Kā klājas Bērnu slimnīcas parkā mītošajam vistu vanagam? Seko līdzi TIEŠRAIDĒ

Kopš šodienas, 1. marta, ikviens aicināts sekot līdzi Latvijas Dabas fonda tiešraidei no vistu vanagu ligzdas Bērnu slimnīcas parkā. Vanagu ligzdošana Bērnu slimnīcas teritorijā zināma jau kopš 2015. gada, un ik pavasari šeit sagaidīti arī vanagu mazuļi.
Paredzams, ka pavisam drīz tiešraidē varēsim vērot vanagu ģimenes pieaugumu.

FOTO: Publicitātes foto

Paredzams, ka pavisam drīz tiešraidē varēsim vērot vanagu ģimenes pieaugumu.

Latvijas Dabas fonda nodrošinātās tiešraides no putnu ligzdām nu jau 13 gadus daudzi ar lielu aizrautību vēro gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Taču šajā pavasarī pirmo reizi ikvienam būs iespēja sekot līdzi tam, kā Bērnu slimnīcas teritorijā, vien pavisam īsā gājienā no Vienības gatves, savu ikdienu vada vistu vanagi. Patlaban putnu ģimene vēl gatavojas ligzdošanai, taču paredzams, ka pavisam drīz tiešraidē varēsim vērot vanagu ģimenes pieaugumu. 
 

Bērnu slimnīcas parkā mītošie vistu vanagi Latvijas Dabas fonda redzeslokā ir jau kopš 2015. gada. Ornitologi Aigars Kalvāns un Imants Jakovļevs fiksējuši, ka pēdējo deviņu gadu laikā ligzdošana vienmēr ir bijusi sekmīga. Piemēram, 2022. gadā sagaidīti četri vanadziņi, bet pērn gredzenoti trīs jaunuļi. Šie novērojumi ļauj ar cerībām gaidīt vanagu ģimenes pieaugumu arī šajā pavasarī.  

 


Tas, ka Bērnu slimnīcai izveidojusies sadarbība ar Latvijas Dabas fondu, nav nejaušība, jo darbinieku vidū ir gana plašs un aktīvs ornitoloģijas entuziastu pulks. Turklāt interese par putnu vērošanu ne vienam vien radusies tieši novērojot putnu daudzveidību slimnīcas parkā. Viena no aktīvākajām ornitoloģijas entuziastēm ir bērnu reimatoloģijas virsārste un Latvijas Ornitoloģijas biedrības dalībniece Zane Dāvidsone, kura kopā ar kolēģiem kopš 2021. gada piedalījusies vanagu gredzenošanā. 

“Vistu vanags Rīgā ir salīdzinoši bieži sastopams, tomēr kopumā to populācija Latvijā ir ar tendenci samazināties. Lai arī esam pieraduši domāt, ka plēsīgie putni "dara pāri mazākiem putniem", tos apēdot, tieši plēsīgo putnu populācija ir kā indikators ekosistēmas līdzsvaram. Kādēļ ir vērts pievērst uzmanību spārnotajiem draugiem? Jo to daudzveidības nodrošināšana ir visu mūsu, tai skaitā mūsu bērnu interesēs. Katram no viņiem ir sava vieta un mērķis lielajā bildē,” tā par vistu vanagiem saka Zane Dāvidsone.
 

Reklāma
Reklāma

2024. gada 22. februārī kameras tika pievienotas divām Bērnu slimnīcas teritorijā esošajām vistu vanaga ligzdām, un jau pirmo dienu novērojumi ļāva secināt, kura no ligzdām šogad tiks izmantota ligzdošanai, bet kura putniem kalpos par “pusdienu galdu”.


Skaties tiešraidē 


Ar saviem dabas novērojumiem ikviens aicināts dalīties forumā: https://forums.dabasdati.lv/

Saistītie raksti