Lūgums pēc palīdzības: sešgadīgajai koknesietei Dārtai nepieciešama palīdzība ārstēšanās apmaksai Slovākijā

Guntai ir pieci bērni. Viņa ir īsta paraugmamma – mīloša, spēcīga un pašaizliedzīga. Viņas vidējai meitiņai Dārtai ir smaga diagnoze – bērnu cerebrālā trieka. Šobrīd meitenei ir nepieciešams iziet ārstēšanās kursu speciālajā klīnikā “Adeli Medical Cеnter” Slovākijā. Jau 13. martā Dārtu gaida šajā klīnikā. Nepieciešama palīdzība.
Visi ģimenes bērni, izņemot Dārtu, ir veseli.

FOTO: no personīgā arhīva

Visi ģimenes bērni, izņemot Dārtu, ir veseli.

Gunta pati nāk no daudzbērnu ģimenes – neskaitot viņu pašu, ģimenē bija vēl seši brāļi un māsas. Ģimene ir galvenais Guntas dzīvē. Pirmā meitiņa piedzima, kad Guntai bija 24 gadi. Pēc diviem gadiem ģimenē ienāca dēls. Dārta bija trešais bērniņš. Kad viņa piedzima, vecākajai māsai bija 11 gadi, bet brālim – septiņi. 

 

Kad Dārtai bija divi gadiņi, Gunta laida pasaulē vēl vienu meitiņu, bet pirms 2 gadiem ģimenē piedzima piektā mazulīte. Visi bērni, izņemot Dārtu, ir veseli.

 

Akcijas “Labo darbu diena radio Baltkom” ietvaros radio Baltkom ēterā izskanēja Dārtai veltīta labdarības programma “Zaļā lampa”. Lai palīdzētu Dārtai Strazdiņai, darbojas ziedojumu tālrunis 9 000 63 84.

Maksa par zvanu – 1,42 eiro. Labdarības fondā BeOpen Dārtai ir atvērts arī ziedojumu konts: .

Labdarības fonds BeOpen

Reģ.Nr. 50008218201,

Konta Nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10

Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)

Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Dārtai Strazdiņai

No ziedotajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

 

 

Ar šo ģimeni fonds iepazinies pirms gada, kad Gunta pirmo reizi vērsās pēc palīdzības projektā “Zaļā lampa”. Pagājušajā gadā izdevās savākt nepieciešamo summu, kas ļāva Dārtai apmaksāt ārstēšanās kursu ar cilmes šūnām un iziet nopietnu rehabilitāciju. 

 

Ģimene ir bezgala pateicīga ikkatram, kas toreiz atsaucās un palīdzēja. Māmiņa ar prieka asarām acīs stāsta, ka pēc pirmā ārstēšanas kursa Dārtiņa iemācījās turēt muguru. Pēc otrā kursa Dārta sāka stabili pati turēt galvu un viņai vairs nav nepieciešama speciāla fiksējoša ierīce. Tagad Dārtiņa jūtas tik droši savos ratos, ka var pati tajos nosēdēt bez speciālām drošības jostām, kas agrāk nebija iespējams. Viņa cītīgi mācās patstāvīgi ēst un jau spēj paņemt rokās priekšmetus.

 

“Mūsu prieks ir neizsakāms un neaprakstāms. Mēs esam laimīgi un lepojamies ar Dārtas sasniegumiem. Meitiņa pati ir ļoti priecīga, kad viņai sāk padoties kāda jauna kustība. Tie ir patiesi laimes mirkļi ar prieka asarām, tie ir svētki mums visiem. Un tas viss kļuva iespējams pateicoties cilvēku atbalstam, kuri palīdzēja mums apmaksāt ārstēšanos”, stāsta mamma.

 

Pagājušajā gadā savāktie līdzekļi tika izlietoti tikai un vienīgi klīnikas rēķinu apmaksai. Visus pārējos izdevumus, kas saistīti ar ceļu un dzīvošanu, ģimene sedza pati.

Gunta uzskata, ka pagājušais gads viņai ir bijis laimīgs. Dārtiņas veselības stāvoklis sāka uzlaboties, bet pati Gunta atsāka darbu un tagad var strādāt attālināti no mājām.

Vecākā meita Annija šogad pabeigs 9. klasi I. Gaiša Kokneses vidusskolā, bet Raivo, kurš šobrīd mācās 7. klasē, gatavojas absolvēt Kokneses Mūzikas skolas saksofona klasi.

Annija ir galvenais māmiņas palīgs – ne tikai mājas darbos, bet arī bezgalīgajos braucienos ar Dārtu pie ārstiem un uz rehabilitācijas procedūrām. Vēl viņa dejo jauniešu deju kolektīvā, apmeklē mūzikas studiju, kur spēlē basģitāru un bungas, kā arī darbojas skolēnu pašpārvaldē skolā.

 

Raivo ir 13 gadi. Viņš ar prieku nodarbojas ar Dārtu – kā treneris-fizioterapeits tur māsu aiz rociņām, mācot viņu celties kājās. Līdztekus mācībām mūzikas skolā, Raivo kopā ar Kokneses pūtēju orķestri gatavojas Dziesmu un deju svētkiem.

Lotei ir četri gadiņi. Viņa piedzima neilgi pirms pandēmijas. Tagad Lote jau iet dārziņā. Mammai izdodas atrast laiku, lai vadātu viņu uz vingrošanas nodarbībām Kokneses sporta centrā. Jaunākajai meitiņai Martai ir divi gadiņi. Viņa ir sākusi iet dārziņā un jau ir iejutusies tur. Visi bērni ir veseli, apdāvināti un talantīgi. Skaidrs, ka māmiņas sirds visvairāk sāp par Dārtu.

 

Kas notika ar Dārtu 

Dārtai ir tipisks bērnu cerebrālās triekas gadījums nepareizi pieņemtu dzemdību dēļ. Izrakstoties no dzemdību nama, Gunta juta, ka ar mazulīti kaut kas nav kārtībā, jo ar pirmajiem bērniem viss bija citādāk. Taču ārsti tikai raustīja plecus un aicināja Guntu necelt paniku.

Pusgada vecumā Gunta ar Dārtu beidzot tika Gaiļezera bērnu slimnīcā, kur piedzīvoja īstu šoku. Ārsts atklāja viņai, ka meitene nekad nevarēs redzēt, dzirdēt, runāt, turēt galvu, sēdēt, staigāt… Mediķi neslēpa, ka Guntai vajadzētu padomāt par Dārtas iekārtošanu speciālā ārstniecības iestādē.

 

Reklāma
Reklāma

Ja Gunta toreiz būtu paklausījusi un nolaidusi rokas, Dārtas liktenis būtu neapskaužams. Taču pateicoties māmiņas bezgalīgajai mīlestībai un milzīgajam ieguldītajam darbam, Dārtai ir iespēja baudīt laimīgu bērnību mīlošas ģimenes lokā. Gunta atzīstas, ka viņai ir ļoti paveicies ar vīru – bez viņa palīdzības un atbalsta viņa galā netiktu. Gatis ir policists, kopā viņi ir jau 17 gadus. Gunta uzskata šos gadus par laimīgiem, neraugoties uz Dārtas smago slimību.

 

Gunta sauc Dārtu par “mūsu saulīti” un atzīst, ka nepazīst nevienu citu, kas mācētu tik sirsnīgi priecāties. Katru rītu Dārta mostas ar smaidu, it kā būtu atnākusi uz svētkiem. Katrs dzīves mirklis dara viņu laimīgu. Neraugoties uz hroniskajām sāpēm, no kurām parasti cieš bērni ar bērnu cerebrālo trieku.

Guntai ļoti patīk šīs rindas:

Katrs bērns ir kā taurenis vējā.

Daži spēj lidot augstāk kā

citi, bet katrs no viņiem

Lido tik labi, cik spēj.

Kāpēc salīdzināt citu ar citu?

Katrs ir atšķirīgs!

Katrs ir īpašs!

Katrs ir skaists!

 

Bet savu dzīves filozofiju Gunta raksturo šādi:

“Tā mēs visi kopā darbojamies. Rūpējamies viens par otru, iepriecinām viens otru. Dalāmies ar labajām lietām. Protams, ir brīži un dienas, kad ir grūtāk – saule jau arī nespīd katru dienu. Bet, neraugoties uz to, spējam priecāties par katru dienu un viens par otru!

Es novēlu ikvienam būt laimīgam! Vairāk smaidīt, priecāties un prast novērtēt to, kas mums ir apkārt! Spēt ieraudzīt tās mazās lietiņas un priecāties par tām! Un pateikties par katru doto brīdi, dienu un iespēju!”

Ja jūs lasāt šo tekstu, jums ir lieliska iespēja izdarīt labu darbu – atbalstīt šo slimo sešgadīgo meiteni, līdz ar to arī viņas māmiņu un visu ģimeni.

 

Kam nepieciešami līdzekļi

Intensīvs ārstēšanās un rehabilitācijas kurss medicīnas centrā ADELI Slovākijā.

Kursu īsteno profesionāļu komanda – fizioterapeiti, logopēdi, manuālie terapeiti, masieri, medmāsas un  citu jomu speciālisti vadošā neirologa vadībā un uzraudzībā. Programma tiek izstrādāta individuāli. Klīnikai ir liela pieredze bērnu ar dažādu stadiju un formu cerebrālās triekas ārstēšanā un rehabilitācijā.

Klīnikā ADELI standarta terapijas kurss ilgst no divām līdz četrām nedēļām, nodarbības notiek piecas stundas dienā, sešas dienas nedēļā. Ar katru pacientu strādā individuāla ārstu komanda. Kursa beigās sasniegtie rādītāji tiek fiksēti un salīdzināti ar sākotnējo stāvokli. Kursu ieteicams iziet vismaz divas reizes gadā. Klīnikas ADELI komandu konsultē slavenais austriešu neirologs Heinrihs Binders.

Jau 13. martā Dārtu gaida šajā klīnikā. Meitenei nozīmētā kurss maksā 3708 eur. Dārtai ir nepieciešama šāda rehabilitācija divas reizes gadā. Tas nozīmē, ka ārstniecības kursu apmaksai šajā gadā ir nepieciešama mūsu palīdzība 7416 eur apmērā. Ceļa un uzturēšanās izmaksas ģimene, tāpat kā iepriekš, ir apņēmusies segt pati.

 

Kā palīdzēt

Ziedojumu tālrunis 9 000 63 84 darbojas Dārtas Strazdiņas atbalstam līdz 7. martam. Maksa par zvanu ir 1,42 eiro. Labdarības fonds BeOpen ir atvēris Dārtai ziedojumu kontu.

 

Labdarības fonds BeOpen

Reģ. nr. 50008218201,

Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10

Bankas SWIFT kods: CBBRLV22

Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Dārtai Strazdiņai

No ziedotajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Ja jums nepieciešama palīdzība, lūdzu, sazinieties ar mums: zala.lampa@gmail.com, info@beopen.lv

Labdarības autorprogramma ”Zaļā lampa” skan radio Baltkom 93.9 FM ēterā katru otrdienu plkst. 12.00. Programma top sadarbībā ar labdarības fondu  BeOpen. Programmas autores un vadītājas – žurnālistes Olga Avdēviča un Rita Troškina.

Saistītie raksti