Vai tirdzniecības centru pazemes autostāvvietās drīkst smēķēt?

"Vai tirdzniecības centru ieejas un tā pazemes stāvvietas ieejas ir uzskatāmas par publiskām vietām? Vai to tuvumā ir vai nav atļauts smēķēt?" interesējas lasītājs Uldis.
Smēķētāji iecienījuši pazemes autostāvvietas, īpaši sliktos laikapstākļos.

FOTO: Shutterstock.com

Smēķētāji iecienījuši pazemes autostāvvietas, īpaši sliktos laikapstākļos.

Uldis LVportals.lv jautā: “Vēlos precizēt informāciju par vietām, kur ir/nav atļauts smēķēt. Vai tirdzniecības centru ieejas un tā pazemes stāvvietas ieejas ir uzskatāmas par publiskām vietām? Vai to tuvumā ir vai nav atļauts smēķēt? Jautāju, jo cilvēki, kuri ikdienā uzturas šajā tirdzniecības centrā, pazemes stāvvietu izmanto ne tikai auto novietošanai, bet arī kā vietu, kur smēķēt, kad ir slikti laika apstākļi. Līdz ar to pārējiem cilvēkiem, lai nokļūtu ēkā vai no tās izkļūtu, nākas iet cauri dūmiem. Vai smēķētājiem var aizliegt smēķēt pazemes stāvvietā? Vai varbūt vienkārši vajag uzstādīt zīmes par to, ka smēķēt atļauts 10 m attālumā no stāvvietas ieejas druvīm?”

 

Smēķēšanas ierobežojumi noteikti tā sauktajā Tabakas likumā.

Tā 10. panta otrās daļas 9. punktā ir noteikts aizliegums smēķēt publiskās ēkās, būvēs un publiskās telpās. Savukārt šī paša panta daļas 16. punktā norādīts aizliegums smēķēt arī jebkurā citā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

 

Tabakas likuma 1. panta 20. punktā ir definēta “publiska ēka vai būve”. Tā ir ēka vai būve, kurā vairāk nekā 50 % no kopējās platības aizņem publiskas telpas. 

Savukārt 1. panta 21. punktā ir definēta “publiska telpa” – sabiedrībai pieejama nedzīvojamā telpa, kurā apmeklētāji var īslaicīgi uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus. 

 

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrijā (VM) norāda: lai arī Tabakas likums tieši nenosaka aizliegumu smēķēt pazemes autostāvvietā vai pie pazemes autostāvvietas durvīm, atbilstoši likumā iekļautajām definīcijām un ierobežojumiem, pazemes stāvvieta un tur esošā ieeja tirdzniecības centrā atbilst publiskas ēkas, būves vai publiskas telpas definīcijām, jo tās ir sabiedrībai pieejamas nedzīvojamas telpas, kurās apmeklētāji uzturas īslaicīgi un saņem pakalpojumus, proti, novieto savu auto stāvēšanai (saņem autostāvvietas pakalpojumu), kamēr atrodas tirdzniecības centrā (iegādājas nepieciešamās preces, saņem ēdināšanas pakalpojumus u. tml.), līdz ar to arī smēķēšana šajās vietās ir aizliegta.

 

VM norāda, ka šajā gadījumā spēkā esošs ir arī iepriekšminētais aizliegums smēķēt jebkurā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

 

Ņemot vērā minēto, tirdzniecības centru pazemes autostāvvietās būtu jāizvieto informācija par smēķēšanas ierobežojumiem. Uzrakstu vai simbolu izgatavošanu, izvietošanu un saglabāšanu nodrošina attiecīgo ēku, būvju, telpu un teritoriju valdītāji, turētāji vai īpašnieki.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti