Kuldīgas slimnīca brīdina: atpūšoties pie jūras, uzmanies no čūskām!

Kuldīgas slimnīcā šobrīd ārstējas paciente, kurai atpūta pie jūras beigusies ar čūskas kodumu pēdā. Parasti no čūskām mēdzam uzmanīties mežā vai brienot pa aizaugušām vietām, bet šajā gadījumā tā netika pamanīta uz takas, kas vijas cauri jūras kāpām. Paciente dalās ar pieredzi, lai cilvēki vairāk uzmanītos.
“Es nekad nebiju domājusi, ka, ejot uz jūru, varētu uzkāpt čūskai, par satikšanos ar čūsku pludmalē, stāsta cietusī sieviete.

FOTO: Shutterstock.com

“Es nekad nebiju domājusi, ka, ejot uz jūru, varētu uzkāpt čūskai," par satikšanos ar čūsku pludmalē, stāsta cietusī sieviete.

Ejot cauri kāpām Bernātu pludmalē, paciente čūsku pamanījusi tikai tad, kad jau bija tai uzkāpusi. Par nelaimi, čūska noreaģēja ātrāk, paspēdama iekost.

 

“Es nekad nebiju domājusi, ka, ejot uz jūru, varētu uzkāpt čūskai. Mēs tur gājām vairāki cilvēki un neviens nepamanīja. Kā spēru soli, tā sajutu asu dūrienu kājā. Sākumā neaptvēru kas notiek, pacēlu kāju no zemes, čūska bija vēl klāt. Instinktīvi aizsitu prom, neatpazinu, kas tieši tā ir par čūsku, biju šokā un pārbijusies,” atceras paciente.

 

No koduma pacientei pietūkusi pēda, strauji pasliktinājusies vispārējā pašsajūta. Neatliekamā palīdzība saņemta Liepājas Reģionālajā slimnīcā, tomēr vakarā tūska palikusi lielāka, izplatoties augstāk pa kāju.  Pēc Saindēšanās un zāļu informācijas centra konsultantu ieteikuma, devusies uz Kuldīgas slimnīcu, kur nekavējoties stacionēta. Pacientei uzsākta  terapija tromba šķīdināšanai, tūskas novēršanai. Ārstējoša ārste Dr.Čera norāda, ka terapija rit pareizā virzienā, tomēr pacientei vēl vismaz nedēļu jāpavada slimnīcā gultas režīmā.

 

Reklāma
Reklāma

Kuldīgas slimnīcā pēdējo trīs gadu laikā reģistrēti četri gadījumi, kad palīdzība sniegta čūsku sakostiem pacientiem. 

Šos pacientus nav bijis nepieciešams stacionēt. Mediķi norāda, ka pretindes serums reģionālajās un lokālajās slimnīcās netiek uzglabāts. Turklāt sabiedrības viedoklis par to, ka čūskas kodumiem vienmēr ir vajadzīga pretinde, ir maldīgs. Katrs gadījums ir individuāls un serums ne vienmēr nepieciešams. Ja pacientu sakodusi čūska, mediķi parasti konsultējas ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas kolēģiem vai Saindēšanās un zāļu informācijas centra speciālistiem.

 

Saindēšanās un zāļu informācijas centrs ir Latvijā vienīgais specializētais toksikoloģiskās informācijas sniegšanas centrs, kas  ikvienam iedzīvotājam vai ārstniecības personai sniedz konsultāciju, kā rīkoties situācijās, kad notikusi saindēšanās. Tas darbojas 24 stundas diennaktī, arī brīvdienās un svētku dienās. 

Saindēšanās un zāļu informācijas centrs tālruņa numurs: 67042473

Saistītie raksti