Ministrijas meklē risinājumu CPV vakcinācijas pilnīgai nodrošināšanai arī zēniem

“Vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) ir viens no Veselības ministrijas prioritārajiem pasākumiem, kura nodrošināšanai mēģinām rast risinājumu un iegūt papildu līdzekļus, un, līdzko tas būs iespējams, mēs paplašināsim zēnu vecuma grupas vakcinācijas aptveri,” vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkotajā diskusijā “CPV vakcīna un zēnu diskriminācija Latvijā” norādīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane. Finanšu ministrija diskusijas laikā nāca klajā ar konkrētiem priekšlikumiem, kā Veselības ministrija esošo problēmjautājumu ar zēnu vakcināciju varētu atrisināt jau šogad.
Diemžēl onkoloģiskās saslimšanas pieaug visā pasaulē.

FOTO: Shutterstock.com

Diemžēl onkoloģiskās saslimšanas pieaug visā pasaulē.

Diskusijas “CPV vakcīna un zēnu diskriminācija Latvijā” mērķis bija pārskatīt lēmumu par valsts apmaksātas vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) nodrošināšanu meitenēm vecumposmā no 12 līdz 17 gadiem un zēniem tikai vecumposmā no 12 līdz 14 gadiem. Ārsti un ārstu asociācijas pauda kategorisku nostāju: nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.

 

 

Baltijas valstīs ar CPV izraisītiem audzējiem saslimt biežāk

“Pasaules valstis, pēc kuru parauga veselības aprūpes nozarē mēs tiecamies, piemēram, Skandināvijas valstis, Kanāda, Austrālija, – tās sen jau ir ieviesušas vakcināciju kā meitenēm, tā puišiem, un tagad šīs valstis pat sacenšas, kura pirmā pilnībā savā valstī izskaudīs saslimšanas ar CPV izraisītajiem audzējiem,” diskusijā norādīja ģimenes ārsts, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis un Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs. Viņš uzsvēra, ka attīstītās pasaules valstis saprot: maksimāli jāinvestē profilaksē, jo profilakse ir visas veselības aprūpes stūrakmens. “Onkoloģiskās saslimšanas pasaulē pieaug, un mums nepietiek finansējuma to ārstēšanai. Turpretī mēs saviem iedzīvotājiem šādu vakcināciju arvien nepiedāvājam pilnā apmērā. Es gribu akcentēt, ka mūsu reģionā CPV infekcija ir ārkārtīgi izplatīta, ar CPV saistītās onkoloģiskās saslimšanas pie mums ir daudz biežāk sastopamas nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Līdz ar to šo vakcīnu lietderība un pamatojums tieši Baltijas valstīm ir ārkārtīgi būtisks,” akcentēja Ainis Dzalbs, rosinot nekavēties ar pilnvērtīgas vakcinācijas nodrošināšanu arī zēniem.

 

Iespējamie risinājumi CPV vakcinācijas pilnvērtīgai nodrošināšanai

“Veselības ministrija nav jāpārliecina – mēs izprotam vakcinācijas būtību,” diskusijā apliecināja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane. Viņa norādīja, ka arī tie zēni, kam pērn bija 14 gadi un kas valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV kādu iemeslu dēļ nokavēja, var to saņemt šogad. Tātad jau šobrīd valsts apmaksāta vakcinācija pieejama zēniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, nevis kā iepriekš medijos bija izskanējusi informācija par vecumposmu no 12 līdz 14 gadiem. “CPV vakcinācija ir viens no Veselības ministrijas prioritārajiem pasākumiem, kura nodrošināšanai mēģinām rast risinājumu un iegūt papildu līdzekļus, un, līdzko tas būs iespējams, mēs paplašināsim zēnu vecuma grupas vakcinācijas aptveri,” teica Veselības ministrijas pārstāve. 

 

“Ir jāpanāk, lai jau šogad pie CPV vakcīnas būtu iespēja tikt visiem zēniem grupā no 12 līdz 17 gadiem. Tāds ir mūsu mērķis.

 Un nepalaist vēl tūkstošiem nesavakcinētu zēnu lielajā dzīvē,” diskusijā teica profesore, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Viņa Veselības ministrijai piedāvāja konkrētu risinājumu, ko iespējams ieviest uzreiz: “Pēc vakcinācijas aptveres datiem mēs redzam, ka šobrīd netiek izlietotas visas iegādātās vakcīnas devas, kas paredzētas konkrētajam vakcinācijas periodam un vakcinācijas grupām. Tas tāpēc, ka visi lēmumu par vakcināciju nepieņem vienā gadā. Tad kāpēc neļaut nākt vakcinēties visiem, kas to vēlas, kāpēc neļaut atlikušās devas izmantot tiem zēniem, kam šobrīd ir 16 un 17 gadi un kas vēlas vakcinēties?” 

 

Reklāma
Reklāma

Arī Finanšu ministrija saredz iespējas, kā valsts apmaksātu vakcināciju visiem zēniem vecumā no 12 līdz 17 gadiem nodrošināt jau šogad: “Manuprāt, jautājums ir atrisināms jau šogad, un tam ir vairāki ceļi. Tas ir jāatrisina jo īpaši tāpēc, ka šī vakcinācija ir nesaraujami saistīta ar demogrāfiju – pagājušajā gadā dzimstība ir kritusies par 10%, un tas ir milzīgs skaitlis! Līdz ar to par katru no mūsu bērniem mums ir jāparūpējas labākajā veidā,” diskusijā pauda Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka. Viņa norādīja, ka viens variants ir jau profesores Daces Zavadskas minētais – ar neizmantotajām vakcīnu devām. 

 

“Otrs risinājums – šajā gadā Veselības ministrijai ir piešķirti papildu 5 miljoni eiro tieši veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai bērniem, un es lūgtu Veselības ministriju skatīties šajā virzienā – vakcinācijai nepietiekamais finansējums būtu meklējams tur. Šo 5 miljonu mērķis bija nosegt bērniem to, kas mums vēl trūkst,” norādīja Karīna Ploka. Viņa piedāvāja arī trešo variantu: Veselības ministrijai gada beigās doties uz Ministru kabinetu prasīt trūkstošo finansējumu. “Tas ir veids, kā Veselības ministrija nosedz daudzas savas vajadzības, ja redz, ka ieplānotā summa nav segusi visas izmaksas. Šobrīd gan es to nevaru apgalvot, bet, virzot šādu dokumentu uz Ministru kabinetu, ka ir nepieciešams papildu piešķīrums bērniem, rezultātam vajadzētu būt pozitīvam,” ar priekšlikumiem, kā Veselības ministrija var risināt samilzušo situāciju, dalījās Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka. 

 

Diskriminācija ir jānovērš nekavējoties

Viņa piebilda, ka ir vērts uz risināmo jautājumu paskatīties arī no juridiskā viedokļa: “Ja kāds vecāks Satversmes tiesā iesniegtu pieteikumu par to, ka meitenēm vakcinācija ir valsts apmaksāta, bet zēniem nav, es ar diezgan lielu varbūtību varu teikt, ka iznākums būtu diskriminācijas atzīšana.”

 

Kā medijus iepriekš bija informējusi Imunizācijas valsts padome, šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, kas abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem. Tāpēc nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.

 

Diskusijā piedalījās ārsti no dažādām asociācijām: Imunizācijas valsts padomes, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas, Latvijas Onkologu asociācijas, Latvijas Ķirurgu asociācijas un Eiropas Koloproktoloģijas biedrības un citi. Tāpat sarunā piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra. 

 

Diskusija “CPV vakcīna” ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par diskusijas saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti