BKUS virsārste un bērnu pneimonoloģe: nevienam pat sapņos nerādījās, ka tas būs tik nekontrolēti!

Pēdējā laikā bērnu un jauniešu vidū ļoti strauji izplatās dažādas elektroniskās smēķēšanas ierīces. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste, bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka tās nav nekaitīgas, kā maldīgi domā daļa bērnu un pieaugušo. Tieši otrādi – nikotīnu saturošie izstrādājumi rada ļoti spēcīgu atkarību un izteikti negatīvu ietekmi uz veselību gan patlaban, gan tuvākā un tālākā nākotnē.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste, bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste, bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe

Lūgta vērtēt neseno Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas atbalstīto priekšlikumu, kas paredz aizliegt pārdot tabakas izstrādājumus un e-cigaretes personām, kuras ir jaunākas par 19 gadiem, ārste teica: “Es domāju, ka galvenais risinājums ir tas, par ko sāka cīnīties jau pirms laba laika: lai bērniem un jauniešiem nav pieejamas e-cigaretes ar dažādām garšām un smaržām. Tieši aromatizētāji pievilina jauno paaudzi.

 

Lai nevienam vidusskolēnam nebūtu legālu iespēju smēķēt

Atļautā vecuma celšana bija deputātu iniciatīva, kas noteikti jāvērtē ļoti pozitīvi. Galvenais pamatojums bija tāds, ka ir jaunieši, kas vidusskolu beidz arī 19 gadu vecumā, un vajadzētu būt tā: ja tu mācies vidusskolā vai ģimnāzijā, tad tu neesi vecumā, kad jebkura veida tabakas un nikotīna izstrādājumus vispār vari legāli lietot.”

Tad vairs nav diskusiju, ka viens vidusskolēns drīkst tos lietot, bet cits - nedrīkst. Plānots skaidri noteikt, ka neviens vidusskolas vecuma jaunietis šos izstrādājumus nedrīkst lietot. Tas nozīmēs, ka arī 18 gadus vecs vidusskolēns to nedrīkstēs darīt.

 

Aizliegumi vieni paši nestrādā!

Vienlaikus pneimonoloģe uzsvēra: “Protams, pliki aizliegumi nestrādā! Ir jābūt ļoti kombinētai pieejai. Pirmkārt, jāapzinās, ka kovida pandēmijas ietekmē dažādi nikotīnu saturoši produkti ļoti klusi ienāca tirgū, mēs tiešām to laicīgi nepamanījām un tie ārkārtīgi strauji izplatījās.

Manā skatījumā šobrīd nedaudz maldīgi tiek teikts, ka tiek aizstāvēti parasto cigarešu ražotāji. Tā gluži nav! Vienkārši likumdošana par tradicionālajām cigaretēm ir ļoti labi sakārtota. Latvijā gadiem nepieļāva, ka tirgū ienāk dažādas alternatīvas, piemēram, aromatizētā tabaka, šņaucamā tabaka, zelējamā tabaka.

Tas viss bija tieši tādēļ, lai neizveidotos ieejas vārti, kas “uzsēdina”, padara atkarīgus jaunus cilvēkus, kam šie produkti ir ļoti interesanti.” Tas mazināja iespēju, ka bērni un jaunieši pēc tam turpmākajā dzīvē lietos dažādus nikotīnu saturošos izstrādājumus.

 

Pat sapņos nerādījās, kāda būs izplatība

Taču pēc tam tika izmantots robs likumdošanā, ka šie izstrādājumi nesatur tabaku, bet gan nikotīnu. “Acīmredzot ar tirdzniecību veicās ļoti labi, peļņa bija liela. Šie produkti ir ieguvuši ļoti lielu popularitāti, īpaši jauniešu vidū. Diemžēl arī bērnu vidū.

Es domāju, ka brīdī, kad tas sākās, nevienam par sapņos nerādījās, ka tas būs tik nekontrolēti! Ka tos tik plaši lietos skolās, starpbrīžos, tualetēs un pat mācību stundās, bet ģimenes, pedagogi būs bezspēcīgi ar to cīnīties.”

 

Tas nav nekaitīgi un nevainīgi!

Ārste uzsvēra: “Ģimenēs ļoti jāskaidro bērniem, ka nikotīnu saturošie izstrādājumi nav nekaitīgi un nevainīgi! Šobrīd mūsu galvenās bažas ir par ilgtermiņa risku, bet arī īstermiņā ir negatīva ietekme.

Jo jaunāks jaunietis, jo viņa smadzeņu sistēma ir nenobriedušāka, jo ātrāk attīstīsies atkarība un nikotīns radīs vairāk kaitīgu ietekmju, piemēram, pazeminātu uzmanības noturēšanu, pazeminātas spējas mācīties, ļoti izteiktas garastāvokļa svārstības, pazeminātu impulsu kontroli, aizkaitinātību, nespēju vadīt emocijas. Diemžēl tā nikotīns iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.”

