Ko darīt, ja traucē kaimiņu smēķēšana

"Kā rīkoties gadījumā, kad kaimiņi ļoti bieži smēķē un šie dūmi nāk tieši uz mūsu māju?" portālam LVportals.lv jautā Eleonora.
Cilvēka tiesības elpot tīru gaisu, kas nav piesārņots ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēka tiesības elpot tīru gaisu, kas nav piesārņots ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt.

“Ar ģimeni īrējam māju, blakus ir kaimiņi, kuri arī īrē māju. Abām mājām ir viens īpašnieks. Kā rīkoties gadījumā, kad kaimiņi ļoti bieži smēķē un šie dūmi nāk tieši uz mūsu māju? Mēs nesmēķējam, līdz ar to dūmi ir ļoti nepatīkami. Vēl vairāk satrauc tas, ka mums ir bērns un dūmi tiek ieelpoti. Vai mēs drīkstam aizrādīt? Kā risināt šo situāciju?” vaicā lasītāja. 

 

Juriste Inga Rjabčikova skaidro, ka ikvienam ir tiesības iebilst pret kaimiņu smēķēšanu, ja tas traucē un rada draudus veselībai. Saskaņā ar Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu likuma 2. pantā noteikto: 

 

“[..] smēķētājs respektē citu cilvēku tiesības dzīvot tīrā un labvēlīgā vidē, kas nav piesārņota ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem. 

 

Cilvēka tiesības elpot tīru un labvēlīgu gaisu, kas nav piesārņots ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, kā arī elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku, turklāt tiesības uz nepaaugstinātu smēķēšanas (tai skaitā tabakas dūmu un elektronisko smēķēšanas ierīču radīta tvaika otrreizējas ieelpošanas) izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt.”

Reklāma
Reklāma

 

“Vispirms jums ir jāinformē dzīvokļa izīrētājs par radušos situāciju, piemēram, piezvanot un aicinot problēmu pārrunāt ar kaimiņiem,” pauž juriste norādot, ka gadījumā, ja neizdodas vienoties ar kaimiņiem cieņpilnā saskarsmē, nākamais solis ir zvans pašvaldības policijai.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti