"Kārtējā mērķtiecīgi plānotā un pat filmētā vardarbības epizode skolā!" LIZDA vadītāja aicina vecākus rīkoties

Pēc incidenta jauniešu vidū izglītības iestādē Dobeles novadā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga aicinājusi vecākus skaidrot savām atvasēm, ka par vardarbīgu rīcību jānes atbildība un to nedrīkst pieļaut.
Incidents noticis Annas Brigaderes pamatskolā Dobeles novadā.

FOTO: Shutterstock.com

Incidents noticis Annas Brigaderes pamatskolā Dobeles novadā.

"Kārtējā mērķtiecīgi plānotā un pat filmētā vardarbības epizode skolā, kur lielās klases skolēni ņirgājas par mazāku skolēnu," situāciju raksturojusi Vanaga, piebilstot, ka jaunieši centušies uzfilmēto video arī izplatīt.

 

Incidents noticis Annas Brigaderes pamatskolā Dobeles novadā. Skolas direktors Aldis Tisenkopfs skaidroja, ka starpbrīdī divi vecākie zēni esot "savstarpēji dauzījušies". Kad nācis garām 6. klases skolēns, viens no viņiem nolicis priekšā kāju, neskatoties uz otra vecākā zēna mēģinājumiem atturēt. Rezultātā 6. klases skolēns esot nokritis.

Tisenkopfs apliecināja, ka situācija ar abiem jauniešiem ir izrunāta, un viņi apgalvojuši, ka pēc incidenta esot palīdzējuši cietušajam skolēnam piecelties, kā arī vairākkārt atvainojušies.

 

Viņš piekrita, ka video no malas izskatās "tiešām ļoti nežēlīgs", vienlaikus skolēnus nevarot raksturot kā vardarbīgus. 

 

Skolas direktors gan pauda neizpratni, kāpēc skolēni notikušo incidentu nolēmuši publicēt sociālajos tīklos, nevis vērsties pie viņa. Par notikušo esot uzzinājis no cietušā zēna mātes. Incidents tiks izskatīts skolas padomē, kā arī skola to pārrunās ar vecāko zēnu vecākiem.

Reklāma
Reklāma

 

Gan Vanaga, gan Latvijas izglītības iestāžu vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns iepriekš ļoti kritiski izteicās par līdzšinējo Saeimas atbildīgo komisiju darbu, lai novērstu vardarbību skolās.

Kalvāns pārmeta Saeimas deputātiem, ka jautājums par skolēnu vardarbību tiek risināts līdzīgi, kā vardarbība pret sievieti Jēkabpilī, kur visas atbildīgās institūcijas bija informētas par draudiem sievietes dzīvībai, taču neviena nerīkojās, lai novērstu slepkavību. Arī Vanaga piebilda, ka diskusijas par skolēnu vardarbību būs vēl ilgi un visticamāk reāli lēmumi būs tikai tad, kad kādam vardarbības sekas būs letālas.

 

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša iepriekš sliecās nepiekrist LIZDA piedāvājumam noteikt vecāku atbildību, ja viņi nerod risinājumu bērna uzvedības problēmām.

"Ir jāsaprot, ka bērns var nākt no ģimenes, kur vecāks šo atbildību nekā neuztver. Tad ko mēs darīsim? Liksim bērnu kopā ar vecākiem cietumā? Droši vien, ka nē," retoriski vaicāja Čakša, uzsverot, ka arī šiem bērniem nepieciešama palīdzība.

"Pie tik augsta vardarbības līmeņa kā šobrīd ir jāsaprot, ka [tam par iemeslu] ir ļoti daudz sociālie faktori," sacīja ministre, norādot, ka sabiedrībai "atbildīgi jāreaģē un jāveido tāda kultūrvide skolā, lai vardarbība tur nav iespējama".

Saistītie raksti