iet līdzi visi drošības pasākumi, lai zinām, ka tas, ko dodam mazajam bērniņam, ir pārbaudīts un vislabākais,” Sniedze teica.

 

Māmiņai ir bijis tik liels stress, ka pašai pieniņš neveidojas

Runājot par priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem, ārste uzsvēra, ka viņus vislabāk būtu barot ar katra paša mammas pienu. “Diemžēl priekšlaicīgas dzemdības ir ļoti liels stress māmiņai, savukārt piena veidošanās ir ne tikai fizioloģisks pasākums. Lai pieniņš labi veidotos pietiekamā ātrumā un daudzumā, ir ļoti svarīgi, lai māmiņai būtu miers un apmierinātība, viņa varētu relaksēties.

Reklāma
Reklāma

Protams, priekšlaicīgas dzemdības bieži vien to atņem. Mamma satraucas, viņai pieniņš neveidojas vai veidojas stipri vēlāk.” Var būt tā, ka, pat ļoti gribot, darot visu iespējamo un atslaucot pieniņu, stress kavē piena veidošanos. Māmiņa var ļoti pārdzīvot gan par to, kas ar viņiem noticis priekšlaicīgajās dzemdībās, gan satraukties par mazulīša turpmāko veselību un dzīvību.

Varbūt kādai māmiņai jau iepriekš bija signāli, ka gaidāmas priekšlaicīgas dzemdības, tāpēc viņa paspēja morāli sagatavoties. Tomēr vairumam māmiņu (gan tām, kas paspēja laicīgi sagatavoties, gan tām, kas to vēl nepaguva) priekšlaicīgas dzemdības ir milzīgs pārdzīvojums.

 

Emocionāli palīdz māmiņai atpūsties

Tādējādi līdz sava piena izveidei var paiet ilgāks laiks. Tāpat kādreiz var vispār neizveidoties piens pietiekamā daudzumā. “Tad ir donoru mātes piena vieta.”

Tas palīdz ne tikai pabarot mazulīti, bet arī atvieglo māmiņu emocionāli un noņem rūpi par tūlītēju piena sagādāšanu. Viņa var labāk atpūsties un, iespējams, vēlāk izveidosies vairāk sava piena.

 

Visbiežāk donoru mātes piens nav pieejams uzreiz pēc dzemdībām

Mātes piena banka ir ļoti būtiska, jo priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem mātes piens būtu svarīgs pēc iespējas ātrāk pēc piedzimšanas, nevis tikai pēc dažām nedēļām vai mēnešiem, kad mammai pašai varētu būt izveidojies piens pietiekamā daudzumā.

Pagaidām Latvijā donoru mātes pienu jaundzimušajiem vēl nevar piedāvāt uzreiz pēc dzemdībām, taču pie šīs ieceres tiek strādāts.

“Bērnu slimnīcā nav dzemdību nodaļas. Parasti pie mums priekšlaikus dzimušos bērniņus atved sestajā dzīves dienā. No tā brīža viņi noteikti var saņemt donoru mātes pienu.

Ļoti reti bērniņu uzreiz pēc dzemdībām atved uz Bērnu slimnīcu. Tad viņš donoru mātes pienu var saņemt arī ātrāk, varbūt pat pirmajā, otrajā vai trešajā dzīves dienā. Mēs maksimāli mēģinām nepārvest ļoti, ļoti mazos bērniņus pirmo trīs dzīves dienu laikā, ja vien var nevest. Viņiem ceļš un pārvešana pirmajās trīs dienās var atstāt ļoti sliktas sekas,” ārste skaidroja.

Nākotnē ir plānots, ka jaundzimušie arī citā medicīnas iestādē varētu saņemt donoru mātes pienu no Bērnu slimnīcas Mātes piena bankas.

 

Mātes piena banka palīdzēs daudziem bērniem

Iecerēts, ka pirmajā gadā varētu tikt saziedoti aptuveni 400 litri mātes piena. Kopumā pirmā gada laikā plānots palīdzēt līdz 150 bērniem. Patlaban donores ir izrādījušas ļoti lielu interesi par iespēju palīdzēt citiem mazulīšiem. Plašāka informācija par Mātes piena banku pieejama šeit.

Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā ik gadu ārstējas vidēji 800 jaundzimušie bērni no visas Latvijas. Ik gadu Latvijā aptuveni 6% bērnu piedzimst priekšlaikus, turklāt aptuveni 150 no viņiem sver mazāk par 1500 gramiem.