Beidzot sievietēm pieejama valsts apmaksāta kontracepcija!

No 2024. gada valsts apmaksāta kontracepcija ir pieejama atsevišķām sieviešu riska grupām. "Ceram, ka ar laiku to sieviešu loks, kurām pieejama valsts apmaksāta kontracepcija, tiks arvien paplašināts," uzsver Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja.
Valsts apmaksātas kontracepcijas ieviešana nodrošinās iespēju riska grupu sievietēm pasargāt sevi no nevēlamas grūtniecības.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts apmaksātas kontracepcijas ieviešana nodrošinās iespēju riska grupu sievietēm pasargāt sevi no nevēlamas grūtniecības.

Pirms diviem gadiem vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" uzrunāja politikas veidotājus, pieprasot valsts apmaksātas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām. “Bērniem jādzimst ģimenēs tad, kad viņus tajās kāds gaida. Tad, kad ģimene ir gatava mīlēt un aprūpēt savu bērnu, sargāt un lolot, nevis izmisumā veikt abortu, nodot glābējsilītē, piekaut vai nogalināt,” atklātā vēstulē Veselības ministrijai, Labklājības ministrijai un citām ar tematiku saistītām institūcijām un amatpersonām, pauda vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.  

 

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā no 2018. līdz 2020. gadam valdība bija apstiprinājusi atbalsta pasākumu – valsts apmaksātu kontracepciju sociālajam riskam pakļautām sievietēm. Tomēr noteiktajā laikā tas netika ieviests, tāpēc 2020. gadā  vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, aicināja Veselības ministriju un citus ekspertus uz diskusiju, bet vēlāk izsūtīja atklātu vēstuli.

 

Sievietēm, kuras ir pakļautas sociālās atstumtības riskam, no šī gada tiek nodrošināta valsts apmaksāta kontracepcija – intrauterinā sistēma (spirāle) vai kontraceptīvais zemādas implants.

 

Reklāma
Reklāma

Valsts apmaksāta kontracepcija ir pieejama sievietēm, kurām ir: 

  • diagnosticēti psihiskās attīstības traucējumi (diagnozes F70-F79); 
  • ir alkohola vai narkotisko vielu atkarība (noteiktas diagnozes); 
  • ir bijušas dzemdības līdz 19 gadu vecumam (ieskaitot).

 

Valsts apmaksātas kontracepcijas ieviešana nodrošinās iespēju riska grupu sievietēm pasargāt sevi no nevēlamas grūtniecības. Iepriekš šīm sievietēm bija pieejama tikai neatgriezeniska ķirurģiska kontracepcija.

Jāatzīmē, ka par piemērotāko kontracepcijas veidu katrā individuālajā gadījumā sieviete lems kopā ar ginekologu, kurš pēc anamnēzes ievākšanas piedāvās sievietes dzīvesveidam un dzīves situācijai atbilstošāko kontracepcijas metodi.

Informācija par ārstniecības iestādēm, kurās var pieteikt un saņemt šo pakalpojumu, tuvākajā laikā tiks publicēta NVD tīmekļa vietnē.

Saistītie raksti