Bērns, iespējams, gūst neatgriezenisku dzirdes traumu no veikalā nopērkamām spēļu pistolēm

Ķekavā vairāki mazi bērni traumēti ar vietējā veikalā nopērkamām spēļu pistolēm, kuras tur iegādājušies nedaudz vecāki bērni. Lietas izskatīšana jau nodota Valsts policijai. Patērētāju tiesību aizsardzības centrā atzīst, ka atbildība gulstas arī uz veikala vadības pleciem. Taču veikala vadība pašlaik neplāno izņemt preci no veikala plauktiem, bet sola ierobežot to tālāku pārdošanu bērniem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".
Ar it kā nevainīgo rotaļlietu satraumēti jau vairāki mazāki bērni, par ko sašutumu vecāki pauž kādā Ķekavas novada lapā sociālajā vietnē Facebook.

FOTO: Shutterstock.com

Ar it kā nevainīgo rotaļlietu satraumēti jau vairāki mazāki bērni, par ko sašutumu vecāki pauž kādā Ķekavas novada lapā sociālajā vietnē "Facebook".

Rotaļu pistoles bērniem pieejamas par nepilniem trim eiro. Atsevišķi nopērkamas arī lodītes. Ar it kā nevainīgo rotaļlietu satraumēti jau vairāki mazāki bērni, par ko sašutumu vecāki pauž kādā Ķekavas novada lapā sociālajā vietnē "Facebook".

 

 

  • "No vienas šādas rotaļlietas mans bērns ir, iespējams, guvis neatgriezenisku dzirdes traumu turpat pie skolas. Iesniegums policijā, protams, ir uzrakstīts, tam tiks pievienots arī mediķu slēdziens."
  • "Arī manam mazdēlam bija sašauta acs ar šāda veida rotaļlietu!"
  • "Arī uz manu dēlu šāva no pistoles ar dzeltenām plastmasa lodītēm pie lielās skolas puika no 5. klases."

 

No sarunas kameras priekšā uzrunātie vecāki atturējušies, taču iesniegumi policijā par notikušo jau nodoti.

 

"Baložu policijas iecirknī esam saņēmuši divus iesniegumus no Ķekavas novada iedzīvotājiem par to, ka viņu nepilngadīgiem bērniem – astoņu gadu vecumā – pienākušas klāt citas nepilngadīgas personas, kā noskaidrojām – 10 gadus vecas, un ar spēļu rotaļu pistoli raidīja šāvienus, pieliekot pistoli pie galvas," skaidroja VP Baložu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas  priekšnieka vietnieks Sandris Zālītis.

 

Valsts policijā piebilst, ka notikums fiksēts video novērošanas kamerās. Ieraksti jau pieprasīti Ķekavas novada domei. Patlaban policija veic arī pārrunas un pieņem paskaidrojumus no visām iesaistītajām pusēm un norāda, ka šāds huligānisms ir sodāma darbība.

 

Reklāma
Reklāma

Zālītis: "Darbības ir sodāmas. Vienīgā atšķirība ir tāda, ka administratīvā kriminālatbildība ir paredzēta no 14 gadu vecuma. 

No 11 gadu vecuma var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli. Materiālu izskatīšanas gaitā mēs noskaidrosim subjektu atbilstību likumam."

 

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā norāda, ka vēl nav saņemti vecāku iesniegumi par notikušo, taču aicina nekavēties un ziņot par tirdzniecībā esošām bērniem nedrošām rotaļlietām.

"Mums ir nepieciešams saņemt detalizētu informāciju par to, kāda prece, kas ir noticis, kur prece iegādāta. Lai varētu uzsākt tirgus uzraudzības darbības, kas nozīmē vērsties pie komersanta. Un nepieciešamības gadījumā ņemt šīs preces paraugus, testēt un, ja tā būs nedroša, tad aicināt un piespiest komersantu izņemt no tirgus šo te preci," skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane.

 

Lai arī veikala vadība ir nepatīkami pārsteigta par notikušo, prece tiek tirgota atbilstoši prasībām un pagaidām to izņemt no veikalu plauktiem neplāno.

 

"Es esmu informēta no Valsts policijas puses, kas ieradās pie mums vakar uz pārbaudi, kā arī no baumām, kas klīst apkārt, bet vecāki paši un skola mūs personīgi nav informējuši. Spēles būs pieejamas veikalu plauktos, bet tās varēs iegādāties tikai bērni kopā ar vecākiem," teic veikala vadītāja Sanita Gailuma.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā vēl piebilst, ka iepriekš jau bijis gadījums, kad citviet no preču sortimenta izņemts rotaļu šaujamierocis.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti