Virsārste: "Bērni smēķē jau septiņu gadu vecumā!" Būs vairāki jauni ierobežojumi smēķētājiem

8. februārī stāsies spēkā jauni grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu aprites kārtību”, kas paredz gada laikā ieviest vairākus jaunus ierobežojumus smēķētājiem. To vidū, piemēram, ir smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības aizliegums personām, kas jaunākas par 20 gadiem, tirdzniecības noteikumu pastiprināšana un naudas sodu palielināšana par noteikumu pārkāpumiem, ziņo Latvijas Radio 4.
Vecāki var pat nezināt, ka, piemēram, viņa pirmklasnieks smēķē elektroniskās cigaretes ar garšām.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki var pat nezināt, ka, piemēram, viņa pirmklasnieks smēķē elektroniskās cigaretes ar garšām.

Speciālisti atzīmē, ka viens no būtiskiem jauninājumiem ir vecuma ierobežojumu maiņa. Proti, no 2025. gada 1. janvāra tiks aizliegta tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un uzpildes balonu tirdzniecība personām, kas jaunākas par 20 gadiem.


No 2024. gada 1. augusta ir aizliegts laist apgrozībā arī mentolu, tā analogus un geraniolu saturošus tabakas izstrādājumus. Savukārt no 2025. gada 1. janvāra ir aizliegta elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumu un aromatizētājus saturošu tabakas izstrādājumu tirdzniecība, izņemot tos, kas rada tabakas smaržu vai garšu.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste pulmonoloģe Renāte Snipe atzīmēja, ka šādi ierobežojumi ir ļoti būtiski. Viņa norādīja, ka 

 

ir gadījumi, kad bērni jau septiņu gadu vecumā smēķē elektroniskās cigaretes ar garšām un lieto citus nikotīna produktus. Vecāki par to var pat nezināt.

 

Reklāma
Reklāma

Rīgas Psihiatrijas un atkarību medicīnas centra Veldre ambulatorā centra vadītājs profesors Māris Taube ir pārliecināts, ka jaunie ierobežojumi atstās pozitīvas sekas uz jauniešu veselību. Viņaprāt, Latvijā pārsvarā ir likumpaklausīgi jaunieši, kuri ievēros jaunās prasības.

 

Likuma grozījumi nosaka, ka turpmāk būs aizliegts smēķēt izglītības iestāžu telpās un teritorijās, izglītības iestāžu kopmītnēs, daudzdzīvokļu māju terasēs, Saeimas un Ministru kabineta ēkās, izņemot īpaši ierādītas smēķēšanas telpas. 

No 2025. gada 1. janvāra stāsies spēkā smēķēšanas aizliegums vietās, kur tiek organizētas azartspēles.

 

Likuma grozījumi paredz no 2025. gada 1. janvāra palielināt maksimālo naudas sodu par tabakas izstrādājumu, tostarp augu smēķēšanas produktu, un elektronisko cigarešu realizāciju personām, kas jaunākas par 20 gadiem. Pretējā gadījumā pārdevējam tiks piemērots naudas sods no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai – no 700 līdz 7100 eiro.

Saistītie raksti