“Mammamuntetiem.lv”: arī streika laikā ir jānodrošina Satversmē noteiktās bērnu tiesības uz izglītību

“Satversmē ir noteiktas bērnu tiesības uz izglītību, turklāt norādīts, ka pamatizglītība ir obligāta,” uzsver vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja. Un rodas jautājums: kurš un kā beztermiņa streika gadījumā nodrošinās Satversmē noteiktās bērnu tiesības?
“Mammamuntetiem.lv” jau iepriekš medijos ir paudusi nostāju, ka izglītības jomā Latvijā gadiem ilgi nav risināti vairāki nopietni jautājumi, tomēr neatbalsta, ka problēmu risināšanā izvēlētas metodes, kas kaitē gan bērniem, gan ģimenēm kopumā.

FOTO: Shutterstock.com

“Mammamuntetiem.lv” jau iepriekš medijos ir paudusi nostāju, ka izglītības jomā Latvijā gadiem ilgi nav risināti vairāki nopietni jautājumi, tomēr neatbalsta, ka problēmu risināšanā izvēlētas metodes, kas kaitē gan bērniem, gan ģimenēm kopumā.

77 % aptaujāto vecāku uzskata, ka streika gadījumā tiks ietekmēta viņu ģimenes ikdiena – liecina vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” veiktās aptaujas par skolotāju streiku dati. Aptauja augustā un septembrī norisinājās portālā “Mammamuntetiem.lv”, tajā piedalījušies 1433 vecāki no visas Latvijas.

 

Prasības skolotājiem izvirzītas uz bērnu labbūtības rēķina

LIZDA ir norādījusi, ka ir gaidāms beztermiņa streiks. “Mammamuntetiem.lv” akcentē divus aspektus, kuros bērni šādā situācijā ir apdraudēti: izglītības ieguves iespējas un fiziskā drošība. 65 % vecāku norāda, ka sagaidāmas problēmas ar bērnu pieskatīšanu, attiecīgi arī ar bērnu drošību, un 60 % uzskata, ka tiks iekavēta apgūstamā mācību viela.

 

Piemēram, brīvajās atbildēs vecāki uzsver: “Cieš bērnu izglītības līmenis un viņu psihoemocionālā veselība. 

Bērni jau gandrīz divus gadus ir pavadījuši, mācoties pidžamās! Uzskatu, ka ir bezatbildīgi uz viņu rēķina risināt savu algu jautājumus”,

“Plānots beztermiņa streiks, taču pārbaudes darbus, ieskaites neviens nav atcēlis. Lielākie cietēji būs bērni”, “Bērns iet speciālajā dārziņā, un adaptācijas laiks ir grūts. Pēc streika adaptācija būs jāsāk no jauna”.

 

“Mammamuntetiem.lv” jau iepriekš medijos ir paudusi nostāju, ka izglītības jomā Latvijā gadiem ilgi nav risināti vairāki nopietni jautājumi, tomēr neatbalsta, ka problēmu risināšanā izvēlētas metodes, kas kaitē gan bērniem, gan ģimenēm kopumā. “Šobrīd ķīlnieku lomā ir gan bērni, gan vecāki, gan darba devēji. Mēs esam pret šādām metodēm – tiek prasīti uzlabojumi skolotāju darbā uz bērnu rēķina. Turklāt gan uz viņu zināšanu, drošības un kopējās labbūtības rēķina! Satversmē bērnu tiesības ir skaidri atrunātas, un tās ir jāievēro,” stingri norāda Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Arī aptaujā vecāki pauž, ka valstisku problēmu risināšana nedrīkst notikt uz bērnu rēķina: 

 

“Bērniem nav jābūt politiskā bardaka upuriem”, 

“Mana cieņa pret skolotājiem mazinās, ja viņu ieskatā bērnu nākotne ir mazvērtīgāka par viņu cerētajiem ienākumiem”, “No vienas puses, atbalsts skolotājiem, no otras puses – neziņa, kad tad bērniem būs jāatsāk iet uz skolu”.

 

 

Valsts pienākums ir aizsargāt bērnu tiesības

Arī Tiesībsargs piekrīt “Mammamuntetiem.lv” paustajai nostājai, ka Satversmē noteiktās bērnu tiesības uz izglītību ir jāievēro. Laila Grāvere, Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja, skaidro, ka izglītības darbinieku streika gadījumā saduras Latvijas Republikas Satversmē noteiktās cilvēktiesību (pamattiesību) normas. “No vienas puses ir strādājošo tiesības streikot (108. pants), no otras – Satversmes 110. pantā noteiktā bērnu tiesību aizsardzība un tiesības uz izglītību (112. pants), tostarp uz pamatizglītību, kas noteikta kā obligāta [1].”

 

Viņa norāda, ka, interpretējot Satversmes 110. pantā noteiktās pamattiesības, jāņem vērā arī Latvijai saistošie starptautiskie cilvēktiesību dokumenti: “ANO Bērnu tiesību konvencijas 3. panta pirmā daļa nosaka bērna interešu prioritāti – visās darbībās attiecībā uz bērniem primārajam apsvērumam jābūt bērna interesēm. Satversmē noteiktais valsts pienākums aizsargāt bērna tiesības ir precizēts Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā, kura pirmā daļa paredz: 

 

“Tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras”.

Latvijas valsts ir ratificējusi Bērnu tiesību konvenciju, līdz ar to apņēmusies ievērot bērna interešu prioritāti. Tātad, ja saduras strādājošo – izglītības darbinieku kā pieaugušu cilvēku – tiesības un bērnu tiesības uz izglītību, prioritāri ir jānodrošina bērnu tiesības un intereses.” Jāatzīmē, ka šie paši principi būtu jāievēro jebkura streika gadījumā, kur tiktu aizskartas bērnu intereses.

Reklāma
Reklāma

 

Valstij un pašvaldībai ir jānodrošina bērnu pieskatīšana un pamatizglītība

“Liekas nepieņemami, ka ir skolas, kas piedalās streikā un nodrošina mācības, un ir tādas, kas uz nenoteiktu laiku būs slēgtas pilnībā, piemēram, manu bērnu skola,” “Mammamuntetiem.lv” aptaujā raksta kāds vecāks. Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere norāda, ka teorētiski visām skolām šajā situācijā bērniem būtu jānodrošina pamatizglītība. 

“Ievērojot bērnu tiesību un tiesisko interešu prioritātes principu, valstij un pašvaldībai pedagogu streika laikā bērnu interesēs ir jārod risinājums, kā nodrošināt drošu pieskatīšanu pirmsskolas vecuma bērniem un obligāto pirmsskolas sagatavošanu un pamatizglītību skolēniem. 

Tas būtu iespējams, vienojoties ar tiem darbiniekiem, kas nepiedalās streikā, vai rodot citu risinājumu bērnu pamattiesību nodrošināšanai,” “Mammamuntetiem.lv” norāda Laila Grāvere.

 

“Streiku likuma 30. panta otrā daļa paredz: “Darbiniekus, kas nepiedalās streikā un turpina darbu, nedrīkst piespiest uzņemties streikojošo darbinieku darbu”. Darbinieka, kas nepiedalās streikā, piespiešana uzņemties streikojošo darbinieku darbu, kā arī darbinieku pieņemšana darbā streikojošo darbinieku vietā ir administratīvi sodāma rīcība. Taču Streiku likums neaizliedz vienoties ar darbiniekiem, kas nepiedalās streikā, par papildu darbu.”
 

Skolotāju streiks laikā, kad bērnu izglītība ir cietusi attālinātajās mācībās
Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” atgādina: pētījumi liecina, ka iepriekšējo divu mācību gadu laikā – pandēmijas gados – ir nopietni kavēta mācību vielas apguve.

 

Informāciju par Satversmes tiesas 26.05.2022. spriedumu attālināto mācību lietā [2] sniedza dažādas pieaicinātās personas, piemēram, IZM, izklāstot, ka Izglītības kvalitātes valsts dienests veicis attālināto mācību izpēti laikā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, kā arī 2020./2021. mācību gadā – “secināts, ka krīzes situācijā īstenotajā attālinātajā izglītības procesā apgūtā mācību satura apjoms samazinājies par 30 līdz 50 procentiem atkarībā no izglītojamo vecumposma un izglītības iestādes izraudzītās pieejas”. Norādīts, ka attālinātās mācības esot veicinājušas nevienlīdzības pieaugumu izglītības kvalitātes ziņā atkarībā no tā, vai izglītības iestāde spējusi nodrošināt mācību procesa apjomīgāku individualizāciju vai arī lielāko daļu atbildības par mācību procesu atstājusi vecākiem.

 

Tāpat augstāk minētajā dokumentā norādīts, ka 

Pasaules Bankas pētījumā secināts: izglītības kvalitātes samazinājumu Covid-19 pandēmijas apstākļos piedzīvojušas visu pasaules valstu izglītības sistēmas. 

Lai arī kāda veida modeļi tiek izmantoti attālināto mācību organizēšanai, esot paredzams, ka pēc Covid-19 pandēmijas izglītības kvalitāte būs samazinājusies (skat. The COVID-19 Pandemic: Shocks to Education and Policy Responses. World Bank, 2020. Pieejams: https://openknowledge.worldbank.org/).


Kurš bērniem nodrošinās pusdienas?

Vecāki norāda uz vēl kādu neapspriestu jautājumu: vai izglītības iestāde streika gadījumā nodrošinās bērniem pusdienas? Kāds vecāks aptaujā raksta: “Bērns nevarēs apmeklēt PII, kas nozīmē, ka man jāpārplāno sava ikdiena, plus gaidāmi izdevumi par ēdināšanu.”

 

Vecāki bija rēķinājušies, ka, sākot no septembra, bērniem būs nodrošinātas siltas pusdienas – daudzās pašvaldībās tās bērniem joprojām ir bez maksas. 

“Mēs aicinām vecākus savai izglītības iestādei, kas plānojusi piedalīties streikā, uzdot šos jautājumus. Diemžēl bieži vien vecāki atturas uzdot it kā neērtus jautājumus, tomēr tie ir jāuzdod, aizstāvot savu bērnu intereses,” 

aicina Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa uzsver: 

“Mammamuntetiem.lv” ir par izglītības nozares sakārtošanu, taču ir pret jautājumu risināšanu uz bērnu un vecāku rēķina. 

 

Aptaujā vecāki pauž arī bažas, ka streiks nopietni ietekmēs viņu ģimenes budžetu, un tas notiek laikā, kad valsts piedzīvo inflāciju. “Man jāņem bezalgas atvaļinājums! Es to nevaru atļauties”, “Man ir divi bērnudārznieki – es nevarēšu strādāt, pelnīt”, “Streiks ietekmēs mūsu ģimenes budžetu”.

 

Atsauces: 
1. Latvijas Republikas Satversme. Pieejams: https://likumi.lv/ta/id/57980-latvijas-republikas-satversme

2. Satversmes tiesas spriedums Latvijas Republikas vārdā Rīgā 2022. gada 26. maijā lietā Nr. 2021-33-0103. Pieejams: https://likumi.lv/ta/id/332774-par-covid-19-infekcijas-izplatibas-parvaldibas-likuma-4-panta-pirmas-dalas-8-punkta-izglitibas-likuma-1-panta-1-sup1sup

Saistītie raksti