"Nevaru norīt, ka mans bērns nevar tikt Latvijā pie ārsta!”; bērnam patoloģija, bet pretī 2000 (!) cilvēku gara rinda

“Es nevaru norīt, ka mans bērns nevar tikt Latvijā pie ārsta!” – ar šādiem vārdiem sociālajā tīklā “Facebook” diskusiju par neizmērojami garajām rindām uz ultrasonogrāfijas izmeklējumu dēlam aizsākusi Kristīne. Laikus mēģinot pierakstīt dēlu uz izmeklējumu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), sieviete pievienota gaidītāju rindā, kurā tikpat noraizējušies jau gaida 2000 (!) vecāku, raksta portāls jauns.lv.
Kamēr tarifi netiks pārskatīti, tuvākajā laikā situācija ar rindu garumu USG izmeklējumiem bērniem, visticamāk, neuzlabosies, atklāta ir Bērnu slimnīcas Diagnostiskā radioloģijas dienesta klīniskā virsārste Ilze Apine.

FOTO: Shutterstock.com

Kamēr tarifi netiks pārskatīti, tuvākajā laikā situācija ar rindu garumu USG izmeklējumiem bērniem, visticamāk, neuzlabosies," atklāta ir Bērnu slimnīcas Diagnostiskā radioloģijas dienesta klīniskā virsārste Ilze Apine.

Kristīnes dēls Gvido piedzima ar patoloģiju, kuras dēļ vienu līdz divas reizes gadā nepieciešams ultrasonogrāfijas izmeklējums nierēm. “Pēdējo reizi uz USG bijām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā novembrī. Nevarējām pierakstīties uz maiju, jo pieraksts nebija atvērts. Zvanot februārī, saņēmu atbildi, ka uz maiju joprojām nevar pierakstīties. Zvanot šodien [9. maijā] uz USG gaidītāju rinda ir vairāk nekā 2000 bērnu,” savā “Facebook” ierakstā stāsta Kristīne.

 

Sievietes ieraksts izraisījis diskusiju, kurā citas mammas atklāj līdzīgu pieredzi, bet vēl citas iesaka mēģināt zvanīt  ārstniecības iestādēm ārpus galvaspilsētas vai uz izmeklējumu doties par savu naudu.

 

“Lai mani neviens vairs nesmīdina ar dzimstības veicināšanas politiku,” nobeigumā piebilst Kristīne, uzsverot, ka valsts nespēj nodrošināt ar pamatvajadzībām jau esošos bērnus.

 

Situāciju skaidro Bērnu slimnīca

BKUS portālam Jauns.lv apstiprina, ka problēma ar garajām rindām uz atsevišķiem izmeklējumiem patiesi pastāv, turklāt nav jauna. To varot skaidrot gan ar radiologu trūkumu, gan ar to, ka bērni pārsvarā tiekot nosūtīti šos izmeklējumus veikt Bērnu slimnīcā, kaut šos pakalpojumus iespējams saņemt arī citās ārstniecības iestādēs.

“Bērnu slimnīca nav vienīgā veselības aprūpes iestāde, kur bērniem var veikt ultrasonogrāfijas (USG) izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem, taču nav noslēpums, ka daudzviet radioloģijas speciālisti nevēlas izmeklēt bērnus un sūta uz Bērnu slimnīcu. Līdz ar to rindas veidojas ļoti garas, ambulatori USG izmeklējumu jāgaida aptuveni pusgadu. Optimāli būtu, ja augsti kvalificētie Bērnu slimnīcas radiologi, kuri ir papildus mācījušies atpazīt patoloģijas bērnu vecumā, izmeklētu tikai sarežģītākos gadījumus, taču pie mums uz izmeklējumiem nosūta bērnus teju visās situācijās," stāsta Renāte Snipe, Bērnu slimnīcas virsārste.

 

Kāda atšķirība – USG bērnam vai pieaugušajam?

Izrādās, atšķirība ir milzīga, tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc ne visi radiologi uzņemas izmeklēt pacientus bērnu vecumā.

Bērnu slimnīcas Diagnostiskā radioloģijas dienesta klīniskā virsārste Ilze Apine uzsver, ka Latvijā nav specializētas bērnu radiologu apmācības, nākas piesaistīt rezidentus, un apmācīt viņus, taču tas neesot pietiekami, lai jaunie radiologi pārzinātu visas patoloģijas bērnu vecumā. Šobrīd tiek strādāts pie apmācību programmas izveides, bet tās ieviešana prasīs vairākus gadus.

"Taču ne tikai zināšanu trūkums par patoloģijām bērnu vecumā ir cēlonis tam, ka radiologi neuzņemas izmeklēt bērnus. Ja radiologs USG izmeklējumus pieaugušajiem var veikt ātri, tad ar bērniem ir citādi. Jāspēj sarunāt ar bērnu, ka viņš kādu laiku gulēs nekustīgi, kas ne vienmēr ir iespējams, tāpēc izmeklējums parasti prasa daudz ilgāku laiku. Taču par USG izmeklējumu bērniem un pieaugušajiem valsts kompensē vienādu summu.

Esam vairākkārt vērsušies ar šo problēmu Veselības ministrijā un Nacionālajā veselības dienestā, bet tarifa pārskatīšana joprojām ir atlikta. Tikmēr Bērnu slimnīcā USG speciālistu trūkums aizvien vairāk samilzt un rindu garums uz šo izmeklējumu nemazinās. Kamēr tarifi netiks pārskatīti, tuvākajā laikā situācija ar rindu garumu USG izmeklējumiem bērniem, visticamāk, neuzlabosies," atklāta ir Ilze Apine.

 

Reklāma
Reklāma

Ne viss ir tik slikti 

Bērnu slimnīcas Ambulatorās veselības aprūpes daļas vadītāja Irina Ošeniece teic: "Bērnu slimnīcā rindas uz diviem radioloģiskajiem izmeklējumiem – ultrasonogrāfiju un magnētisko rezonansi – ir garas, var nākties gaidīt 120 dienas un ilgāk, bet rentgena izmeklējumus iespējams veikt vai nu tajā pašā dienā vai tuvākajās dienās. Arī elektrokardiogramma ir pieejama 10 dienu laikā. Šonedēļ pēc neilga pārtraukuma Bērnu slimnīcā atsākam veikt datortomogrāfijas izmeklējumus ar jaunu, mūsdienīgu iekārtu."

 

Līdzīga situācija ir ar rindām uz konsultācijām pie speciālistiem, vidēji gaidīšanas laiks ir no trim līdz četriem mēnešiem, bet pie neirologa, oftamologa un citiem speciālistiem tas var būt garāks. 

 

Savukārt nefrologs, pediatrs, anesteziologs, hematoonkologs ir pieejams jau 14 dienu laikā.

 

"Lai arī Bērnu slimnīcā tiek darīts viss iespējamais jaunu speciālistu piesaistei, garās rindas joprojām ir aktuālas, īpaši – pie psihiatriem. Tādēļ Bērnu slimnīcas Psihiatrijas klīnikas psihiatri pārskata gaidītāju rindu un prioritizē pacientus. Ja psihiatrs lemj, ka pacientam konsultācija ir nepieciešama steidzami, tad pacients uz konsultāciju tiek pierakstīts steidzamības kārtā," stāsta Ošeniece.

 

Ja vajag steidzami, var tikt steidzami!

Tikmēr Renāte Snipe piebilst, ja bērna ārstējošais ārsts uzskata, ka USG izmeklējums vajadzīgs steidzami, to Bērnu slimnīcā var nodrošināt steidzamības kārtā.

"Svarīgi, lai ārsts Bērnu slimnīcas Profesionāļu portālā piesaka pacientu steidzamības rindā, precīzi aprakstot ar pamatojumu, kādēļ pacients nevar gaidīt kopējā rindā. 

 

Tāpēc vecākiem, kuru bērniem izmeklējums patiešām nepieciešams, nav jāmeklē iespēja to veikt par saviem līdzekļiem, bet gan jāprasa ģimenes ārstam vai speciālistam pareizi noformēt nosūtījumu. 

 

Ja steidzamības rindas pieteikums būs pamatots, ar ģimeni sazināsies Bērnu slimnīcas speciālisti un informēs, kad jāierodas uz izmeklējumu.

 

Ja vecāki ir ļoti satraukušies par bērna veselību, bet ģimenes ārsts neuzskata, ka izmeklējums vajadzīgs steidzamības kārtā, Bērnu slimnīcā ir iespēja tikt uz konsultāciju pie tiešās pieejamības pediatra vai arī aptuveni 10 dienu laikā saņemt konsultāciju pie pediatra, piesakot vizīti iepriekš. Ja Bērnu slimnīcas pediatrs uzskatīs, ka nepieciešams USG izmeklējums steidzamības kārtā, viņš iedos šādu nosūtījumu," teic daktere.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti