Vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā drīkst saņemt darba devēja labumus?

"Vai, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, no sava darba devēja drīkstu saņemt palīdzību (naudas izteiksmē), piemēram, par komunālo maksājumu segšanu utt.? Kā ir ar dzimšanas dienas, vārdadienas, Ziemassvētku dāvanām?" portālam LVportals.lv jautā Anitra.
Saņemot darba devēja labumus, lielākā daļa no tiem tiek aplikti ar nodokļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Saņemot darba devēja labumus, lielākā daļa no tiem tiek aplikti ar nodokļiem.

Saņemot darba devēja labumus, lielākā daļa no tiem tiek aplikti ar nodokļiem. Darba devēju un darba ņēmēju obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

 

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no algota darba veic arī par darba devēja dāvanām un balvām darbiniekiem, darba devēja samaksātajiem maksājumiem par darbinieka saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem un patērēto elektroenerģiju, citiem darbinieka labā izdarītiem darba devēja maksājumiem vai labumiem, no kuriem ietur algas nodokli.

 

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā saņemat vecāku pabalstu, jautājums varētu būt par to, vai netiks ierobežots šī pabalsta apmērs.

 

Reklāma
Reklāma

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska norāda: “Ja vecāku pabalsta saņemšanas laikā, kad atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējs jums vēlas sniegt materiālu atbalstu naudas izteiksmē, tad, protams, viņam uz to ir tiesības.

Lai vecāku pabalsts tiktu izmaksāts pilnā apmērā (nevis 50 % apmērā no piešķirtā pabalsta), darba devējam Valsts ieņēmumu dienestam ir korekti jānorāda jums izmaksāto summu atšifrējums, proti, ka tā nav darba alga, un attiecīgi šajā mēnesī, kad ir ienākumi, nevar būt norādītas nostrādātās stundas.”

 

Avots: LVportals.lv, Lidija Dārziņa

Saistītie raksti