Pagaidām skolotāju streiku neatceļ, sarunas turpināsies

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) trešdien, 14. septembrī, rīkos vēl vienu padomes ārkārtas sēdi, lai izrunātu valdības piedāvāto kompromisu, un ceturtdien, 15. septembrī, turpinās sarunas ar valdības pārstāvjiem.
Sarunas turpināsies 15. septembrī.

FOTO: Shutterstock.com

Sarunas turpināsies 15. septembrī.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga pavēstīja, ka arodbiedrības otrdienas padomes sēdē izrunāts piedāvātais kompromiss no 1. janvāra vispārējās izglītības skolotājiem pāriet no 30 uz 40 stundu darba nedēļu, kurā 24 stundas tiktu paredzētas mācību stundām un 16 stundas – pārējiem pienākumiem. Attiecīgi tiktu kāpināts arī atalgojums – no 900 eiro uz 1200 eiro mēnesī.

 

Sēdē tika runāts arī, vai algām piedāvātos 56 miljonus eiro varētu pārdalīt, jo streikā pieteikušies arī daudz pirmsskolas izglītības pedagogi, uz kuriem piedāvātais risinājums neattiecas. LIZDA cerēja, ka dabūs finansējumu arī citām pedagogu grupām - ne tikai vispārējās izglītības skolotājiem. Tā kā papildu naudu valdība nesola, tad trešdien ārkārtas padomes sēdē izrunās, kā rīkoties. Vienlaikus nav skaidrs, kas notiks ar vispārējās izglītības skolotāju slodžu sabalansēšanu, ja no tai piešķirtās naudas tiks pārdalīti līdzekļi citām pedagogu grupām.

 

Vanaga žurnālistiem arī pauda bažas, ka, ja algas palielinās tikai vispārējās izglītības skolotājiem, tad skolotāji no pirmsskolas un profesionālās izglītības iestādēm mēģinās pāriet uz darbu vispārējā izglītībā, kur algas ir labākas.

Reklāma
Reklāma

 

Vanaga jau iepriekš nosauca par pieņemamu risinājumu par sabalansētu darba slodzi un visu pienākumu apmaksu. Viņa gan uzsvēra, ka pilnīgi nekāda risinājuma nebūs 20 000 pirmsskolas, profesionālās ievirzes, interešu un profesionālās izglītības pedagogu. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") uz to atbildēja, ka vienā laikā visu nevar izdarīt.

 

Visu rakstu lasiet www.lsm.lv.

Saistītie raksti