Apstiprina pedagogu algu celšanu; iepriekš izsludinātais streiks notiks

Šodien, 2023. gada 21. aprīlī, valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par pedagogu darba samaksu un valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai. Līdz ar to valdība pēc būtības ir izpildījusi visas pedagogu arodbiedrības streika pieteikuma prasības.
Foto: Zane Bitere, LETA

FOTO: LETA

Foto: Zane Bitere, LETA

Šonedēļ, 18. aprīlī, valdība apstiprināja pedagogu zemākās darba samaksas pieauguma indikatīvo grafiku laikposmam no 2023. gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim.

 

Grafikā vienas darba stundas izmaksa attiecībā pret normatīvos noteikto zemāko darba algas likmi pirmsskolas izglītības pedagogiem 2023./2024.m.g. ir 7,75 eiro, bet pārējiem pedagogiem - 8,50 euro. Līdz 2025.gadam samaksa par zemāko stundas likmi sasniegs 10,35 eiro visām pedagogu grupām.

 

Saskaņā ar grafikā noteikto, pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likme palielinās par 15,8% - no 1070 eiro 2022./2023.m.g. līdz 1240 eiro par likmi no 2023. gada 1. septembra. Tādējādi pakāpeniski turpinās nevienlīdzības mazināšana darba samaksā starp pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksu un pārējo izglītības pakāpju un izglītības veidu pedagogiem. Nevienlīdzība veidojas tādēļ, ka pirmsskolas izglītības pedagogu slodze ir 40 darba stundas nedēļā, bet pārējiem pedagogiem normatīvos  noteiktā darba slodze ir 36 darba stundas nedēļā (sākot ar 2023. gada 1. septembri).

 

Grozījumi Pedagogu darba samaksas noteikumos paredz arī par 13,3% paaugstināt zemāko mēneša darba algas likmi par 30 stundu darba nedēļu vispārējās pamata un vispārējās vidējās izglītības pedagogiem - no 900 eiro par likmi 2022./2023.m.g. līdz 1020 eiro no 2023. gada 1. septembra. Tā kā vispārējās pamata un vispārējās vidējās izglītības pedagogiem no 2023. gada 1. septembra darba slodze, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei, tiek mainīta un būs  36 stundas nedēļā, attiecīgi mēneša darba algas likme būs 1224 eiro. Tā kā atbalsta personāla slodzes apmērs vienmēr ir bijis tāds pats kā vispārējās izglītības pedagogiem, mainoties vispārējās izglītības pedagogu slodzēm un atalgojumam, mainās slodzes un atalgojums arī atbalsta personālam.

 

Atbilstoši tiek palielinātas arī  zemākās mēneša darba algas likmes vispārējās izglītības un interešu izglītības iestāžu vadītājiem, kā arī izglītības metodiķiem. Savukārt, profesionālās vidējās izglītības iestāžu pedagogiem saglabājas noteiktā darba slodze 1320 darba stundas gadā (30 stundas nedēļā) un attiecīgi zemākā mēneša darba algas likme 1020 eiro no 2023.gada 1.septembra.

Grozījumi paredz arī izglītības iestāžu vadītāju, viņu vietnieku un struktūrvienību vadītāju zemākās mēneša darba algas likmju izmaiņas, lai ievērotu grafikā noteikto principu, ka administratīvajam personālam tiek nodrošināta vismaz zemākā vienas darba stundas samaksas likme, kas nav zemāka kā vispārējās izglītības pedagogam. Vienlaikus jau tagad likums nosaka, ka izglītības iestādes vadītājā vietnieka atalgojumam jābūt vismaz 80% apmērā no konkrētās izglītības iestādes vadītāja atalgojuma.
No 2023.gada septembra par 13% tiek paaugstinātas arī augstskolu akadēmiskā personāla zemākās mēneša darba algas likmes visiem augstskolu akadēmiskā personāla amatiem, saglabājot līdzšinējās atlīdzības atšķirības proporcijas starp amatiem.

 

Reklāma
Reklāma

Savukārt līdz 2023.gada 31.oktobrim IZM plāno veikt visu pedagoģisko amatu (izņemot akadēmisko personālu) izvērtēšanu, tajā skaitā arī administrācijas amatu, algas likmes gradācijas noteikšanai.

Šodien apstiprināti grozījumi arī MK 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 376 "Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs". Saskaņā ar grozījumiem tiek palielināts mērķdotācijas apmērs vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības, vispārējās pamata un vispārējās vidējās izglītības programmās. Mērķdotācijas aprēķinā atbilstoši pašvaldības administratīvajai teritorijai tiek piemēroti reģionālie koeficienti, papildu koeficientus piemēro arī atbilstoši īstenotajai izglītības programmai.

 

Papildus nepieciešamais finansējums visu pedagogu darba samaksas nodrošināšanai 2023. gadam ir 11,8 milj. eiro, 2024. gadam no 2023. gada 1.septembra palielinātās pedagogu darba samaksas nodrošināšanai – 35,6 milj. eiro, savukārt pedagogu darba samaksas palielinājumam no 2024. gada 1. janvāra nepieciešamais finansējums tiks noteikts atbilstoši zemākās mēneša darba algas likmes palielinājumam. 

 

Līdz ar šodien valdības apstiprinātajām izmaiņām normatīvajos dokumentos, zemākās darba samaksas paaugstināšana un darba slodzes sabalansēšana paredzēta visiem pedagogiem, tai skaitā:

  • Pirmsskolas izglītības pedagogiem
  • Vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogiem
  •  Profesionālās izglītības pedagogiem
  • Profesionālās ievirzes izglītības mūzikā, mākslā, dejā un sportā skolotājiem
  • Interešu izglītības skolotājiem
  • Izglītības psihologiem, sociālajiem pedagogiem, skolotājiem logopēdiem, speciālajiem pedagogiem, pedagoga palīgiem
  • Izglītības iestādes vadītājiem, izglītības iestādes vadītāju vietniekiem,
  • Lektoriem, asistentiem, profesoriem, asociētajiem profesoriem un docentiem  augstākās izglītības iestādē
  • Lektoriem, docentiem un asistentiem koledžā

 

Izglītības un zinātnes ministrija uzsver, ka, lai iestādes ietvaros nodrošinātu pedagogam pilnas slodzes darbu un konkurētspējīgu atalgojumu, ir nepieciešams veidot reģiona un novada demogrāfiskajai situācijai atbilstošu izglītības iestāžu tīklu, ņemot vērā kvantitatīvos un kvalitatīvos kritērijus,  piemēram, minimālais izglītojamo skaits 7.-9.klasē un 10.-12.klasē, maksimālais attālums starp izglītības iestādēm, izglītojamo blīvums pašvaldībā, skolēnu īpatsvars ar augstiem un zemiem sasniegumiem centralizētajos eksāmenos un pārējos eksāmenos, kā arī obligāto centralizēto eksāmenu indekss. 

Tāpat ministrija atgādina, ka valdība nosaka pedagoga zemākā atalgojuma līmeni, par kuru mazāk darba devējs – pašvaldība – pedagogam nedrīkst maksāt. Valsts nenosaka konkrētu algu līmeni skolās, tā ir pašvaldības kompetence. 2022. gada 1.septembī stājās spēkā jaunais izglītības iestāžu finansēšanas modelis – “skolēns pašvaldībā”, kas skolu dibinātāju – pašvaldību rokās nodod iespēju un atbildību izlemt - kādas, cik lielas un cik noslogotas skolas sava novada bērniem attīstīt un kā veidot optimālu, konkurētspējīgu skolotāja atalgojumu. 

Saistītie raksti