Kāda vasara gaidāma Eiropā? Meteorologi iezīmē jaunu problēmu

Vai šīs vasaras laikapstākļi pārtrauks Eiropas karsto vasaru rekordu sēriju? Vai sausuma skartās teritorijas gūs kādu atvieglojumu? “AccuWeather” ekspertu komanda, kas izstrādā ilgtermiņa prognozes, iezīmē, uz kādiem laikapstākļiem Eiropa šajā vasarā var gatavoties.
Tailers Rojs un Alans Reperts ir meteorologi, kuri vairāk nekā trīs desmitgades pētījuši laikapstākļus Eiropā.

FOTO: Shutterstock.com

Tailers Rojs un Alans Reperts ir meteorologi, kuri vairāk nekā trīs desmitgades pētījuši laikapstākļus Eiropā.

Tailers Rojs un Alans Reperts – meteorologi, kuri vairāk nekā trīs desmitgades pētījuši laikapstākļus Eiropā, apgalvo, ka šī vasara varētu nebūt gaisa temperatūru ziņā tik izaicinoša, kā pērn. Tomēr pieaugošais sausums var veicināt ugunsgrēku risku.

 

Šī gada sākumā “Copernicus” Klimata pārmaiņu dienesta publiskotajā ziņojumā detalizēti aprakstīts, ka 2022. gada vasara Eiropā bija līdz šim karstākā, pārspējot iepriekšējo rekordu, kas tika uzstādīts tikai gadu iepriekš – 2021. gada vasarā. Saskaņā ar pašreizējām ilgtermiņa prognozēm gaidāms, ka salīdzinājumā ar pēdējiem gadiem ekstremāli karstuma viļņi visā Eiropā būs retāka parādība.


"Būs brīži, kad būs karsti, jo īpaši no Pireneju pussalas līdz pat Francijas dienvidiem un Itālijas ziemeļiem, taču maz ticams, ka atkārtosies pagājušās vasaras ekstrēmais karstuma rekords," prognozē dalās Tailers Rojs. Mitruma plūsmai no Atlantijas okeāna vajadzētu palielināt mākoņu daudzumu šajās teritorijās, kas palīdzēs saglabāt temperatūru dienas stundās, uzskata sinoptiķi.

 

Iezīmējas gan jauna problēma, proti, gaisa temperatūru kāpums vakara un nakts stundās: 

 

"Lielākā daļa ēku Eiropā ir veidotas tā, lai saglabātu siltumu, tāpēc, ja šīs vietas nevarēs atdzist, jo temperatūra atmosfērā nakts laikā tik ļoti nesamazināsies, vasaras gaitā palielināsies ar karstumu saistītu veselības problēmu risks," skaidroja Rojs.

“AccuWeather” meteorologi apgalvo, ka Austrumeiropa ir viens no reģioniem, kurā vasaras sezonā ir mazāka varbūtība, ka bieži tiks piedzīvoti svelmaini karstuma viļņi. Kopumā vasaras mēnešos temperatūra šajā reģionā saglabāsies tuvu vidējam.

Reklāma
Reklāma


Sausa un silta vasara var palielināt meža ugunsgrēku risku Skandināvijā. “Paredzams, ka vasara būs sausāka un siltāka salīdzinājumā ar vēsturisko vidējo rādītāju visā Eiropas ziemeļu daļā, tostarp Īrijā, Apvienotajā Karalistē un Skandināvijā,” pauda Rojs.

 

Kā būs pie mums? 

Prognožu dati uzrāda augstu varbūtību, ka šogad Latvijā gaidāma karsta vasara ar mazu nokrišņu daudzumu, maija izskaņā paziņoja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Vasaras pirmais mēnesis – jūnijs – kopumā gaidāms ar gaisa temperatūru virs normas. Līdz ar to pastāv augsta varbūtība, ka būs karstas dienas, īpaši mēneša otrajā pusē, tomēr arī pārējā laikā neiezīmējas periodi, kad vēsās gaisa masas varētu dominēt pār siltajām un gaisa temperatūra būtu ievērojami zemāka par normu.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti