Šodien izlozē jauniešus, kam būs jādienē valsts aizsardzības dienestā. Vai pastāv iespēja, ka iesauc vidusskolēnu vai studentu?

Šodien, 23. janvārī, pirmo reizi Valsts aizsardzības dienestam jaunieši tiks atlasīti pēc nejaušības principa. Vai pastāv iespēja, ka pavēsti saņem 18 gadus vecs jaunietis, kurš vēl mācās vidusskolā? Vai pavēsti var saņemt jaunietis, kurš studē ārzemēs? Atbildes "Mammamuntetiem.lv" sniedz Aizsardzības ministrija (AM).
Pilsoņi, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību (t.i., pamatskolā, vidusskolā vai tehnikumā, bet ne augstāko izglītību), dienestam pakļauti viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

FOTO: LETA

Pilsoņi, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību (t.i., pamatskolā, vidusskolā vai tehnikumā, bet ne augstāko izglītību), dienestam pakļauti viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) trešajā iesaukumā paredzēts rekrutēt 480 personas. Brīvprātīgi tam pieteikušās 515 personas, no kurām vairāk nekā 320 pēc veiktajām veselības pārbaudēm ir atzītas par dienestam derīgām. Trūkstošo jauniesaucamo skaitu dienestam, kas sāksies šī gada jūlijā, paredzēts nodrošināt, rīkojot atlasi pēc nejaušības principa. Jauniesaucamo atlase notiks 23. janvārī plkst. 10.00. Ikviens ir aicināts sekot līdzi atlases procesam tiešraidē, kas 23. janvārī tiks nodrošināta Aizsardzības ministrijas “Facebook” kontā un platformas “YouTube” kanālā “Latvijas armija”.

 

Vai pastāv iespēja, ka pavēsti saņem 18 gadus vecs jaunietis, kurš vēl mācās vidusskolā?

Pilsoņi, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību (t.i., pamatskolā, vidusskolā vai tehnikumā, bet ne augstāko izglītību), dienestam pakļauti viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas un līdz absolvēšanai netiek pakļauti atlasei pēc nejaušības principa.
 

Vai pavēsti var saņemt jaunietis, kurš studē ārzemēs?

Reklāma
Reklāma

Valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti visi Latvijas pilsoņi – vīrieši –, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra: pilsoņi, kuri nemācās (studijas augstskolā nav uzskatāms par atbrīvojošu pamatu) – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas un viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Valsts aizsardzības dienesta likumā noteikts, ka līdz 2027. gadam valsts aizsardzības dienestā neiesauc pilsoņus, kuri pastāvīgi dzīvo ārvalstīs un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs ir paziņojuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.
 

Kā jārīkojas, ja šāda pavēste ir saņemta?

Saņemot informāciju par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, iesaucamajam septiņu dienu laikā ir pienākums aizpildīt pieteikuma anketu vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.
AM pavēstē norādītajā datumā un vietā jāierodas uz veselības pārbaudi. Veselības pārbaudi veiks Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības Medicīnas nodrošinājuma centrs, Rīgā, Ezermalas ielā 6 C.
Pirms ierašanās uz veselības pārbaudi, nepieciešams patstāvīgi saņemt ģimenes ārsta izziņu (veidlapa 027/u).

Saistītie raksti