Vai var stāties bezdarbniekos, esot bērna kopšanas atvaļinājumā?

"Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, saņemu vecāku pabalstu, bet uzrakstīju atlūgumu darba vietā. Vai varu stāties bezdarbniekos? Vai to var darīt tikai pēc tam, kad beidzies bērna kopšanas atvaļinājums?" jautā portāla "Mammamuntetiem.lv" lasītāja.
Vecāks, kurš bērna kopšanas laikā uzraksta atlūgumu, var stāties bezdarbniekos un pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāks, kurš bērna kopšanas laikā uzraksta atlūgumu, var stāties bezdarbniekos un pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Iveta Olte skaidro, ka vecāks, kurš bērna kopšanas laikā uzraksta atlūgumu, var stāties bezdarbniekos un pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

 

Viņam būs tiesības to saņemt, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (to piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

 

Ja izpildās visi šie nosacījumi, ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

 

Taču nevar saņemt vienlaikus bezdarbnieka pabalstu un vecāku pabalstu.

 

Esot darba attiecībās, darba devējs piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu. No dienas, kad tiek pārtrauktas darba attiecības, tiek pārtraukts arī darba devēja piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums, bet piešķirto vecāku pabalstu turpina izmaksāt līdz vecāka izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam. 

Reklāma
Reklāma

 

Minētajā gadījumā personai ir iespēja izvēlēties:

  • saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa);
  • turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, uz kādu piešķirts vecāku pabalsts (līdz bērna 1 gada vai 1,5 gada vecumam) un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

 

Laiks, kad tiek saņemts vecāku un bērna kopšanas pabalsts, veido apdrošināšanas periodu un dod tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

 

Iemaksas šim sociālā riska gadījumam – bezdarbam – tiek veiktas no valsts budžeta līdzekļiem, un tas nozīmē, ka šis periods veido apdrošināšanas stāžu uz tiesībām saņemt bezdarbnieka pabalstu.

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti