Zibakcija – uzzini savu HIV statusu! Vietas, kur veikt bezmaksas testu

Sagaidot ikgadējo no AIDS mirušo piemiņas dienu, biedrība „AGIHAS” arī šogad izveidojusi tradicionālo sarkano ziedu piemiņas dobi, apliecinot cieņu no HIV/AIDS mirušajiem un aicinot nojaukt aizspriedumu un diskriminācijas barjeras, kā arī apzināties, ka HIV infekcija var skart ikvienu.
Svētdien Vecrīgā iepretim Bastejkalnam plkst. 17.00 notiks īpašs piemiņas brīdis.

FOTO: Shutterstock.com

Svētdien Vecrīgā iepretim Bastejkalnam plkst. 17.00 notiks īpašs piemiņas brīdis.

Piemiņas brīdis – zibakcija pie ziedu dobes notiks svētdien, 15. maijā, plkst. 17.00
Rīgā, Meierovica bulvārī (Vecrīgā iepretim Bastejkalnam).

Šogad zibakcijas mērķis ir uzrunāt Latvijas sabiedrību, bet īpaši tās jaunāko daļu, izprast HIV testa nozīmi un padarīt to par ikgadēju savas veselības pārbaudes sastāvdaļu. 

Latvijā ievērojama daļa inficēto nezina savu HIV statusu, un tas ir iemesls tālākai infekcijas izplatībai. Šo situāciju var mainīt tikai regulāra jeb rutīnas testēšanās.

 

Kur veikt testu?

Bezmaksas HIV testu var veikt:

  • Testpunkts.lv – HIV tests ir anonīms un rezultāts ir zināms 20 minūšu laikā.
  • HIV profilakses punkti.
  • Par maksu un bez ģimenes ārsta norīkojuma testu var nodot jebkurā laboratorijā, ar ģimenes ārsta norīkojumu analīzes ir bez maksas.

 

Reklāma
Reklāma

Uzziņai

Starptautiskā “AIDS Candlelight Memorial” jeb no AIDS mirušo piemiņas diena ik gadu tiek atzīmēta maija trešajā svētdienā, kad ar svecīšu iedegšanu un klusuma brīdi tiek pieminēti visi no šīs slimības mirušie. 

Kopš astoņdesmito gadu sākuma pasaulē ar HIV ir inficējušies jau gandrīz 75 miljoni cilvēku, un aptuveni 32 miljoni ir miruši. 2018. gada beigās pasaulē 38 miljoni cilvēku dzīvoja ar HIV.

Latvijā kopējais HIV reģistrēto gadījumu skaits, kopš pirmā reģistrētā gadījuma 1987. gadā, šobrīd ir pārsniedzis teju 8 tūkstošus. 

Latvijā ik gadu HIV infekcija tiek atklāta ap 300 cilvēkiem, un tie ir vieni no augstākajiem HIV infekcijas izplatības un AIDS saslimstības rādītājiem Eiropas Savienībā. 

Latvija ir 2. vietā ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū jauno gadījumu skaita ziņā uz 100 000 iedzīvotāju. Kopš pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigām Latvijā kopumā no HIV/AIDS ir miruši vairāk nekā 2000 cilvēku. 

Saistītie raksti