Bērnam un jaunietim, kas parasti ikdienā lieto nikotīnu saturošus izstrādājumus, bet kādu dienu mēģinās tos nelieto, būs slikta pašsajūta. Viņš jūtas aizkaitināts, nikns, nomākts utt. Tiklīdz viņš atkal lieto nikotīnu saturošos produktus, viņš jūt, ka šīs problēmas atkāpjas. Tā veidojas apburtais loks. Tā ir liela problēma, jo ir izveidojusies atkarība no nikotīna.

 

Ļoti strauji iestājas atkarība

 Ir dažādi veidi, kā to var uzņemt, piemēram, pīpējot tabaku saturošu cigareti, zelējot nikotīna spilventiņu vai lietojot veipu.

Jāatceras, ka visi izstrādājumi, kas satur nikotīnu, negatīvi ietekmē bērnu un pusaudžu jau tā trauslo mentālo veselību. Tie veicina depresīvus stāvokļus, grūtības koncentrēties, noturēt uzmanību, mācīties, nespēju vadīt emocijas, miega traucējumus, garastāvokļa svārstības utt.

 

Maldīgs priekšstats, ka veipi ir mazāks kaitējums

Viņa piekrita, ka bieži vien pieaugušie, tostarp vecāki un skolotāji, joprojām īsti neizprot jauno elektronisko smēķēšanas ierīču kaitīgumu. “To panākusi industrija. Viņi liek milzīgus virsrakstus, ka tas ir daudz mazāk kaitīgi. Droši vien mēs varētu runāt, ka tas ir mazāk kaitīgi cigarešu smēķētājam ar 20-30 gadu stāžu, kam ir nopīpēti dzelteni pirksti un ūsas.”

Var pieļaut, ka būtu mazāks kaitējums, ja viņš, nespējot atmest smēķēšanu pavisam, kādā brīdī noliktu nost parastās cigaretes un pārietu uz e-cigaretēm. Jāņem vērā, ka smēķēšanas atkarība ir slimība, un pētījumi liecina, ka vismaz divas trešdaļas smēķētāju ir gribējuši un mēģinājuši atmest, bet viņiem tas nav izdevies.

“Bet, ja runājam par tādu cilvēku, kurš nav atkarīgs, tad elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana nav mazāks kaitējums! Nekādā veidā nav!” ārste uzsvēra.

Ir arī dažādi starptautiski pētījumi, ka alternatīvo smēķēšanas ierīču lietošana būtiski palielina riskus pamēģināt citas atkarību izraisošas vielas, tostarp alkoholu un dažāda veida narkotikas.

 

Veipo gandrīz katru starpbrīdi

Reklāma
Reklāma

Jāapzinās, ka nereti elektroniskās smēķēšanas ierīces bērni un jaunieši lieto katru dienu! Īsā laika posmā bērni un jaunieši pierod pie elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanas, kļūstot atkarīgi no tām un vēloties tās lietot regulāri.

Bieži vien bērni un jaunieši veipo un lieto citus nikotīna izstrādājumus nevis tikai vienu reizi dienā, bet gan ļoti bieži – gandrīz katru starpbrīdi. Pēc tam var parādīties patīkamas sajūtas, bet, tiklīdz nikotīna līmenis krītas un parādās sliktāka pašsajūta, bērns atkal vēlas uzpīpēt. Tā veidojas apburtais loks - atkarība.

 

Apburtais loks aiziet milzīgā plašumā

Bērnu slimnīcas pārstāve pastāstīja, ka līdz šim ir maz pacientu, kuri ierodas pēc palīdzības ļoti akūtā intoksikācijā. “Tādu ir maz, tādu tiešām nav daudz. Bet mūsu galvenās bažas ir par to, ka šie izstrādājumi ir aizgājuši ārkārtīgi plaši, tos lieto ļoti daudzi, tos lieto pat tādi bērni un jaunieši, kuri parastām cigaretēm teiktu kategorisku nē.

Bet šie izstrādājumi viņiem liekas foršs socializēšanās veids. Protams, ir arī nosacīti labās sajūtas, ko nikotīns izraisa. Tā apburtais loks aiziet milzīgā plašumā.”

 

Pusaudži nonāk arī slimnīcā

Ārste minēja vairākas konkrētas situācijas, kad no elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanas cietusi bērnu veselība. Piemēram, pagājušā gada nogalē slimnīcā nonāca kāds pusaudzis, kas dienas laikā bija izsmēķējis vairākas vienreizlietojamās e-cigaretes un lietojis vairākus nikotīna spilventiņus.

