Visvardarbīgākie bērni ir 15 gadu vecumā

Vardarbība jeb mobings skolās joprojam ir ļoti izplatīta parādība, taču pētījumi apliecina, ka visvardarbīgākie bērni ir tieši 15 gadu vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas 2009./2010.gadā veikto un 2012.gadā publiskoto pētījumu par skolēnu veselības ieradumiem 39 valstīs, Latvijā ir vieni augstākajiem vienaudžu vardarbības rādītājiem.

 

22% meiteņu un 24% zēnu 11 gadu vecumā ir vismaz divas reizes mēnesī cietuši no vienaudžu vardarbības.

Vienlaikus 10% aptaujāto meiteņu un 21% zēnu šajā vecuma grupā ir atzinuši, ka pēdējo dažu mēnešu laikā ir vismaz divas reizes mēnesī vardarbīgi izturējušies pret vienaudžiem.

 

Attiecīgi vardarbīgo zēnu un meiteņu īpatsvars pieaug vecākās vecuma grupās - 13 gadu vecu bērnu vidū: 21% meitenes, 31% zēnu, bet 15 gadu vecu jauniešu vidū: 23% meitenes, 36% zēnu.

 

Aktualizējas arī vardarbības problēma tiešsaistē. Par emocionālu pazemošanu internetā Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunī 2011.gadā saņemti 42 zvani, ziņojumā informē LM.

 

Latvijā jau vairākus gadus izglītības iestādēs tiek īstenota kustības "Draudzīga skola", kuras mērķi ir:

Reklāma
Reklāma

pilnveidot skolas psihosociālo vidi, lai attiecības starp bērniem, vecākiem, skolotājiem un skolas administrāciju tiktu balstītas savstarpējā cieņā un sadarbībā; uzlabot skolēnu, skolotāju, vecāku un skolas administrācijas savstarpējo sadarbību un sadarbību ar citām institūcijām un pašvaldību;

pilnveidot regulāru preventīvo darbu vardarbības profilaksei skolās.

Kustību koordinē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, un šajā kustībā ir iesaistījušas vairāk nekā 160 skolas visā Latvijā. 

 

LM arī norāda, ka Latvijas Universitāte ir sākusi Eiropas Sociālā fonda projektu "Atbalsta programmu izstrāde un īstenošana sociaļaš atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistsēmas izveidei". Projekta tiešais mērķis ir izzināt, modelēt, aprobēt un izvērtēt sociālās atstumtības risku mazināšanas un novēršanas sistēmu 13 - 25 gadus veciem jauniešiem 15 pašvaldībās, lai samazinātu sociālās atstumtības riskus un to jauniešu skaitu, kas agri pamet mācības un neturpina izglītību, kā arī veicinātu viņu profesionālās ievirzes izglītību un nodarbinātību, stiprinot iesaistīto institūciju kapacitāti, attīstot atbalsta sistēmu un paaugstinot projektā iesaistītā personāla kompetences līmeni. Projekta īstenošanas gaitā izstrādāta atbalsta programma skolēnu sociālās atstumtības risku mazināšanai, tostarp darbs ar bērniem ar uzvedības problēmām, tiek veikts pētījums, lai izvērtētu atbalsta programmu efektivitāti, izstrādāti un tiek ieviesti pašvaldību starpinstitucionālās sadarbības modeļi. 

 

Saskaņā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas situācijas izpēti patlaban izglītības iestādēm ir izveidojušās dažādas pieejas, kā risināt bērnu sociālās atstumtības problēmas, palīdzēt bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas. Ņemot vērā lielo ziņojumu skaitu par vardarbības gadījumiem skolās, secināms, ka ne visur situācija ir apmierinoša.

 

Lai minēto problēmu risinātu, nepieciešams izvērtēt iespējas, ieviest uz pierādījumiem balstītu programmu vardarbības un sociālās atstumtības mazināšanai visās Latvijas pašvaldību skolās. Patlaban projekts aptver tikai 15 Latvijas pašvaldību skolas, tādēļ, sākot ar 2014.gadu nepieciešams paredzēt, kā projekta aptveri paplašināt, uzsver LM.