Ielās uzdarbojas pusaudžu bandas

Pēdējā laikā kriminālajā hronikā aizvien biežāk parādās nepilngadīgie, turklāt ar noziegumiem, kas ir daudz nopietnāki par sīkām zādzībām. Ir gan vardarbīgi laupīšanas uzbrukumi, gan piekaušana tāpat vien.
Savulaik Tieslietu ministrijas pētījumā secināts, ka nepilngadīgie atkārtotus noziegumus izdara biežāk nekā pieaugušie – 12 mēnešu griezumā recidīvs sasniedz pat vairāk nekā 40 procentu.

FOTO: Shutterstock.com

Savulaik Tieslietu ministrijas pētījumā secināts, ka nepilngadīgie atkārtotus noziegumus izdara biežāk nekā pieaugušie – 12 mēnešu griezumā recidīvs sasniedz pat vairāk nekā 40 procentu.

Septembrī sešpadsmit gadus veca jauniete Jelgavā pamatīgi piekāva par sevi četrus gadus jaunāku meiteni. Liepājā 17 gadus veca tehnikuma audzēkne ar astoņiem naža dūrieniem savainoja skolotāju. Šajā gadījumā uzbrucēja bija psihiski slima, bet ir arī parādījušās pusaudžu laupītāju bandas. Tikmēr vienīgā nepilngadīgo uzvedības korekcijas iestāde Naukšēni ar 1. oktobri likvidēta iestādes darbinieku pārkāpumu dēļ.

 

Nepilngadīgie spēj būt nežēlīgi

Šķiet, svaigākais gadījums noticis pavisam nesen, par to savā “Facebook” kontā informē advokāts Egons Rusanovs: “Mazgadīgu ukraiņu zēnu piekāva pie dzīves vietas – viens no piecu krievu valodā runājošu nepilngadīgu jauniešu (nez kāpēc gribas teikt spēcīgāku vārdu) bara. Kā allaž, kvantums neizbrīna, jo tā notika arī manā bērnībā. Bezmērķīgi sirojošs bars ar nolūku atņemt un pazemot. Protams, no sākuma tika paprasīti 50 centi, tad cigarete. Nu, viss kā parasti. Nepatika tumsnējā āda, tādēļ apvaicājās, vai gadījumā neesot čigāns. Uzzinot, ka no Ukrainas, kverpļi lepni paziņoja, ka esot par Krieviju. Tad no vietējā košumkrūma tika norautas kādas baltas ogas, kuras tika piedāvāts apēst. Kad zēns atteicās – sekoja sitieni. Rezultātā – smadzeņu satricinājums. Policija? Arī viss kā parasti.”

 

Kad piecas dienas nekas nenotika, zēna māte ar grūtībām pierādījusi, ka ir uzrakstījusi iesniegumu. “Nav arī pārliecības, ka ir izņemti videoieraksti (paradoksāli, bet viss notika blakus pašvaldības policijai). Skaidrs, ka vismaz ļaunprātīgs huligānisms pašreiz te netiek skatīts,” raksta Rusanovs.

 

Uzbrukums Rīgas centrā

Cits gadījums atspoguļots arī TV3 raidījumā “Degpunktā”. 1. oktobrī pieci jaunieši stāvēja Rīgas centrā pie veikala “Origo” un gaidīja citus, lai dotos svinēt drauga 21. dzimšanas dienu. Pie viņiem pienākusi  krieviski runājošu pusaudžu grupa, apmēram 12 cilvēki, vismaz puse nepilngadīgi, jaunākajam puikam bijuši vien apmēram astoņi gadi, bandā bijusi arī viena meitene.

 

Vispirms prasīti tabakas papīriņi, jubilārs centies nomierināt agresīvos svešiniekus un izvērst miermīlīgu sarunu, taču pēc mirkļa jau bijis zemē un sists. 

 

Kādam citam puisim izdevies uzbrucēju noraut nost, taču tad cits bandītēns izvilcis nazi.

Sācies haotisks tracis, četri cilvēki ievainoti, jubilārs cietis vissmagāk: “Man bija galvas saasiņojums, asins izplūdums un smadzeņu satricinājums. Četras dienas nogulēju slimnīcā, un tagad vēl joprojām ir gultas režīms desmit dienas. Katru dienu ir galvassāpes, spiediens galvā, guļu un neko nevaru. Ne darbs, ne mācības.”

 

Noziedznieki veiksmīgi aizbēguši, pēc visa spriežot, uzbrukums notika ar mērķi aplaupīt, jo vienam no cietušajiem atņemta mugursoma ar mantām. Cietušie skeptiski izsakās par policistu rīcību uzreiz pēc notikušā.

“Viņš neizrādīja nekādu interesi ņemt liecību no manis, paprasīja, kas tur notika, un tā arī aizbrauca, neņemot nekādu liecību. Atbrauca ar fotogrāfijām, lai mēģinātu atpazīt tās personas. Kaut ko jau dara, bet process tiek virzīts tikai tad, kad uz viņiem sabļauj,” uzskata jubilārs.

 

Laupītāji Ķengaragā

Reklāma
Reklāma

Tā gluži nav, ka policija nedara neko, augustā beidzot izdevās aizturēt bandu, kas siroja gar skolu sporta laukumiem Ķengaragā un atņēma bērniem telefonus un citas mantas. Pieci aizturētie ir 15 līdz 18 gadu veci, ne tikai laupījuši, bet arī piekāvuši garāmgājēju bez jebkāda iemesla.

 

Pavisam šokējošs gadījums noticis septembrī Dobelē, kur kādā graustā atrasts 55 gadus veca vīrieša līķis ar vairākām naža dūriena brūcēm. Visai ātri likumsargi notvēra četrus aizdomās turētos – 1994. gadā dzimušu vīrieti un trīs nepilngadīgos, jaunākajam ir 15 gadu, diviem 17. Visi jau iepriekš nonākuši policijas darbinieku redzeslokā, jaunieši par mantiskiem noziegumiem.

 

Nepilngadīgo kriminālatbildība

Kaut arī Krimināllikums paredz kriminālatbildību no 14 gadu vecuma, tendences rāda, ka par zādzībām un līdzīga rakstura noziegumiem vismaz pirmajās dažās reizēs reālu cietumsodu nepilngadīgie nesaņem – parasti tā ir nosacīta nebrīve, probācijas uzraudzība vai piespiedu sabiedriskais darbs. Protams, par slepkavību, kā Dobelē, tiešajiem dūrējiem cietumsods ir garantēts.

 

 

Šobrīd nepilngadīgie noziedznieki tiek turēti divās ieslodzījuma vietās – Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem un Iļģuciema sieviešu cietumā, kur ir speciāla nodaļa nepilngadīgajām noziedzniecēm. Pēc režīma šīs iestādes vairāk atgādina profesionāli tehnisko skolu – tur var pabeigt vidusskolu, iegūt kādu profesiju, tikai nedrīkst pēc stundām iet uz mājām.

Ja piespriestais ieslodzījuma termiņš ir garš un nebeidzas pēc pilngadības iestāšanās, jaunieti pārceļ uz parasto cietumu. Tiesa gan, ja runa ir par ne pārāk garu laika posmu, bieži ir gadījumi, kad atļauj palikt iestādē arī pēc pilngadības sasniegšanas. Pieaugušo cietumā tomēr ir citi tikumi, un pat daži mēneši tādā režīmā var atstāt neatgriezeniskas sekas.

 

Līdz 1. oktobrim jaunieši, kuri nonāca policijas redzeslokā, uzturējās arī sociālās korekcijas iestādē “Naukšēni”, kas tagad slēgta. Iemesls – Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas konstatētie pārkāpumi, personāls regulāri veicis pret viņiem fizisko un emocionālo vardarbību. Pret deviņiem iestādes darbiniekiem kopumā uzsāktas 13 administratīvās lietas.

Lēmuma pieņemšanas brīdī “Naukšēnos” atradās 16 jaunieši, kuri jau pavasarī nosūtīti katrs uz savu pašvaldību, un vairāki no viņiem jau atkal nonākuši policijas redzeslokā. 

 

Viens no viņiem Dobelē mēģināja nozagt televizoru, kas izrādījās par smagu un saplēsts.

 

Situācija ir satraucoša

Pēdējos gadus nepilngadīgo noziegumu statistika ir noturīga, taču ar nelielu tendenci uz pieaugumu – gada laikā fiksēti vidēji 500 nepilngadīgo likumpārkāpumu. Zīmīgi, ka 90 % no tiem paveic tieši jaunieši. Šā gada pirmajā pusgadā ar nepilngadīgo dalību konstatētas 57 zādzības un mantas piesavināšanās nelielos apmēros un 34 nopietnākas zādzības. Vēl 24 gadījumos notikusi tīša mantas bojāšana vai iznīcināšana un 15 laupīšanas.

 

Savulaik Tieslietu ministrijas pētījumā secināts, ka nepilngadīgie atkārtotus noziegumus izdara biežāk nekā pieaugušie – 12 mēnešu griezumā recidīvs sasniedz pat vairāk nekā 40 procentu.

Saistītie raksti