Kā rīkoties, ja darbinieks ierodas darbā apslimis

"Kolēģe nāk uz darbu ar lielu klepu, iesnām, temperatūru. Vai var, būdams saslimis, nākt uz darbu? Uztraucos par savu un bērna veselību, ja mani aplipinās," portālam LVportals.lv raksta Anna.
Uzņēmumā jābūt izstrādātām vadlīnijām vai iekšējiem normatīvajiem aktiem situācijās, kad darbiniekam tiek konstatētas elpceļu slimības.

FOTO: Shutterstock.com

Uzņēmumā jābūt izstrādātām vadlīnijām vai iekšējiem normatīvajiem aktiem situācijās, kad darbiniekam tiek konstatētas elpceļu slimības.

Situāciju skaidro juriste Olga Lauva, sakot, ka šādā gadījumā darbiniekam būtu jāinformē darba devējs un jāvienojas par to, ka darbinieks var doties uz mājām vai pie ārsta. Ārsts pēc darbinieka apskates var izlemt, vai izsniegt viņam darbnespējas lapu, kas attaisnotu darbinieka prombūtni.

 

Darba likuma 147. pants paredz gadījumus, kad, laicīgi paziņojot darba devējam, darbiniekam ir tiesības uz īslaicīgu apmaksātu prombūtni. 

 

Īslaicīga prombūtne ir, ja:

  • darba devējs nodrošina iespēju grūtniecei atstāt darba vietu, lai veiktu veselības pārbaudi pirmsdzemdību periodā, ja šādu pārbaudi nav iespējams veikt ārpus darba laika;
  • darbiniekam ir tiesības uz īslaicīgu prombūtni, ja viņa tūlītēja klātbūtne darbā nav iespējama nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu dēļ;
  • darbiniekam, kura aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, ir tiesības uz īslaicīgu prombūtni bērna saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kā arī, lai piedalītos bērna veselības pārbaudē, ja šādu pārbaudi nav iespējams veikt ārpus darba laika;
  • par īslaicīgu prombūtni darbinieks savlaicīgi paziņo darba devējam. Īslaicīga prombūtne nevar būt par pamatu darba devēja tiesībām uzteikt darba līgumu.

 

Darba likumā nav noteikts īslaicīgas prombūtnes ilgums, tāpēc tas būtu jānoregulē uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos. Savukārt darbiniekam ir pienākums uzrādīt darba devējam pierādījumus par ārsta apmeklējumu.

 

Reklāma
Reklāma

Uzņēmumā jābūt izstrādātām vadlīnijām vai iekšējiem normatīvajiem aktiem situācijās, kad darbiniekam tiek konstatētas elpceļu slimības, piemēram, Covid-19. Darbiniekiem jābūt informētiem, ka nevar nākt uz darbu vai turpināt veikt darba pienākumus, ja ir elpceļu infekcijas pazīmes. Saslimšanas gadījumā darbiniekam jāpaliek mājās un jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, it īpaši, ja darbs ir saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība”.

 

Atbilstoši noteikumu 5. punktam darbinieks, kurš ir nodarbināts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai saistītajā darbā, neveic darba pienākumus, ja viņš var radīt risku citu cilvēku veselībai un viņam izpaužas kāds no 5. apakšpunktā minētajiem iespējamās infekcijas slimības simptomiem.

 

Saskaņā ar noteikumu 7. punktu, ja darba devējam rodas aizdomas vai ir informācija, ka darbiniekam izpaužas kāds no šo noteikumu 5. punktā minētajiem simptomiem vai viņš ir saslimis vai inficējies ar kādu no šo noteikumu 1. pielikumā minētajām infekcijas slimībām, 

 

darba devējam ir tiesības nekavējoties nosūtīt darbinieku veikt veselības pārbaudi, lai izvērtētu iespējamo risku citu cilvēku veselībai.

 

Avots: LVportals.lv, juriste Olga Lauva

Saistītie raksti