Pirmie secinājumi par ukraiņu bērnu izglītošanu: ukraiņu bērni ir zinošāki, skolās iejūtas ļoti labi

Ukraiņu kara bēgļu bērnu zināšanas ir plašākas un ukraiņu bērni ir “advancētāki”, tā 31. marta Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāmā" intervijā sacīja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.
Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns. Foto: Ekrānšāviņš

FOTO: Publicitātes foto

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns. Foto: Ekrānšāviņš

Stāstot par aktuālo situāciju izglītības iestādēs, Kalvāns uzvēra, ka prioritāte ir nodrošināt skolas vecuma bērniem iespēju izglītoties, tāpēc pirmsskolās uzņemts mazāks skaits bērnu. Aplēses liecina, ka Rīgā apmēram 200 skolēnu mācās latviešu plūsmas programmās, ap 600 mazākumtautību skolās, nedaudz vairāk nekā 100 bērnu mācās ukraiņu vidusskolā. 

 

Noteiktās valsts ģimnāzijās Rīgā bērni ir uzņemti ar iestājpārbaudījumiem. 

 

Redzams, ka bērni skolās iejūtas ļoti labi un nav novērota bērnu apcelšana vai aizskaršana. Komunicē dažādos veidos – no bērnu un jauniešu viedokļa viss ir kārtībā, pauž direktors.

 

Tomēr no profesionālā viedokļa ir daži lieli izaicinājumi. Viens no tiem ir izglītības programmu atšķirības – Ukrainas izglītības sistēma ir strukturēta citādi, līdz ar to sāk parādīties arī saturiskas problēmas, atzīst Kalvāns un norāda, ka bieži vien ukraiņu bērni mācību vielā ir tikuši tālāk. Tāpat parādās jautājums par to, kā bērniem izlikt gala vērtējumus. “Neviens negrib, lai šis gads bērniem pazustu,” atzīst direktors.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka visiem ir stingri jādomā, kā nodrošināt mācības bērniem arī septembrī, uzsverot, ka šis ir pagaidu risinājums. Lai mācības būtu veiksmīgas, ir jādomā, kā vasaras laikā kara bēgļu ģimenēm nodrošināt latviešu valodas kursus. 

 

Saistītie raksti