2 eiro bērnudārzā, 1 eiro skolā – apmēram tik liels plānots Rīgas vecāku līdzfinansējums par ēdināšanu

Mammamuntetiem.lv jau ziņoja, ka vecākiem Rīgā turpmāk var nākties piemaksāt par skolēnu un bērnudārznieku pusdienām sakarā ar pieaugošajām preču un pakalpojumu cenām. To, ka šāds lēmums jau ir pieņemts, šodien preses brīfingā paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Iecerēts, ka jau no 1. septembra par ēdināšanu Rīgas izglītības iestādēs vecākiem būs jāpiemaksā.

FOTO: Shutterstock.com

Iecerēts, ka jau no 1. septembra par ēdināšanu Rīgas izglītības iestādēs vecākiem būs jāpiemaksā.

Paredzams, ka jaunās izmaiņas un vecāku līdzfinansējums par bērnu ēdināšanu Rīgas izglītības iestādēs tiks ieviests no 1. septembra. Pirmie aprēķini, ko veikusi Rīgas domes, liecina, 

 

ka vecākiem par ēdināšanu bērnudārzos būs jāmaksā apmēram 2 eiro par bērnu dienā, bet par ēdināšanu skolās – 1 eiro par bērnu dienā.

 

Īsumā

  • Izmaiņas par vecāku līdzfinansējumu stāsies spēkā no 1. septembra,
  • Tiks palielināts vēsturiski piešķirtais finansējums 1.42 eiro apmērā līdz 2 (skolās) vai 4 eiro (bērnudārzos) apmērā,
  • Līdz ar finansējuma palielināšanu iecerēts uzlabot arī kvalitāti,
  • Vecāku līdzfinansējums sastādītu pusi no plānotā finansējuma,
  • Atsevišķas bērnu grupas turpinās ēst bez maksas.

 

Nepaceļ tikai cenas

Kopš 2014. gada skolēnu ēdināšanai izglītības iestādēs dienā tiek atvēlēti 1,42 eiro, taču pārtikas produktu cenas šo 8 gadu laikā ir būtiski mainījušās, arī citas izmaksas ir pieaugušas. Iemesls pārskatīt piešķirto finansējumu ir ne tikai pieaugošās cenas precēm un pakalpojumiem. “Vienlaikus tiks mainīta ēdināšanas kartības skolās, lai uzlabotu ēdināšanas kvalitāti, samazinātu pārtikas atkritumu zudumus,” uzsvēra Mārtiņš Staķis.

Plānots, ka skolās vienas ēdienreizes nodrošināšanai turpmāk tiks piešķirti 2 eiro, bet bērnudārzā trīs ēdienreizēm – 4 eiro. Lai turpmāk nodrošinātu ēdināšanas pakalpojumus Rīgas izglītības iestāžu audzēkņiem, palielinoties ēdināšanas izmaksām, papildu bez jau piešķirtajiem līdzekļiem nepieciešami 16.9 miljoni eiro. Lai to nodrošinātu, paredzēts vecāku līdzfinansējums 50 % apmērā.

 

Daži ēdīs bez maksas

Tomēr ir paredzēti arī izņēmumi, kam arī turpmāk pusdienas Rīgā būs pieejamas bez vecāku līdzfinansējuma – turpināt ēst bez maksas varēs:

 

  • 1.-4. klašu skolēni,
  • Bērni no trūcīgajām un mazturīgajām ģimenēm,
  • Daudzbērnu ģimeņu bērni.

 

Kā uzsvēra domes pārstāvji, būs arī iespēja atteikties no ēdināšanas, taču, lai nebūtu gadījumu, kad kāds bērns nesaņem ēdināšanu, jo ģimene nevar to atļauties, skolas personāls tiks aicināts rūpīgi sekot līdzi, kāpēc bērns atsakās no ēdināšanas. Staķis atzina, ka, tuvojoties rudenim, maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu skaits varētu pieaugt, taču domes nodrošinās ēdināšanu visiem šo ģimeņu bērniem. 

