Iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes un holesterīna līmeni

26. novembrī vairākos tirdzniecības centros Rīgā un apkaimē notiks Latvijas Medicīnas studentu asociācijas (LaMSA) organizēti veselībpratību veicinoši un izglītojoši pasākumi Diabēta mēneša ietvaros. Jaunie un topošie ārsti veiks diagnostiskus mērījumus, informēs un konsultēs iedzīvotājus īpaši izveidotās veselības saliņās laikā no plkst. 12.00 līdz 17.00 tirdzniecības centros Rīgā “Akropole Alfa” Brīvības gatvē 372, “Dole” Maskavas ielā 357 un “Sāga” Biķeru ielā 4, Dreiliņos, Stopiņu pagastā.
Jaunie un topošie ārsti veiks diagnostiskus mērījumus, informēs un konsultēs iedzīvotājus.

FOTO: Publicitātes foto

Jaunie un topošie ārsti veiks diagnostiskus mērījumus, informēs un konsultēs iedzīvotājus.

“Iedzīvotājiem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes un holesterīna līmeni asinīs,  noteikt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), izmērīt vidukļa apkārtmēru, noteikt tauku procentu organismā, kā arī saņemt konsultāciju un izglītojošus informatīvos materiālus.  

Visu minēto mērījumu rādītāji ir būtiski nozīmīgi profilaksei un izpratnei par metabolā sindroma  un diabēta risku un mēs esam ieinteresēti, lai iedzīvotāju izpratne par šo slimību un tās riskiem aizvien pieaugtu,” pirms  Diabēta profilaksei plānotā pasākuma  stāsta  LaMSA viceprezidents Ivans Mirzojans.  

 

LaMSA rīkotie iedzīvotāju veselībpratību veicinošie profilaktiskie pasākumi Diabēta mēneša ietvaros notiek ar “Veselības centru apvienības”, “Centrālās laboratorijas” un “Mēness aptiekas” atbalstu. 

 

Profilaktisko un izglītojošo pasākumu aktualitāte

Diabēts ir hroniska saslimšana, kas rodas, kad aizkuņģa dziedzeris neražo pietiekami daudz insulīna vai kad ķermenis nespēj efektīvi izmantot saražoto insulīnu. Insulīns ir hormons, kas regulē glikozi asinīs. Diabētam ir divi galvenie tipi – 1. tips ir autoimūna saslimšana, kas var attīstīties pēkšņi, un tai var būt saistība ar ģenētiku un citiem nezināmiem faktoriem. Šajā gadījumā aizkuņģa dziedzeris nespēj ražot insulīnu vispār. 2. tipa diabēts bieži attīstās ar laiku, lielu lomu spēlējot dzīvesveidam – liekajam svaram un fizisko aktivitāšu trūkumam. Šajā gadījumā aizkuņģa dziedzeris ražo insulīnu, kas nespēj efektīvi strādāt, vai neražo to pietiekamā daudzumā.

Diabēta simptomi var parādīties negaidīti. 2. tipa diabēta izraisītie simptomi var būt viegli, un var paiet gadi, līdz simptomi tiek pamanīti.

 

Daži no simptomiem:

Reklāma
Reklāma
  • izteikta slāpju sajūta,
  • nepieciešamība urinēt biežāk nekā parasti,
  • miglaina redze,
  • nogurums,
  • svara zudums.

 

Ar laiku diabēts bojā sirds, acu un nieru asinsvadus, kā arī nervus. Dzīvesveida izmaiņas ir labākais veids kā novērst vai aizkavēt 2. tipa diabēta attīstību.

 

Lai aizkavētu 2. tipa cukura diabēta attīstību un novērstu tā komplikācijas, ir nepieciešams:

  • sasniegt un uzturēt veselīgu ķermeņa svaru,
  • nodarboties ar fiziskām aktivitātēm vismaz 30 minūtes dienā,
  • ievērot veselīgu diētu,
  • nesmēķēt.

 

Agrīni diagnosticēt diabētu var ar glikozes līmeņa noteikšanu asinīs. Ja rezultāts ir 7 mmol/L vai augstāk divos dažādos testos, pacientam var būt cukura diabēts. 

Saistītie raksti