Covid jauns, īpaši mutējošs variants – tipiskākie simptomi

Lielbritānijā novērots liels saslimšanas gadījumu skaits ar ļoti mutējušo jauno Covid paveidu Pirola, kas mudina Apvienotās Karalistes valdību paātrināt vakcinācijas atsākšanu. Pirola jeb BA.2.86 ir jaunākais Omikrona celms, kas parādījās šovasar, izraisot bažas ekspertu vidū, jo tam ir 34 mutācijas, kas varētu atvieglot vīrusa izvairīšanos no vakcīnu sniegtās aizsardzības.
Saskaņā ar Covid variantu izsekošanas sistēmas GISAID datiem Pirola līdz šim ir konstatēta 15 pasaules valstīs.

FOTO: Shutterstock.com

Saskaņā ar Covid variantu izsekošanas sistēmas GISAID datiem Pirola līdz šim ir konstatēta 15 pasaules valstīs.

Saskaņā ar Covid variantu izsekošanas sistēmas GISAID datiem Pirola līdz šim ir konstatēta 15 pasaules valstīs, tostarp Dānijā, Francijā, ASV, Zviedrijā, Taizemē, Izraēlā, Spānijā, Kanādā, Portugālē, Austrālijā, Vācijā, Dienvidkorejā, Japānā.


Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra (UKHSA) līdz 4. septembrim Anglijā apstiprināja 34 Pirola gadījumus. Pieci cilvēki ir hospitalizēti, bet par nāves gadījumiem nav ziņots.

 

Kādi ir simptomi?

Pirola ir Omikorna celms. Saskaņā ar ZOE veselības pētījuma datiem pieci visbiežāk sastopamie simptomi ir:

  • iesnas,
  • galvassāpes,
  • nogurums (viegls vai smags),
  • šķaudīšana,
  • kakla sāpes.

 

Tomēr, kā vēsta "New Scientist”, bieži ziņots par vēl trim simptomiem: caureju, acu kairinājumu un izsitumiem.

Reklāma
Reklāma

 

"Lai gan BA.2.86 vīrusa genomā ir ievērojams skaits mutāciju, salīdzinot ar citiem pašlaik cirkulējošiem Covid-19 variantiem, līdz šim iegūtie dati ir pārāk ierobežoti, lai izdarītu stingrus secinājumus par to, kā tas ietekmēs vīrusa pārnēsājamību, smaguma pakāpi vai imūnās izvairīšanās īpašības,” komentēja Lielbritānijas Veselības drošības aģentūras pārstāvis Dr. Renū Bindra.


"Ir skaidrs, ka gan Apvienotajā Karalistē, gan visā pasaulē ir zināma izplatības pakāpe, un mēs strādājam, lai noskaidrotu, cik lielā mērā tas ir izplatīts sabiedrībā. Tikmēr joprojām ir ļoti svarīgi, lai visi, kam ir tiesības uz vakcīnu, pieteiktos rudens vakcīnas saņemšanai, tiklīdz tā viņiem tiek piedāvāta,” viņš piebilda. 

 

Arī Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Bet Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) paziņojumā medijiem teikts, ka oficiālais valsts notekūdeņu monitorings 6 pašvaldībās ļāvis konstatēt Covid-19 jauno variantu "Eris", kas jau kopš vasaras izplatās citviet pasaulē, īpaši Ķīnā un ASV.

Saistītie raksti