Ja darba alga kļuvusi mazāka, vai var samazināt bērnam maksājamo uzturlīdzekļu apmēru?

"Ja mani ienākumi nesasniedz pat valstī noteiktās minimālās algas apmēru, vai var samazināt uzturlīdzekļu apmēru?" portālā LVportals.lv jautā Svetlana.
Vecāki var vienoties par uztura došanu bērnam ne tikai naudiskā izteiksmē.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki var vienoties par uztura došanu bērnam ne tikai naudiskā izteiksmē.

Lasītāja raksta: “Pašreizējā darba vietā ir notikusi štatu optimizācija, un patlaban esmu nodarbināta tikai uz pusslodzi, kas nozīmē, ka saņemu algu 403 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas. Es maksāju uzturlīdzekļus savam dēlam, kurš dzīvo ar tēvu. Ja mani ienākumi nesasniedz pat valstī noteiktās minimālās algas apmēru, vai var samazināt uzturlīdzekļu apmēru?”

 

Juriste Olga Petrovska skaidro, ka Civillikuma 179. panta piektajā daļā norādīts, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

 

Savukārt Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” ir norādīts, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs veido 25 % no minimālās darba algas bērnam līdz septiņu gadu vecumam un 30 % no minimālās darba algas bērnam no septiņu līdz 18 gadu vecumam.

 

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē, ka, neatkarīgi no darba algas, minimālais uzturlīdzekļu apmērs vecākam ir savam bērnam jānodrošina. Minimālo uzturlīdzekļu summu nav iespējams samazināt, jo tas ir valstī noteiktais minimums.

 

Vienlaikus jānorāda, ka vecāki var vienoties par uztura došanu bērnam ne tikai naudiskā izteiksmē, bet arī “graudā”.
 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti