Drīz jāgatavo dokumenti nodokļu deklarācijai: vai par zobu protezēšanu var atgūt pārmaksātos nodokļus?

Tuvojas brīdis, kad iedzīvotājiem Valsts ieņēmumu dienestā (VID) būs jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija, lai atgūtu no valsts pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (20% no šo izdevumu kopsummas). Tiek vākti un vētīti čeki par 2022. gada izdevumiem, tostarp arī par zobārstniecības pakalpojumiem – zobu implantiem un protēzēm. Bet vai tie ir attaisnotie izdevumi?
Šādas nianses nosaka Ministru kabineta Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šādas nianses nosaka Ministru kabineta Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

Žurnāla “Likums un Taisnība” lasītājs Roberts jautā: “Vai pie attaisnotiem izdevumiem, par kuriem atpakaļ var saņemt pārmaksātos nodokļus, ir pieskaitāmi arī zobu implanti/zobu protēzes?”

 

VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa skaidro:

“Atbilstoši Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumos Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”  1.2 pantā noteiktajam, attaisnotajos izdevumos ietveramie izdevumi ir “par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu (tai skaitā izdevumi par olšūnu punkciju (folikulu iegūšanu, izmantojot punkciju), zobārstniecības pakalpojumiem (ieskaitot zobu protezēšanu), endoprotēžu un citu veidu ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no Nacionālā veselības dienesta vai citu personu līdzekļiem”.

Reklāma
Reklāma

 

Tātad pie attaisnotiem izdevumiem, par kuriem var saņemt nodokļa atmaksu, pieskaitāmi arī zobu implantu un zobu protēžu izgatavošanas izdevumi."

Saistītie raksti