Tiešraides kamerā redzams, kā balto stārķu mazulis pamet ligzdu

Pagājušajā nedēļā tiešraidē redzamo balto stārķu ligzdu, kas izvietota uz viena no AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balstiem, pirmoreiz pametis viens no trim jaunputniem.
Stārķēns ligzdu pameta sestdien, 29. jūlijā. Pērn pirmais mazulis ligzdu atstāja 24. jūlijā.

FOTO: Publicitātes foto

Stārķēns ligzdu pameta sestdien, 29. jūlijā. Pērn pirmais mazulis ligzdu atstāja 24. jūlijā.

“Jau no aprīļa atkal varējām būt liecinieki būtiskam balto stārķu dzīves posmam – redzējām mazuļus augam un – visbeidzot – arī pirmo jaunputna lidojumu!” saka "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. 

Pēdējās nedēļās jaunputni ilgstoši bija nemierīgi, aktīvi vingrināja spārnus, trenēja palēcienus, iemēģināja balsi un apguva spalvu sakārtošanas iemaņas, taču vairījās pamest ligzdu. Sestdienas, 29. jūlija, pēcpusdienā viens no trim spēra šo soli. Neilgi pēc tam putnēns atgriezās ligzdā, pārējiem mazuļiem to laipni sagaidot.

 

 

Pirmie ligzdu jūlija vidū vai mēneša beigās parasti atstāj jaunie stārķi un pēc dažām dienām seko arī vecie putni. Līdz aizlidošanai tie lielākās vai mazākās grupās pulcējas ar barību bagātās vietās un uzkrāj spēkus, skaidro ornitologi. 

Savukārt augusta beigās vai septembra sākumā baltie stārķi dosies pārziemot uz siltajām zemēm.

Šogad ligzdošanas sākums baltajiem stārķiem izvērtās seriāla cienīgs – par ligzdu cīnījās vairāki svēteļi. Tajā regulāri notika cīkstiņi, apgrūtinot ligzdas iekārtošanas un perēšanas mēģinājumus. 

Reklāma
Reklāma

Kopumā stārķu mātīte izdēja sešas olas, taču pirmā tika izmesta no ligzdas. Šķīlās piecas olas, bet līdz lidspējas vecumam izauguši trīs jaunputni. Kā jau tas dzīvnieku pasaulē mēdz notikt, no diviem vājākajiem atbrīvojās vecāki, visticamāk, saprotot, ka nespēs visus apgādāt ar barību. Bet sausie laikapstākļi radīja izaicinājumus barības ieguvē.

“Tiešraide, kas ilgst nu jau vairāk nekā četrus mēnešus, piedāvāja gan priecīgus, gan cilvēka acij šķietami skarbus brīžus, taču tāda ir daba – reizēm nežēlīga,” secina S. Jansons. 

"Savā ziņā šādi dabas likumu tuvplāni ļauj mums neiekrist ideālā pasaulē un māca nebalstīt savus spriedumus pārlieku izskaistinātos pieņēmumos." 

Šī ir trešā sezona tiešraidei no balto stārķu ligzdas, ko "Sadales tīkls" organizē sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu. Kameras sistēma uzstādīta elektrolīnijas balstā Kurzemes pusē. 

 

Zināšanai!

  • Gaisvadu elektrolīnijas balsti ir viens no populārākajiem balto stārķu ligzdošanas objektiem Latvijā. 
  • Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes un "Sadales tīkla" datiem pēdējo gadu laikā elektrolīniju balstos reģistrēts vairāk nekā 8000 stārķu ligzdu. 
  • Daudzgadīgas baltā stārķa ligzdas izmērs diametrā var sasniegt 1,5 metrus, bet tās svars var būt no 500 kilogramiem līdz pat divām tonnām. 

Saistītie raksti