 

Vai vecāki ir gatavi maksāt

Reklāma
Reklāma

Kā uzsvēra arī vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecākiem ir ļoti svarīgi, lai bērns vismaz reizi dienā saņem siltu maltīti. Viņa atzina, ka vecāki saprot, ka par līdzšinējo summu – 1,42 eiro – nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu un pilnvērtīgu maltīti.

 

“Biežāk ir bērni, kuriem uz skolu dod līdzi kastītes ar ēdienu, jo ēdiena kvalitāti ir pasliktinājusies. Vecāki ir gatavi piemaksāt par ēdināšanu, bet ar nosacījumu, ka bērns saņem kvalitatīvu un siltu ēdienu,” 

teic Akmentiņa-Smildziņa. Viņa pauž cerību, ka ar šo jautājumu aktualizēšanu sakārtosies arī ēdināšanas kvalitāte, samazināsies pārtikas atkritumu daudzums. Organizācijas pārstāve arī atzīst, ka vecāki esošās brīvpusdienas uztver kā ievērojamu bonusu, bet izsaka nožēlu, ka pakalpojums bieži vien nav kvalitatīvs.

 

Aicina uz vienotāku pieeju valstiskā līmenī

Kā preses brīfingā atzina Māris Sprindžuks Pierīgas pašvaldību apvienības līdzpriekšsēdētājs, Pierīgas pašvaldībās realizētie atbalsta veidi dažādām pašvaldībām ir dažāds, bet princips ir līdzīgs – pašvaldības mēģina atbalstīt tos, kam atbalsts nepieciešams visvairāk. Ir pašvaldības, kur brīvpusdienas tiek piešķirtas par trešo, ceturto bērnu. Citās pašvaldībās daudzbērnu ģimenes saņem atbalstu naudas veidā.

 

“Mēs kā sabiedrība nevaram barot bez maksas visus pēc kārtas, tā arī nav sociāla politika, kas ir vērsta uz tiem, kam visvairāk trūkst,” teica Sprindžuks un norādīja, ka iespējams, valstij būs jāskatās kritiskāk uz bezmaksas 1.-4. klašu ēdināšanu, norādot, ka ir dažādi vēsturiski lēmumi, kurus nāksies pārskatīt. Sprindžuks arī uzsvēra, ka būtu vēlams, lai visās valsts pašvaldībām būtu līdzīgi atbalsta principi.

 

Daudzbērnu ģimeņu reģistrs

Kamēr jautājums tiek ieviests dzīvē, Mammamuntetiem.lv aktualizē jautājumu, kā tiks atlasītas daudzērnu ģimenes, kuru bērni varēs saņemt brīvpusdienas. Rīgas izglītības iestādēs mācās arī bērni no citām pašvaldībām, bet Rīga ir izveidojusi savu pilsētas daudzbērnu ģimeņu reģistru, taču tajā nevar iekļūt citās pašvaldībās dzīvojoši bērni.

 

Kā, atbildot uz Mammamuntetiem.lv jautājumu, atzina Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Māris Krastiņš, bezmaksas ēdināšanas piešķiršanai bērniem no daudzbērnu ģimenēm ir plānots ņemt informāciju tieši no Rīgas pilsētas daudzbērnu ģimeņu reģistra, bet, ja būšot nepieciešams, tiks izmantoti arī citi reģistri. Kā uzsvēra Krastiņš, mērķis ir saglabāt bezmaksas pusdienas arī daudzbērnu ģimeņu bērniem, bet par to, kā šie audzēkņi tiks fiksēti, vēl tiks diskutēts. 

 

Arī Sprindžuks atzina, ka Rīgas un Pierīgas kooperācija un informācijas nodošana ir ļoti svarīga, lai visi, kam ir nepieciešams saņemt atbalstu, to dabūtu, vienlaikus, lai nebūtu gadījumu, kad atbalsts tiktu dubultā saņemts no vairākām pašvaldībām.