Piecu bērnu māmiņa lūdz palīdzību jaunākā dēla ārstēšanai

Zaiga ar vīru Juri audzina divas meitas un trīs dēlus, un pašam jaunākajam – četrgadīgajam Andrejam ir mitohondriāla miopātija jeb fizisko slodžu nepanesība. Puisēnam nepieciešams nopietns terapijas kurss, kas tuvākajiem piecpadsmit mēnešiem maksā 3600 eiro. Ģimenei šādas naudas nav: “Mana vienīgā iespēja ir vērsties pēc palīdzības pie atsaucīgiem cilvēkiem,” saka māmiņa. 
Andrejs ar mīļo māsu Alisi.

FOTO: Publicitātes foto

Andrejs ar mīļo māsu Alisi.

Zaiga ar vīru Juri dara visu iespējamo, lai dāvātu sirds siltumu un uzmanību visiem saviem pieciem bērniem un sirmajai vecmāmiņai, kas dzīvo kopā ar viņiem sērijveida četristabu dzīvoklī Suntažos.  

 

 

Juris strādā mēbeļu ražotnē, ņem papildu maiņas un virsstundas, bet Zaiga visu savu laiku un pūles velta Andrejam – viņa nevar atstāt dēlēnu vienu ne uz mirkli.   
 

Problēmas sākās, kad Andrejam bija gadiņš – puisēns ne par ko negribēja celties kājās un ļoti ilgi nevarēja sākt staigāt. Ārsti atklāja viņam mitohondriālo miopātiju, kas izpaužas kā muskuļu vājums, muskuļu tonusa pazemināšanās un fizisko slodžu nepanesība. Kad Andrejs trīs gadu vecumā beidzot sāka staigāt, tie bija svētki visai ģimenei. 

 

Šobrīd puisēns vēl joprojām ir neveikls un izjūt problēmas ar līdzsvara noturēšanu, tāpēc pa kāpnēm viņš var iet tikai ar māmiņas atbalstu. 

 

Līdztekus miopātijai ārsti diagnosticēja Andrejam autismu. Puisēns nerunā, nespēj pateikt, ko viņš grib un kas viņam sāp. Neraugoties uz to, Andrejs ir ļoti apķērīgs un uzcītīgs bērns. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Andrejam ir nepieciešama regulāra kompleksa terapija, kuras apmaksai māmiņa lūdz sabiedrības palīdzību. Viens speciālista apmeklējums maksā 30 eiro. Terapija ir vajadzīga divas reizes nedēļā. Tas nozīmē, ka katru mēnesi ģimenei ir jāatlicina ārstiem no 240 līdz 290 eiro (ja mēnesī ir piecas nedēļas) plus ceļa izmaksas no Suntažiem uz Rīgu. 
 

Vecākajai meitai Elizabetei ir 15, un viņa ir galvenais māmiņas palīgs. Adrianam ir 14 gadi, bet Kristapam – 7. Vasarā puikas cenšas palīdzēt vecākiem dārza darbos. Andreja mīlulei Alisei septembrī paliks 10 gadi. Visvecākais un cienījamākais ģimenes loceklis ir vecmāmiņa Elza (91.) Agrāk viņa palīdzēja Zaigai mājas solī, taču tagad viņai pašai ir vajadzīga palīdzība un atbalsts. 

 

Lai pabarotu savu kuplo komandu, Zaiga gatavo ēdienu 10 litru katlā. Vienai ēdienreizei tiek izlietoti 3–4 kilogrami kartupeļu. Par laimi, Zaigai ir pieredze – viņa ir strādājusi bērnudārzā par pavāra palīgu un jau no bērnības palīdzējusi savai mammai virtuvē.


Vēl šajā ģimenē ir lieliska tradīcija – uz katru dzimšanas dienu cept mājas torti. Pēc izglītības Zaiga ir konditore, taču darboties profesijā sanācis neilgi – starplaikos starp grūtniecībām Zaiga strādāja maizes ceptuvē. Savukārt pēdējos četrus gadus pēc Andreja piedzimšanas viņas ikdiena sastāv no nepārtrauktām rūpēm par bērnu un ārstu apmeklējumiem. Zaigai ir biezs bloknots, kurā viņa pieraksta visas darāmās lietas – ārstus, receptes, medicīniskos norīkojumus, vecāku sapulces, veicamos pirkumus…
Bet tortes ir viņas svētku vaļasprieks. 

 


Šobrīd Latvijā nav sistemātiska, organizēta, valsts finansēta atbalsta bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, tāpēc šie bērni ir pilnībā atkarīgi no ģimenes finansiālajām iespējām un labdarības organizāciju palīdzības. 

Četrgadīgajam Andrejam ir ļoti nepieciešama mūsu palīdzība ABA terapijas apmaksai. Tuvākajiem piecpadsmit mēnešiem nepieciešami 3600 eiro.
 

Oficiālais mērķziedojumu konts: 
Labdarības fonds BeOpen
Reģ. nr. 50008218201
Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Mērķis: Zaļā lampa, palīdzība Andrejam Gafijčukam
 

No ziedotajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Saistītie raksti