Pēc aptuveni mēneša uz slimnīcu tika atvesta kāda pusaudze, kura ar krampjiem tika atrasta skolas tualetē. Visu starpbrīdi viņa kopā ar draudzeni bija smēķējusi e-cigaretes.

 

Roku rokā ar pandēmijas ietekmi

Snipe norādīja, ka gan pasaulē, gan Latvijā daudz runāja, ka pusaudžiem pēc kovida pandēmijas pieauga garastāvokļa traucējumi, depresiju skaits utt. “Ir liels jautājums, vai tas bija tāpēc, ka bija pandēmija un mājsēde. Iespējams tas ir arī tādēļ, ka milzīgi pieaugusi nikotīnu saturošo izstrādājumu lietošana. Tā tiešām ir ļoti pieaugusi!

Ir jautājums, kas bija pirmais, bet kas – otrais? Vai sākumā bija pandēmija, sociālā izolācija un nomāktība, bet pēc tam parādījās iespēja sākt lietot kaut ko no šiem produktiem, kas radīja patīkamākas sajūtas? Grūti pateikt, bet, visticamāk, tas iet roku rokā.”

 

Plaužu vēzis un sirds-asinsvadu slimības

Vēl ārste akcentēja, ka jārunā par nikotīna negatīvo ietekme uz bērnu un jauniešu veselību ne tikai īstermiņā, bet arī ilgtermiņā.

Pēc 20, 30 vai 40 gadiem šodienas bērniem un jauniešiem, kuri būs kļuvuši atkarīgi un nespēs iztikt bez nikotīna un tabakas izstrādājumu lietošanas, būs paaugstināts risks saslimt ar dažādām onkoloģijas slimībām, turklāt ne tikai plaužu vēzi. Smēķētājiem daudz biežāk sastopams arī citas lokalizācijas vēzis - urīnpūšļa, gremošanas trakta, mutes un balsenes.

Arī risks iedzīvoties sirds-asinsvadu slimībās šodienas smēķējošajiem bērniem un jauniešiem ir daudz lielāks. Patlaban sirds-asinsvadu slimības ir biežākais nāves cēlonis Latvijā. Mums visiem būtu jāapzinās, ka viens no to galvenajiem iemesliem ir nikotīns!

 

Vecākiem jārunā gudri un regulāri

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, vecākiem gan ar savu piemēru, nelietojot nikotīna izstrādājumus, gan uzticēšanās pilnās sarunās vajadzētu gudri un regulāri runāt ar saviem bērniem par e-cigarešu kaitīgumu.

Ir jāuzsver, ka tās nav nekaitīgas, bet gan bīstamas, piemēram, sakot: “Drošāk ir pat nepamēģināt, jo jau pēc dažām lietošanas reizēm tu vairs nespēsi no tā atturēties! Nikotīns ir viela, kura ļoti kaitīgi iedarbojas uz tavām smadzenēm, tāpēc ir liels risks, ka, lietojot nikotīna produktus, tev būs grūtāk mācīties, koncentrēties, būs sliktākas sekmes skolā. Tev var būt sliktākas attiecības ar citiem cilvēkiem, jo tu sliktāk vadīsi savas emocijas.”

 

Jāierobežo elektronisko cigarešu izplatība

Rezumējumā ārste uzsvēra: lai ierobežotu elektronisko cigarešu izplatību, viennozīmīgi jāatsakās no aromatizētājiem, jānosaka augstāks vecuma cenzs, vajadzīga stingra kontrole un ierobežota pieejamība.

Nav labi, ka tās var nopirkt uz katra stūra un gandrīz visos veikalos, turklāt to stendi izskatās skaisti, eleganti, stilīgi un jauniešus uzrunājoši.

 

Jo vecāki esam, jo mūsu lēmumi ir izsvērtāki

Atļautā vecuma celšana ir atbalstāma, jo, kad mēs esam nobriedušāki, tad spējam pieņemt izsvērtākus un patstāvīgākus lēmumus. Var atšķirties 14 un 19 gadus vecu jauniešu reakcija, ja viņiem kompānijā piedāvā veipot vai lietot citus nikotīna izstrādājumus. Jaunākā vecumā pusaudzim ir ļoti svarīgi “ierakstīties barā”, tāpēc viņš, visticamāk, piedāvājumam ievilkt kādu smaržīgu dūmu no e-cigaretes neteiks nē.

Savukārt 19 gadus vecam jaunietim jau ir cita dzīves pieredze un domāšana, tāpēc viņš vairāk pieņem lēmumus ar savu galvu, nevis tikai tāpēc, ka vēlas iekļauties vienaudžu barā. Viņš vairs nedomā, ka iekļauties kolektīvā var tikai tad, ja piekrīt kopīgai veipošanai, tāpēc varēs vieglāk atteikties no dažādiem nikotīna izstrādājumiem, ārste pamatoja.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Saistītie raksti