Daļa Ukrainas skolēnu nolēmuši pamest Latvijas izglītības sistēmu

Ukrainas bēgļu bērnu iekļaušanās Latvijas izglītības sistēmā nav viegla. Valodas barjeras dēļ skolēni nevar pilnvērtīgi apgūt mācību vielu, un daļa izvēlas Latvijas izglītības sistēmu pamest pavisam, turpinot mācības Ukrainas skolās – attālināti.
Ukraiņu skolēniem problēmas aizvien sagādā nepietiekamās latviešu valodas zināšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Ukraiņu skolēniem problēmas aizvien sagādā nepietiekamās latviešu valodas zināšanas.

Prognozē izmaiņas

Līdz ar Ziemassvētkiem mēneša beigās Latvijas skolās noslēgsies pirmais mācību semestris, ko līdzās vietējiem skolēniem nomācījušies arī bērni no Ukrainas. Turklāt – latviešu valodā. Daļa skolēnu gan lēmuši mūsu izglītības sistēmu pamest dažādu iemeslu dēļ. 

Bet atbildīgajā ministrijā prognozē – drīzumā šīs tendences mainīsies un būs gaidāms Ukrainas skolēnu pieplūdums.

"Klausāmies ar bažām laika un citas prognozes no Ukrainas, cik saprotam, tad esošajos apstākļos, kad tiek iznīcināta civilā infrastruktūra, ļoti ticami, ka ir sagaidāms jauns bērnu pieplūdums atkal skolās," sacīja izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols.

 

Vajadzēja citādāk

Reklāma
Reklāma

Ukrainas bērniem, kas šeit jau mācās skolā, problēmas sagādā nepietiekamās latviešu valodas zināšanas. Lai gan bērniem ir individuālie mācību plāni, iekļaušanās ir grūta.

"Droši vien, ka vajadzēja viņiem dot vismaz pusgadu laika tikai latviešu valodai un tad likt iekšā mācību procesā," trešdien, 7. decembrī, debatējot Saeimā, sprieda Saeimas Izglītības komisijas priekšsēde Agita Zariņa-Stūre.

Nevalstiskās organizācijas aicināja vērtēt iespēju valodu intensīvāk mācīt caur nometnēm, interešu izglītību un citām ārpus skolas aktivitātēm.

Vairāk lasi šeit.

Saistītie raksti