Kā aprēķina nenododamo vecāku pabalsta daļu

Lai varētu noteikt vecāku pabalsta nenododamo daļu, vecākiem vispirms ir jāizvēlas kopējais vecāku pabalsta saņemšanas periods.
Pabalsta lielums (gan pamatdaļai, gan nenododamajai daļai) ir atkarīgs no izvēlētā kopējā pabalsta saņemšanas perioda.

FOTO: Shutterstock.com

Pabalsta lielums (gan pamatdaļai, gan nenododamajai daļai) ir atkarīgs no izvēlētā kopējā pabalsta saņemšanas perioda.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska portālam LVportals.lv skaidro – tā kā nenododamā daļa katram vecākam ir sava, to aprēķina no katra vecāka vidējās iemaksu algas.

Proti, mātei – no viņai aprēķinātās vidējās iemaksu algas, bet tēvam – no viņam aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

 

Pabalsta lielums (gan pamatdaļai, gan nenododamajai daļai) ir atkarīgs no izvēlētā kopējā pabalsta saņemšanas perioda:

  • 60 % apmērā no vidējās iemaksu algas, ja kopējais periods izvēlēts uz 13 mēnešiem,
  • 43,75 % apmērā, ja kopējais periods izvēlēts uz 19 mēnešiem.

 

Ja savu nenododamo daļu vecāks turpina saņemt secīgi uzreiz pēc vecāku pabalsta pamatdaļas, tad nenododamās daļas vidējā iemaksu alga atsevišķi netiks pārskatīta. Pabalsta nenododamā daļa tiks izmaksāta tādā pašā apmērā kā pamatdaļa.

 

Kā pabalsta nenododamās daļas lielumu aprēķina otram vecākam, šajā gadījumā – bērna tēvam?

Pēc tam, kad ir saņemts iesniegums par vecāku pabalsta nenododamās daļas piešķiršanu, vispirms tiek vērtēts, vai personai ir tiesības uz pabalstu (kvalifikācijas nosacījumi, atrašanās bērna kopšanas atvaļinājumā). 

 

Reklāma
Reklāma

Ja pabalsta nenododamā daļa tiks piešķirta, tad tās apmēru aprēķinās no bērna tēva darba algas, no kuras aprēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas. 

 

Pabalsta lielums ir atkarīgs no sākumā izvēlētā kopējā vecāku pabalsta saņemšanas ilguma – 60 % apmērā no vidējās iemaksu algas, ja kopējais periods izvēlēts uz 13 mēnešiem, vai 43,75 % apmērā, ja kopējais periods izvēlēts uz 19 mēnešiem.

 

Ja abi vecāki savu nenododamo daļu izmantos vēlāk, piemēram, pēc gada, kad jau būs atsākuši strādāt, kā viņiem aprēķinās pabalsta apmēru?

Ja vecāki nenododamo daļu pieprasīs vēlāk – atsevišķi no pamatdaļas –, tad katram nenododamās daļas periodam, par kuru tiks pieprasīts pabalsts, vidējo iemaksu algu aprēķinās atsevišķi un aprēķina periodu noteiks no jauna. 

Pabalsta apmērs ir atkarīgs no sākumā izvēlētā kopējā vecāku pabalsta saņemšanas ilguma – 60 % apmērā no vidējās iemaksu algas, ja kopējais periods izvēlēts uz 13 mēnešiem, vai 43,75 % apmērā, ja kopējais periods izvēlēts uz 19 mēnešiem.

 

Pamatinformācija par vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas nosacījumi un dažādu situāciju piemēri ir atrodami VSAA mājaslapas norādē Vecāku pabalsts.

 

Avots: LVportals.lv, Lidija Dārziņa

Saistītie raksti